Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Závany schizofrenie

Závany schizofrenie

16.01.2012 18:31

Olivier Blanchard ve svém hodnocení minulého roku uváděl, že „finanční investoři jsou schizofrenní ohledně fiskální konsolidace a růstu. Reagují pozitivně na zprávy o fiskální konsolidaci, pak ale reagují negativně na to, že vede k pomalejšímu růstu“. Ekonom pak dodal, že „není potřeba nějak velkých multiplikátorů na to, aby konsolidace a následný nízký růst rizikové spready dluhopisů zvýšila namísto toho, aby je snížila“.

Pokud se ECB podaří eliminovat část krize spojené s likviditou, dominantním tématem nejen tohoto roku v Evropě bude fiskálně-(ne)růstová spirála. Výsledky snah o snižování rozpočtových deficitů u zadlužených ekonomik shrnuje první graf, oranžově je cíl, šedě skutečnost:

schizo1


Někde se tedy daří, někde ne. Záleží zejména na Itálii a Španělsku, ve druhé zemi přišlo zklamání, v první ne. Ale tam jsme teprve na začátku zmíněné spirály.

Co se týče schizofrenních reakcí, zdá se mi, že na zpočátku trhy naprosto propadly tomu, čemu dnes již bez pochyb můžeme po krugmanovsku říkat pohádky o důvěře. Tedy pohádky o tom, že úsporná opatření zvýší důvěru, investice a spotřeba pak stoupnou natolik, že vyváží fiskální kontrakci. Historické příklady tohoto ojedinělého jevu byly charakterizovány monetárním uvolněním, oslabujícím kurzem a spíše čipernou globální ekonomikou. Pohádka tak zůstává pohádkou.

Ani ekonomické těžké váhy a studie nemají jasno v tom, nakolik a jak rychle je možno v současné situaci v Evropě vůbec deficity utahováním snížit. Domnívám se tak, že trhy nemají jasno už vůbec. Po pohádkovém období tak operujeme v „reálu“ – v návalech sebenaplňujících se averzí a náklonností k riziku. Vidíme pak mimo jiné i velmi zajímavé jevy. Například minulý týden zamířily rizikové spready Španělska a Itálie dolů. Stejným směrem se ale vydaly německé i americké bondy.

schizo2

(Zdroj: Bloomberg)

Pokud zůstaneme u předpokladu určité racionality a vyloučíme exotičtější vysvětlení, můžeme uvedené zajímavé chování popsat jako klesající obavy z defaultů, ale zároveň rostoucí obavy z recese (z její hloubky a délky) a/nebo snahu o útěk do bezpečí. Námitkou ale může být samozřejmě opět to, že čím hlubší recese, tím větší pravděpodobnost oněch defaultů, takže i toto vysvětlení by mělo vratší nohy. Pokud by ovšem trhy nepočítaly s tím, že defaultům zabrání ECB (eliminuje „likvidní“ stránku problému), hluboké recesi ale ne. Ten závan schizofrenie tu ale stále je (a to jsem do grafu nedal akciový trh – viz např. „Medvědi neusnuli...“). Otázkou zůstává, co je v tomto závanu „skutečné“ a co „se jen zdá“.


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    17.01.2012 10:04

    Mě už to s prominutím připadá jako Matrix. Zřejmě se jedná o ustrnutí před jistým pádem z 20. patra. Teď je jen otázka času, komu rupnou nervy jako prvnímu, což ovšem nikdo nechce být, protože vejde do dějin jako ten, co to celé způsobil. Wir kennen unsere Pappenheimer....
    DeGuise
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů