Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcaři prý zamítli žádost ČR o připojení k žalobě kvůli MUS. Tisk v kauze za 12 mld. Kč kritizuje český

Švýcaři prý zamítli žádost ČR o připojení k žalobě kvůli MUS. Tisk v kauze za 12 mld. Kč kritizuje český "pasivní postoj"

23.12.2011 16:44
Autor: ČTK

Švýcarský soud údajně zamítl žádost České republiky o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informoval o tom web švýcarského deníku Le Temps, podle něhož švýcarský soud kritizoval způsob komunikace českých úřadů. Oficiálně by prý měl soud svůj verdikt oznámit příští týden. Česko se k trestnímu řízení připojilo jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody po dlouhém otálení, uvádí server. Podle vyjádření mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba však má ČR ještě další možnosti, jak se náhrady domoci.

Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Praha začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět. Premiér Petr Nečas dříve uvedl, že je ve hře civilní žaloba, účast na trestnímu řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu.

"Byly definovány celkem čtyři alternativy, kdy se může Česká republika připojit jako strana poškozená. Rozhodnutím švýcarského soudu z tohoto týdne byla zamítnuta pouze jedna z nich," sdělil dnes ČTK Jakob prostřednictvím Radka Ležatky z ministerstva. Úřad podle něj podá na základě podkladů státního zastupitelství civilní žalobu.

Švýcarský federální soud v Bellinzoně českou žádost o připojení k trestnímu řízení zamítl 19. prosince, tvrdí zdroj deníku Le Temps. V rozhodnutí soudu se údajně píše, že "není možné, aby se Česká republika stala žalobcem" v případu MUS. Česká republika prý má deset dní na odvolání.

O možnosti připojit se k řízení informovala švýcarská prokuratura české úřady už v roce 2006, a nikoliv až letos v září, jak tvrdí některé české úřady, cituje dnes deník Le Temps z rozhodnutí soudu. České úřady zaujaly "pasivní postoj" a "daly najevo svůj nezájem", uvádí Le Temps.

V odůvodnění zamítnutí české žádosti prý soud dále píše, že během své snahy o navázání spolupráce na případu byli Švýcaři "posíláni od jednoho českého úřadu k druhému". 

Projednávání před švýcarským soudem začne nejdříve v dubnu příštího roku, potvrdila mluvčí soudu v Bellinzoně Marcia Gregoriová.

Letos v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana. Manažeři Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Jacques de Groot jsou obžalováni z praní peněz, podvodu a falšování dokumentů.

Šestice stíhaných Čechů obvinění označila za konstrukci a je prý připravena doložit, že zablokované peníze nepocházejí z majetku státu ani MUS. Také Belgičan tvrdí, že je nevinný.

Akcie MUS v letech 1997 a 1998 skupovala společnost Investenergy, která v Česku zastupovala skupinu Appian Group. Nakonec získala těsnou majoritu 50,02 procenta. Na konci července 1999 jí vláda Miloše Zemana prodala i zbylý podíl - 46,29 procenta za 650 milionů korun. Švýcaři podle týdeníku Respekt dospěli k závěru, že manažeři MUS získali majoritní i státní podíl ve společnosti za její vlastní peníze. Zpronevěřili prý miliardy korun.


Váš názor
  • občane
    27.12.2011 10:01

    volby nepřišli, ale přišly. Model privatizace použitý u MUS byl vlastně obecným modelem privatizace majetku v Čechách, proto se u nás k žalobě nikdo nechtěl přihlásit. Kdyby Švýcaři řešili zákonnost privatizačního procesu v Čechách, nejednalo by se o miliardy ale o bilion(y)Kč a 2/3 horních deseti tisíc a téměř celá politická reprezentace by seděla na lavici obžalovaných
    lime
    • Re: občane
      28.12.2011 11:17

      Čtvrtý odboj to ví a registruje. Nebude platit žádná imunita, nebo promlčitelnost. Husa která vypadá jako husa a kejhá jako husa bude husa a nebude to slavík , jak to posuzuje dnešní justice.
      Homo
      •  
        28.12.2011 11:32

        jesi vono tam nebezi naky uroceni a nechcou tech 12 miliard jeste nechat rozmnozit na naky provize :)
        Azb
  • "aktivne" odmita
    23.12.2011 17:45

    "pasivni"??? to je ale blbost. cesko "aktivne" odmita vstup do tohohle procesu protoze kdyz by do nej vstoupilo pak by to vedlo k politikum a stryckum o kterych nikdo nechce ani vedet. jako ucastnik rizeni by totiz CR mohla nahlizet do spisu a to desi vsechny politicke strany. a co je pro ne jeste desivejsi ... tyto info by mela sdilet na pozadani obcanum.
    eple
    • Re: "aktivne" odmita
      27.12.2011 8:46

      ano, přesně tak. A až se jednou začne rozebírat pozatí solárního boomu a zjišťovat, kdo vlastně stavěl kritizované solární elektrárny, které pak loni nahonem skupoval ČEZ- to bude něco! Třeba elektrárna mezi Mělníkem a dálnicí D8, kde měl velký podíl Topolánek. To měli být ty pravé "trafiky" pro vysloužilé a zasloužilé politiky s pohádkovými výkupními cenami elektřiny ,ALE přišli volby a s nimi strach ze změn a provalení se majetkové struktury vlastníků elektráren. A pan Roman jako hodný strýček hned vše koupil a páni politici tím zmizeli jakožto majitelé... NE POLITICI, ALE PETROVŠTÍ S BÍLÝMI LÍMEČKY !!!! Takže lidičky , více poctivvců a méně politických lupičů to je mé přání do roku 2012. :-)
      občan
      • hlavní ti uniká
        27.12.2011 9:30

        Je to horší než si myslíš. Všimni si aktivity "státu". Je podivné, že státní úředníci chtějí získat zpět 12 miliard nikoliv ve prospěch státu, ale ve prospěch majitelů těchto účtů !!! No a aby nebylo drzosti dost, tak tento špás zaplatí daňoví poplatníci !!! To co předvádí Nečas s Kalouskem na ochranu těchto zlodějů už nemá obdoby. Švýcarská strana řekla jasně NE ! A to hlavně proto, aby nemohla galerka ve službách českého státu zasahovat do procesu. Teď vidíme, kdo vlastně v naší zemi vládne a kdo si stát přivlastnil. Všude jinde by si totiž i mafie platila celý proces a advokáty ze svého !! Tady navíc projevují viditelnou snahu uchránit zločince před zraky veřejnosti... abychom je u příštích voleb opět volili :-((
        Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.