Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražská burza maže část včerejších zisků; dolů ji táhne ČEZ s novými doporučeními; Telefónica na více než měsíčních maximech

Pražská burza maže část včerejších zisků; dolů ji táhne ČEZ s novými doporučeními; Telefónica na více než měsíčních maximech

11.01.2012 10:42
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Pražská burza mírně ztrácí, když investoři na západoevropských burzách vybírají zisky po zprávách o tom, že ratingová agentura Fitch by mohla snížit rating Itálie. Index PX odepisuje 0,3 % podobně jako maďarský BUX , který ztrácí 0,6 %. Opačným směrem se vydávají rakouská a polská burza, které obě rostou přibližně o 0,4 %.

U akcií ČEZu (783,9 CZK, -1,77%) se dnes objevily hned dvě změny doporučení, když analytici JPMorgan (36,05 USD, 2,12%) snížili cílovou cenu na 900 z 980 a doporučení snížili na „neutrální“ z „overweight“. Analytici S&P zvýšili cílovou cenu na 813 z 742 a doporučení ponechali na „držet“. Akcie ČEZu dnes po dvou dnech růstu klesají o 1,8 % na 783 . Interní audit ČEZ neshledal v dokumentaci vztahů se Škoda Power žádné prvky neformálních vazeb, které by naznačovaly nekorektní, neetické, nebo korupční jednání. Vztahy ČEZ se Škoda Power byly nastaveny standardním a obvyklým formálním způsobem, včetně například smluvní penalizace. To je závěr interního auditu, který provedl ČEZ pod vlivem kauzy kolem bývalého generálního ředitele a nyní šéf dozorčí rady Martina Romana a dnes zveřejnil.


Třetím dnem v řadě na více než měsíční maxima rostou akcie Telefóniky (392,5 CZK, 0,64%), u kterých dnes analytici Goldman Sachs (98,33 USD, 3,84%) zvýšili cílovou cenu na 400 z 380 , zatímco doporučení ponechali na „neutrální“. Zároveň však analytici Goldman Sachs varovali před „sníženou viditelností“, pokud jde o výhled dividend tohoto defenzivního titulu.

Další impuls pro prodejce dnes připravili analytici banky Goldman Sachs, když v rámci nové sektorové analýzy označili akcie CETV za „nejlepší tip na prodej“ v rámci mediálního sektoru regionu CEEMEA. Důvody vidí v horším výhledu pro reklamní trh ve střední a východní Evropě, ale především ve vysokém zadlužení, kvůli němuž může případný další negativní vývoj ve světové ekonomice dolehnout na hospodaření společnosti. Cílová cena v rámci nové analýzy klesla o více než čtvrtinu na 6,3 dolaru, tedy nad 127 Kč.

Evropská komise zahájila vyšetřování nových požadavků na rakouské banky, působící v regionu střední a východní Evropy, které v listopadu loňského roku představila rakouská centrální banka společně s regulátorem. EK dle rakouského listu Der Standard prošetří, zda nařízení není v rozporu s unijní legislativou. Rakouský regulátor a CB bude chtít povolené tempo lokálního růstu úvěrů navázat na tempo růstu lokálního financování v podobě depozit, lokálních emisí, ale i nadnárodního financování od institucí typu EBRD či Evropské investiční banky. Tempo růstu úvěrů vůči tempu růstu lokálního financování přitom nebude moci převýšit 110 procent. List vyslovuje domněnku, že rakouské nařízení by mohlo být v rozporu s pravidly EU o volném pohybu kapitálu, což je jedna ze základních zásad společného prostoru. Podnět k šetření údajně daly země CEE, které se obávají dopadu podvázaného úvěrování na své ekonomiky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data