Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Až se oddluží, fajn nebude – chybí nejvzácnější konzumní komodita

Až se oddluží, fajn nebude – chybí nejvzácnější konzumní komodita

12.12.2011 17:48

Snaha uchopit současné problémy s dluhem do rámce typu „nedělejme dluhy a bude nám fajn“, je pravděpodobně posunem z bláta do louže. Pokusím se vysvětlit proč.

1. Jak jsme začali šetřit: Představme si velmi jednoduchou ekonomiku – vesnice někde v horském údolí. Celkový produkt je tam 100 a všichni jsou šťastni, ani nepotřebují, aby produkt rostl. Najednou se jim ale začne zdát, že příští rok bude hůř a začnou šetřit. Jeden si koupí méně od druhého a najednou všichni zjistí, že strkají peníze pod polštář. Vydělávali a pracovali by přitom rádi jako dříve, poptávka po jejich práci ale klesla a práce je méně. O to více začnou spořit (strkat další peníze pod polštář) a problém se prohlubuje.

2. ... jak najednou nebylo z čeho šetřit: Navíc už ani nikdo nechodí za sousedem, ať mu půjčí na koně, pluh, kravku… Nikdo totiž investovat nechce, protože by sice zvýšil svou budoucí výrobní kapacitu, ale ta je mu na nic – není poptávka. Produkt tak postupně klesne na 50, lidé pracují polovinu doby, než by chtěli, mají poloviční příjmy, než by chtěli, a úspory zdaleka ne tak vysoké, jako plánovali. Dlouhá léta se tato vesnice drží v této „částečné rovnováze“, která nikomu nevyhovuje. Když někdo začne snižovat cenu své práce a produkce, začne ještě více spořit, protože se bojí ještě větší chudoby.

3. ... jak jsme mohli začít šetřit kvůli tomu, že jsme začali utrácet: Až se obecní rada rozhodně, že si půjčí peníze zpod polštářů a začne stavět novou polňačku do lesa, opraví hospodu na návsi a vysází alej jabloní. Učiní tak, práce je více, lidé se začnou cítit lépe a sami začnou více utrácet. Lepší náladu jim nezkazí ani to, že pár let musí platit daň, takže jejich celkový disponibilní příjem je jen 90 a ne 100, hlavně že je práce a příjem není 50.

Samozřejmě, že uvedené je zjednodušené, poslední odstavec pak je dokonce idealistický; jako propagátor teorie fiskálně-monetárních kurvítek jsem si toho dobře vědom. Princip má ale s realitou velkou podobnost - pointa je v tom, že v globální ekonomice chybí poptávka. To může být jev cyklický, nebo chronický. Ony tři body pak jsou mimo jiné ukázkou toho, jak deficit poptávky může načas vykrýt dluh a díky mu za to. Pokud je ale problém chronický, čistý efekt dluhu bude klidně záporný.

Domnívám se, že čelíme zejména chronickému problému. Na čas bylo tedy deficit poptávky možné vyplnit tím, že peníze z pod polštářů rozpoptávala vláda, někdy pochybným způsobem. Podobně fungoval americký spotřebitel, který rozhýbal zejména čínské úspory. Podobně fungovala periferie, která rozhýbala úspory německé. I zde jsme ale v podstatě narazili na limit. Lepit na tento proces moralistické soudy je pak dosti ošemetné. Konec konců chybuje více ten, kdo si půjčuje na nesmysly, nebo ten, kdo mu na ně půjčuje, protože chce práci?

Sny o tom, že se ekonomika vyčistí od dluhu, a pak bude fajn, jsou tak možná skutečně jen sny. Může se ukázat, že až projdeme cyklem oddlužení a dluhy splatíme, budeme stále hledět na svět schopný vyrábět, ale neschopný poptávat. Nejvzácnější komoditou není v stále saturovanějším konzumním světě ropa, zlato, či měď, ale poptávka. Dluh to jen načas zakryl tím, jak postupně vyčerpával její poslední volné zdroje. Od dluhu jsme čekali nesplnitelné, teď to čekáme od jeho eliminace.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Souhlasím
    13.12.2011 21:00

