Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna již mnoho možností nemá

Eurozóna již mnoho možností nemá

13.02.2012 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Obnovení důvěry v eurozóně závisí na její schopnosti dosáhnout růstu ekonomiky a zvýšení konkurenceschopnosti zemí na její periferii. Fiskální utahování ale recesi prohloubí a do úvahy tak musíme brát možnost restrukturalizace dluhů, možnost odchodu některých zemí z měnové unie a dokonce i její rozpad.

Kvůli finanční krizi se jasně ukázaly nesrovnalosti a nerovnováhy, které se v eurozóně hromadily od chvíle jejího vzniku. Podle našeho názoru nezajistí její institucionální stabilitu nic jiného než věřitel poslední instance a proticyklický fiskální mechanismus, který by absorboval šoky. Nebo může místo něho dojít k vytvoření mechanismu sdílení rizika, který by představovaly například eurodluhopisy.

Vedení eurozóny se zaměřuje na fiskální cíle a limity, tento přístup je ale bez odpovídajícího uvolnění politiky v přebytkových zemích příliš restriktivní. Evropské dohody navíc ECB brání v tom, aby plnila roli věřitele poslední instance bez omezení. A vydání eurodluhopisů je myslitelné až na samém konci politické integrace, která nepřijde dříve než za několik let. Pro některé slabší země to je příliš pozdě na to, aby se vyhnuly restrukturalizaci dluhů a odchodu z eurozóny. U Řecka by tento vývoj mohl nastat již letos. I otevřené spekulace na německé politické scéně ukazují, že postoj k odchodu Řecka se mění.

Hlavními možnostmi jsou prudké oslabení eura, agresivní implementace strukturálních reforem na nabídkové straně ekonomiky či vnitřní devalvace. ECB zastává v porovnání s jinými centrálními bankami jestřábí postoj a devalvace eura tak v prostředí globálních snah o oslabování měn není pravděpodobná. Výsledky strukturálních reforem by nebyly patrné dříve než za deset let. A cesta deflace je kvůli averzi přebytkových zemí k inflaci potenciálně neúnosná, protože změny na periferii by svou politikou nikdo nevyvažoval. Důvěru v celý projekt společné měny navíc podkopává nedostatečná kapacita pro podporu velkých členských zemí, jako jsou Itálie a Španělsko.

Pokud nemá odchod z eurozóny vyvolat chaos, musí být prioritou zastavení nákazy před dalšími slabými články. Ty představují zejména Itálie a Španělsko. Proto se musí záchranná kapacita eurozóny navýšit a podpora musí být poskytnuta i bankovnímu systému. Země, která bude odcházet, musí přikročit k organizované restrukturalizaci dluhu a řízenému měnovému kurzu. I tak ale budou zbylé země eurozóny čelit možnosti obrovských kapitálových ztrát. K tomu se přidávají ztráty z obchodu, které přinese vznik nového konkurenta.

Odcházející země zase čelí snížení hodnoty úspor a aktiv, potenciálnímu odlivu vkladů z bank, zmrazení depozit, omezení toku kapitálu a hrozbě inflace vyvolané oslabující měnou. Tyto náklady se musí zvažovat jako alternativa k dlouhodobé stagnaci a poklesu životního standardu v případě, že by země zůstala v eurozóně.

Na trhu je již nyní patrné přesouvání vkladů směrem k jádru eurozóny či do zahraničí. Údajně dochází i k tomu, že společnosti z periferních zemí přesouvají svá ředitelství do jádra měnové unie a bohatí jednotlivci nakupují aktiva mimo eurozónu. Dá se očekávat, že s prohlubující se recesí bude tento útěk do bezpečí nabírat na intenzitě.

(Zdroj: EconoMonitor, Elisa Parisi-Capone z RGE)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university