Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mobius: Evropa svou krizi vyřeší do půl roku, zatím je příležitost nakupovat. Rodí se nová alternativa BRIC?

Mobius: Evropa svou krizi vyřeší do půl roku, zatím je příležitost nakupovat. Rodí se nová alternativa BRIC?

21.12.2011 18:28, aktualizováno: 22.12. 9:37

Aktualizováno

V prostředí nejrůznějších zpráv o nadcházející recesi a prognóz hrozících „bouří“ se najde investiční guru, který věci nevidí tak černě. Mark Mobius, šéf investiční společnosti Franklin Templeton, je podle svých slov pro brazilský ekonomický deník Valor Economico přesvědčen o tom, že evropská dluhová krize a její možné důsledky jsou přeceňovány a že obavy investorů se brzy uklidní.

„Evropská krize není ani tak hluboká ani tak strašná, jak si lidé myslí,“ cituje investora deník. Jednotlivé státy jsou podle něj v procesu vyjednávání, která vyžadují svůj čas, a krizi se podaří vyřešit do poloviny příštího roku, kdy tak dojde k nastartování růstu na světových trzích. Mobius nicméně dodal varování, že objem derivátových kontraktů navázaných na dluhopisy evropských zemí v současnosti představuje pro investory riziko.

Mobius není jediný, kdo upozorňuje na význam nadcházejícího roku pro další směřování světové ekonomiky. „První polovina 2012 bude obdobím, které nám naznačí, zda euro přežije,“ domnívá se hlavní ekonom Deutsche Bank Thomas Mayer. Klíčový podle něj bude vývoj v Itálii, respektive zda se novému premiérovi Montimu podaří stabilizovat tamní ekonomiku a nastartovat reformy. Podobná zodpovědnost přitom leží také na řecké administrativě. Mayer je přesvědčen, že ekonomika eurozóny se v první polovině roku nevyhne „hluboké recesi“ a k přesvědčení pesimisticky orientovaných trhů bude pravděpodobně zapotřebí pomoc centrálních bank.

Mobius, dlouho považovaný za průkopníka investic do rozvojových trhů, pro Valor uvedl, že Brazílie je ve „velmi dobré situaci“, přičemž tuto největší jihoamerickou ekonomiku přirovnal ke Spojeným státům – vzhledem k silné spotřebitelské základně a ekonomické diverzifikaci, která zemi poskytuje určitou míru odolnosti pro případ globálního poklesu. Investor se v rozhovoru dotkl také Číny – další ekonomiky ze skupiny označované zkratkou BRIC. Růst čínského hospodářství podle něj bude pokračovat vysokým tempem, obavy však nadále budí možný vznik bublin na realitním trhu.

Mobius jako tradiční investor do emerging markets očekává, že letos relativně horší výkon rychle rostoucích trhů, z nichž investoři couvají v dobách zvýšeného vnímání rizika, bude vykompenzován o to silnějším oživením v příštím roce. Právě takový postoj je důvodem, proč z úst Mobia v těchto měsících není slyšet strach nebo rady k prodeji akcií na rozvojových trzích, ba naopak, jde o to, nakoupit s co největší slevou.

Mobius, který prostřednictvím Templeton spravuje více než 50 miliard dolarů, přitom již vidí další horizont. Jak píše Keith Fitz-Gerald, hlavní investiční stratég serveru Money Morning, trhy BRIC přestávají být pro některé investory sázkou číslo jedna. Ne že by snad patřičné akcie nabízely málo atraktivní výnos, nabízí se však již rychlejší cesta k vyšším výnosům, a to jsou trhy skrývající se pod zatím málo známou zkratkou MINT, tedy Mexiko, Indonésie, Nigérie a Turecko. Nebo N-11, jak je souhrnně s Bangladéší, Filipínami, Pákistánem a několika dalšími kouty zatím méně „civilizované“ části světa, označuje ekonom Jim O’Neill, autor BRIC. Ačkoli zmíněné zkratky zatím nesvítí z předních stran médií, právě tyto ekonomiky v současnosti rostou rychleji, než by se předpokládalo, a mohou se tak pravděpodobně těšit na brzký investiční boom, píše Fitz-Gerald a podotýká, že k podobnému závěru již docházejí velké investiční domy včetně Goldman Sachs, Fidelity nebo HSBC. Končí tedy dekáda BRIC a navazuje dekáda MINT?


(Zdroj: CNBC, Money Morning)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.