    Souhlasím s panem Soustružníkem. V případě, že by totéž věděli i společnost ovládající bossové, snažili by se najít nástroje, jak podpořit nabídku, aby vznikala nová poptávka. Jinak ty kecy v diskusi o kvalifikaci pana Soustružníka jste si v klidu mohli nechat, hleďte na vlastní ubohou mozkovou kapacitu a tuneloekonomií zaslepené oči.
    • Re: Souhlasím
      14.12.2011 13:13

      ani nevíš co mluvíš, se mi tak zdá. Ale třebas to jen poplet. Proč maj podporovat nabídku, když se mluví v článku o chronickým deficitu poptávky, he? Jinak celý se mi to nějak nezdá, páč výsledkem je chronická nadvýroba. A já si blbec myslel, že výroba se řídí v tržní ekonomice poptávkou. Kde udělali globální soudruzi chybu? Tak ať dávaj víc peněz, aby zvýšili tu poptávku. Já žádný omezení v mejch potžebách necejtím, je to pouze otázka peněz. Nejdřív Porsche, uý mám na to věk, pak by bodla miniponorka a nějaká helikoptéra. No je toho hodně...
      db
      •  
        14.12.2011 13:39

        Podívej se, Bufíku, na storry okolo Steva Jobse. To byl jeden z lidí, kteří dokázali vymyslet, nabídnout a podpořit produkt. Vytvořil nový prostor pro poptávku a udělal z toho docela byznys. A pokud se najde více podobných lidí schopných zaujmout nabízeným novým zbožím spousty lidí, tak se ta ekonomika malinko pohne - či ne?
        yena7
        • jobs
          14.12.2011 13:45

          byl ale génius, ten se nedá vyrábět na pásu. Kromě toho socka co si koupí iphone, nemá pak třeba náa nájem nebo holidays. Opakuju ale: já opravdu ale opravdu žádným nedostatkem poptávky netrpim. Nikdo nic vymejšlet nemusí, stačí mi co je.
          db
          • Re: jobs
            14.12.2011 14:00

            Ok, já například nedostatečnou poptávkou trpím. Mám barák, auto, tři kola, troje lyže a třikrár ročně jedu na dovolenou. Druhý mobil nebo počítač nechci ani zadarmo. Nevím, za co víc bych utrácel. Můžeš mi nějak s mým problémem pomoci.
            ..
            • no georgo
              14.12.2011 14:08

              pokud jezdiš na dovču pokaždý aspoň na měsíc, tak jakžtakž ok., jinak se nemáš čim chlubit....barák jasně,já ani nemusim...pak neni auto jako auto, ale taky nepotčebuje bentley? Co hellisking na Aljašce ? Ccca 100 K/týden)...sbírku slečen ala Gorge Clooney...sbírku hodinek ala Pavel Nedvěd )))... vejlet do vesmíru s Richardem Bransonem?
              db
              • Re: no georgo
                14.12.2011 14:22

                Celková dovolená bývá tak 7-8 týdnů v roce. Na Aljašku jezdím radši v létě. Helisking tam není žádná prdel. Mě úplně stačí ráno si ve Francii vstát o trochu dřív, odpanit nějakou tu offpističku, a dole si dát točený. I když ta Aljaška by měla tu výhodu, že vim kde ve Skagway mají točenou Plzeň (narozdíl od Francie :-).
                ..
                • no tak to si rozumíme
                  14.12.2011 14:29

                  a do toho vesmíru by ses nepodíval? (asi 4 mega nebo tak něco) ..tď mě napadlo, že mám rád umění a to je sakra drahy...líbilo by se mi něco jako měl Ulrich z Metallicy, kstlis viděl ten film...no prostě našlo by se toho hafo.
                  db
                  • Re: no tak to si rozumíme
                    14.12.2011 14:46

                    Pardon, že vám do toho kecám, ale tohle asi nedostatečnou poptávku střední třídy neřeší, let do vesmíru není zrovna masová záležitost na rozdíl od toho IPhonu. Peněz mezi střední třídou není zas tak málo jen těch nesmyslů mají už dost, potřebují něco nového, třeba auto od Google, které nepotřebuje řidiče, nebo robota od Hondy, který donese kávu. Problém je zatím bohužel cena asi jako u toho letu do vesmíru.
                    Gem
                    • jejda
                      14.12.2011 15:02

                      tak to zas vůbec nepotřebuju já....))
                      db
                      • Re: jejda
                        14.12.2011 15:22

                        Já v podstatě také ne, ale stejně bych si to koupil, bylo by zábavné si s tím hrát. IPhone taky vlastně nikdo nepotřebuje. Cestování po světě a dobré jídlo zůstalo jako jedno z posledních druhů zábavy, za kterou má ještě smysl utrácet peníze.
                        Gem
                        •  
                          14.12.2011 15:34

                          je nasnade polozit si otazku k cemu budou penize, az zmizi i ty posledni duvody k utraceni.. jaka je vlastne role penez?
                          Azb
                  • Re: no tak to si rozumíme
                    14.12.2011 14:41

                    Ale stejně si mi neporadil nic nového za co bych moh utrácet a mít z toho radost. Do vesmíru byl neletěl ani kdyby mi ty 4 mega zaplatili. Lákala by mě asi Papua, ale mám strach aby mě nesežrali. A taky bych chtěl někam, kam se mnou bude chtít i manželka. Jo chtělo by to nějakýho vizionáře aby pro mě něco vymyslel.
                    ..
      • tak
        14.12.2011 13:38

        si dojdi do spořky, tam na sny rozdávaj peníze a ještě manželka může mít novou kuchyň :-)))). A možná budeš moc splácet až za půl roku, to si mezi tím všeho užiješ a pak jim to hňupům necháš :-))).
        tk69
        • Re: tak
          14.12.2011 13:41

          myslíš, že to bude na Sikorski stačit? Nemám jít radši do Providentu? ....
          db
          •  
            14.12.2011 13:46

            No v reklamně to tak je, nebo ne? Tak proč by nepučili, však když byli schopni pujčit Řecku, tak by tohle neměl být problém.
            tk69
  • Jak to vypadá v naší vesnici dnes II
    13.12.2011 14:56

    Ale musím říct, že problémy máme tady taky.Nedávno navštívil naší vesnici Paroubek. Slíbil všem, že když ho budou volit, tak zařídí, že nám stát doplati mzdu jako mají francouzi. Slečně Demeterové slíbil, že když porodí každý rok jedno dítě, tak jí tady postaví dokonce i vilku. Lidé sice nejsou tak hloupí, moc nevěří, ale odbory už v montovně založili. Když stávkovali minulý měsíc, aby si ti frantíci ty štětky nejprve umyli než je dají do opravy, tak majitel řekl, že se tady na ty štětky vysere a dá je vyčistit rumunům, protože těm budou vonět. Kunďaba slíbil, že bude dělat šéfa odborů, protože se sociálníma dávkama má svoje zkušenosti. V hospodě říkal, že když budeme jednotní, tak vyhrajeme. Montovna to tady zabalí a my budeme ležet doma a brát ty dávky. Lidi tomu začínají věřit. Demeterka se taky snaží, už vypadá jako buchanka královská, říká, že rodit je nejlepší kšeft. Říká : baví mě to dělat, baví mě rodit, prachy za to jsou a mě nebaví nic dělat. Ostatní holky se taky strašně snaží, ale nějak nemůžou zabřeznout. Všichni to už stejně víme, že až bude krize, tak nám dá Paroubek všem peníze, tolik, kolik budeme potřebovat, tak čeho by jsme se báli.
    oradapoisson
  • práce nebo zisk
    13.12.2011 14:44

    Pane Soustružníku, ten kdo půjčje v komerční sféře nechce práci ,ale zisk v tom je ve vašem článku chyba. Pokud pmpuje centrální banka do ekonomiky peníze je zaměstnanost jen sekundární jev. primárním cílem je rozjet výrobu pro vybíraní daní. Dalším cílem je i zýšit produktivitu a omezit obavy lidí a tím snížit nakrknutí občanů. Tedy ne práce, ale zisk. Poptávka se v právním státe vytváří na úkor budoucích příjmů a to proto, aby se realizoval zisk ne aby byla práce. Prostředkem je úvěr, který se musí poskytnout bez možnosti splacení a zdůvodní se jeho poskytnutí pohledem do minulosti, protože do budoucnostzi se dívat je nevhodné. Všichni mají práci a příjmy - dáme úvěr , výroba jede naplno. A momentální zisk je to co chceme a proto dáme úvěr. Pohledem do budoucnosti by bylo plánování. Váš článek mi připadá jako mix kapitalismu s komusnistickou ideí, jen tak si můžete splést práci a zisk. Přeji hezký den.
    comodity
  • A jak to vypadá v naší vesnici dnes
    13.12.2011 14:24

