Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Exposlanec Wolf má jít za zneužití dotace do vězení na pět let

Exposlanec Wolf má jít za zneužití dotace do vězení na pět let

27.01.2012 16:21
Autor: ČTK

Ostravský krajský soud dnes poslal exposlance Petra Wolfa za zneužití státní dotace do vězení na pět let. Jeho manželce udělil podmínečný dvouletý trest se zkušební dobou na čtyři roky. Navíc soud rozhodl o souhrnném peněžitém trestu, podle kterého Wolfovi mají zaplatit 1,2 milionu korun. Wolf, jenž má z této částky uhradit milion, ale od počátku obvinění odmítá. V písemném prohlášení se už dříve označil za obětního beránka.

Podle soudu Wolf a později i jeho manželka podvedli ministerstvo životního prostředí. V rámci programu na podporu vědy a výzkumu jejich firma UT 2002 žádala dotace na dva projety. Zabývaly se například ochranou přírody, krajiny či nakládáním s odpady. Dotace podle soudu nakonec firma získala jen na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací.

V žádostech například Wolf podle soudce Miroslava Muchy uváděl, že se na projektech budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ani jednu ale podle výsledků dokazování neoslovil. Jako spolupracovníky uváděl další experty. Někteří jej odmítli, jiní spolupracovali okrajově. Další o tom nevěděli vůbec.

Takto na dva projekty manželský pár v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Podle dnešního rozsudku Wolf a jeho manželka podváděli i při nakládání se svěřenými penězi a falšovali účetnictví. Propláceli si náklady za dovolené a zahraniční cesty, které s výzkumy vůbec nesouvisely. Statisíce podle účetnictví dali neexistující společnosti za konzultace.

Policie Wolfa obvinila v listopadu 2009, poté co ho vydala sněmovna k trestnímu stíhání. Později byla obviněna i jeho manželka. Obžaloba Wolfa vinila z předkládání nepravdivých údajů ministerstvu životního prostředí. Údajně vyhotovoval zkreslené a nepravdivé průběžné i roční závěrečné zprávy. Navíc se prokázalo, že texty, které ministerstvu předkládal, byly kopie dokumentů uveřejněných na internetu.

Wolfová v přípravném řízení ani u soudu nevypovídala. V době procesu se jen vyjadřovala k důkazům. "Z jejích slov je jasné, že popírá úmysl spáchat trestný čin," řekl soudce. Z toho jej ale podle Muchy usvědčil její manžel. "Můžeme říct, že ji moc nepomohl," řekl předseda senátu. Wolf řekl, že jeho manželka věděla o všem, co se v souvislosti s projekty dělo.

Ani bývalý poslanec za ČSSD, který se stal později loajálním k Topolánkově vládě, před soudem nevypovídal. Senátu jen předal dokument, kde se k případu vyjádřil. V něm se označil za obětního beránka či nepohodlného poslance, který musel být pro své postoje a skutky odstraněn. "Celá kauza je politicky motivovaná," napsal Wolf s tím, že je oběť přinesená na oltář ve jménu boje proti korupci.

Soudce Mucha to odmítl. "Když někdo účtuje 100.000 korun neexistující firmě a proplácí si neuskutečněné cesty, není na tom nic politického. Podle nás jde o běžnou kriminální činnost," uvedl s tím, že soud nemá pochybnosti o vině obžalovaných. "Vše máme podloženo důkazy," řekl.

Mladá fronta Dnes k případu podotkla, že se Wolfovi v roce 2008 vyplatilo, když přešel od ČSSD do vládního tábora, kde loajálně hlasoval s tehdejší vládou Mirka Topolánka. Wolfova firma UT 2002 pak nemusela mnohamilionovou dotaci, kterou podle dnešního rozsudku ostravského krajského soudu zneužila, vrátit.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se od bývalého poslance své strany Wolfa distancoval. Wolf podle něj se státní dotací podnikal ještě dříve, než se stal poslancem za ČSSD, takže mezi touto činností a poslaneckým mandátem nevidí souvislost. Otázkou ale je, "proč poslanec Wolf náhle začal podporovat Topolánkovu vládu právě v době, kdy se tyto jeho minulé hříchy dostaly na povrch, zda-li tady nešlo o určitou politickou korupci a zda-li náhodou někdo nesliboval poslanci Wolfovi v tom minulém období, pokud bude hodný na Topolánkovu vládu, že se celá ta věc může vyřešit," uvedl dnes šéf opozice.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.