    Nikdo blížící se krizi necítí.Po zavření prasečáku tam Tonda Kunďaba pěstoval trávu.Opravdu tam zbohatl a stačil to prásknout vietnamcům dřív než tam vlítla urna. V červenci 2009 vystudoval práva a udělal doktorát v Plzni.Dodnes se celá vesnice diví, jak to stihnul udělat za měsíc, když byl tak blbej.Měl trochu víc prachů a tak má titul dodnes. Dělá exekutora.V okresním městě mu patří půl náměstí a všichni se mu klaní. Bába Marků má zastoupení holandské firmy a dováží do republiky růže.Koubek prodal svoje pole a lesy němcům a teď žije někde u Nice.Než odjížděl, tak říkal že má prachy na spokojený život až do konce. Všichni z mlékárny a cihelny pracují v nedaleké montovně, kde se ručně opravují použité hajzlové štětky z Francie. Sice tam málo platí, ale každej je rád, že má práci. Nikdo tam snad ani nikomu nic nedluží. V hospodě se sice mluví o tom, jak si starosta bez souhlasu zastupitelstva půjčil padesát milionů na opravu dětského lolotoče na návsi, ale o to se nikdo nezajímá. Od té doby co zrušili na návsi jednotu jezdí všichni na nákupy do Německa, protože to tam je o 30% levnější. Jenom Nováková říkala, že se na krizi těší, prý nemůže už deset let zhubnout ani deko a každej rok přibere o deset kilo víc. Jenže starej Mareš řekl, že až přijde krize, tak se všichni v Evropě poserou a potom budeme dělat ty hajzlové štětky i na dvě směny a na to se všichni těšíme
    oradapoisson
    • Re: A jak to vypadá v naší vesnici dnes
      13.12.2011 14:32

      :-)))))))) čekám na další díl. Má to pokračování?:-)))
      Jesse
      •  
        14.12.2011 9:16

        tak tebe si ty zmetku najdu, ja do ty skoli fakt pro ten dyplom dojel!
        Kunďaba
      •  
        13.12.2011 14:38

        jo ma, ze drabek u tech stetek domluvi i treti smenu.
        Azb
  •  
    13.12.2011 13:08

    Super!!! :o)))
    TOM
    • Vesnická story na pokračování
      14.12.2011 9:17

      Nějak netuším co tím básník chtěl říci. Chvilku to vypadalo jako politický posměch či agitace. Nějak jsem nevytušil jádro pudla. To článek pana Soustružnííka byl jasnější. I v Americké krizi 30.let minulého století se ukázalo, že podniky, které místo zuřivého (zprvu logického škrtání výdajů-propouštění, zavírání poboček)daly peníze do reklamy z krize vyšly naopak se ziskem a růstem. Reklama- práce; práce- lepší nálada;lepší nálada- lidé snáz nakupují a když nakupují, tak jsou peníze v podnicích a státní pokladně. Když jsou ve vládě pořád nějaké dětsky hloupé rozbroje a tunely, tak jsou z toho lidé rozladění, nevěří ničemu a jsou skeptičtí a stažení do ulit a strkají si peníze do polštářů. Ryba smrdí od hlavy.
      Pavel Čech
      • Re: Vesnická story na pokračování
        14.12.2011 13:00

        pane Čechu toto je česká realita
        oradapoisson
  • V naší vesnici to bylo taky fajn
    13.12.2011 13:04

    všechno šlapalo na 100.Všichni byli šťastní a veselí. Najednou řekla vláda, že koruna nebude 36, ale 23. Bába Marků měla růže za dvacku, ale holandské byly za 17,50. Když se bába zeptala, proč nikdo nekupuje její růže, vláda jí řekla : ty se neoplatí u nás pěstovat. Starej Koubek měl mrkev za 11,- Kč, ale mrkev z Itálie byla za 8 (dotovaná italskou vládou). Koubek se zeptal proč nikdo nechce jeho mrkev, že už jí prodává pod náklady, že už nemá žádný zisk, ale nikdo jí nechce. Vláda mu řekla, že se u nás mrkev neoplatí pěstovat, aby jí zaoral. Místní cihelna po kontole finančního úřadu sice ještě chvíli jela, ale když jí stát neuznal odpisy a z nákladů na opravy udělal technické zhodnocení s dobou odpisu 40 let, tak šla do konkurzu. Účetní cenu měla deset milionů, ale správce konkurzu jí prodal turkovi za 100 000,- Kč. ten jí srovnal se zemí a udělal si tam solární elektrárnu. Protože cihly se u nás neoplatí vyrábět.(ty lepší skoupili rakušáci a stejně už mají trh pod kontrolou). Když zavřeli i mlékárnu, která sušila mléko do celého světa, tak se lidé ptali kam budou dávat mléko. Bylo jim řečeno, že se u nás mléko neoplatí vyrábět. Krávy se vyženou na pastvu a když nic nebudu dělat a z polí udělám louky a vyženu tam ty krávy tak na to dostanu dotaci. Jen starej Kukurka ještě má doma dvě krávy, ale pro mléko si jezdí německý mlékař z Chamu. Poslední zavřeli prasečák, protože místní jelito Tonda Kunďaba co krmil prasata dostal na podpoře a sociálních dávkách o tři tisíce víc, než si vydělal v práci. Tak všem vzkázal : Vy kreténi, a co jste si mysleli ? Že to takto pojede do nekonečna nebo co ?????
    oradapoisson
    • máš to blbě
      14.12.2011 9:48

      pokud od Koubka nikdo nechce mrkev za 11 Kč, páč z Itálie je za 8 Kč, tak mu neřekla vláda, že se u nás mrkev neoplatí pěstovat, řekl mu to zákazník! Koubek si pak stěžoval vládě, že je to nespravedlivé (sic!), a vláda s rozhodla, že zakáže dovoz mrkví z Itálie (něco se přeci udělat musí, že?). chvíli se zdálo, že to krásně funguje, jenže lidé si začali italské mrkve vozit sami. vláda chvíli mudrovala a pak přišla s geniálním, konečným řešením - okrademe trošku všechny občany a tyto peníze dáme Koubkovi, aby mohl mrkev prodávat také za 8 Kč. Koubek byl nadšený, vláda spokojená z dobře vykonané práce, někteří občané byli rádi za zachování národních růží a většina si ani neuvědomovala, co se s jejich penězi děje. ptáte se co ti zbylí, kteří by své peníze rád využili jinak, než dotováním Koubka? ti holt měli smůlu...
      toncek
      • Re: máš to blbě
        14.12.2011 11:53

        Zemědělci zaorávají úrodu zeleniny Zemědělci na Znojemsku začali zaorávat některé druhy zeleniny, protože sklízení a skladování by se jim nevyplatilo. Píše to dnešní jihomoravský deník Rovnost. Nízké prodejní ceny a tlak levné zahraniční konkurence také vedou některé podniky k rozhodnutí s produkcí zeleniny zcela skončit, nebo její rozsah omezit. "Problémy se zeleninou byly už delší dobu. Jde o to, že zahraniční konkurence tlačí ceny mimořádně nízko. Už letos jsme prakticky všechnu zeleninu prodávali se ztrátou," řekl deníku jednatel firmy HMH z Hodonic Josef Mucha. Zelenina podle něj tvořila 65 procent výroby firmy, ale pro příští rok počítá podnik už jen s bramborami a patrně s paprikou. Mucha Rovnosti také řekl, že před měsícem zaorali půldruhého hektaru karotky a na podzim asi 2,5 hektaru zelí a květáku. "Jde asi o deset procent našich ploch zeleniny. Pro příští rok počítáme se 14 hektary papriky, jinak se zelenině již věnovat nebudeme. Kvůli tomu nebudeme moci zaměstnat třetinu lidí, kteří u nás pracovali letos," shrnul pro rovnost Mucha. O práci tak přijde 11 lidí. Také společnost Agra Šanov bude letos zaorávat asi deset hektarů cibule a stejně už zlikvidovala na pět hektarů papriky. Jednatel firmy František Kaňa listu řekl, že nadbytek zeleniny je v celé Evropě a ekonomicky zajímavé je zřejmě už jen pěstování papriky. Zelenina se na Znojemsku pěstuje asi na 650 hektarech a zaorávky zatím ještě probíhají, uzavírá Rovnost. Pramen: www.agris.cz, 2. 11. 2004
        oradapoisson
        •  
          14.12.2011 13:29

          pokud má někdo pocit, že by se u nás měla pěstovat zelenina přesto, že v jiných zemích ji vypěstují levněji, NECHŤ SI ZE SVÉ SVOBODNÉ VOLBY KUPUJE ČESKOU ZELENINU ZA VYŠŠÍ CENY. jestliže čeští zemědělci krachují, znamená to jediné - zákazníkům je původ zeleniny u pr... a tak to má být. proč by do toho proboha měl kecat stát? lidé už se rozhodli!
          toncek
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m