Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Býci dál válcují medvědy při nejlepším vstupu do nového roku v historii. Co na to experti?

Býci dál válcují medvědy při nejlepším vstupu do nového roku v historii. Co na to experti?

28.02.2012 18:16
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

S tím, jak se akciím na Wall Street od začátku roku daří, je zcela přirozené, že mnoho investorů očekává velký pokles. Trh zažívá nejlepší start do roku v historii, když se index S&P 500 již nachází nad celoročními odhady analytiků a od začátku roku jsme u tohoto indexu neviděli ani jeden pokles o procento, nebo víc. To všechno jen zvyšuje volání po alespoň 10% korekci.

Prodejně laděni investoři argumentují rostoucí cenou ropy, nepotvrzením "Dow teorie", evropskou krizí, dosažením vrcholu u korporátních zisků a omezeným prostorem pro další růst. Ann Bartelsová, analytička z Bank of America Merrill Lynch, k tomu dnes na CNBC řekla: „Rozsah a objemy potvrzují tuto rally a hotovost je pořád dosti velká. Každý očekává pokles, aby mohl zapojit svou hotovost, proto žádný pokles nepřichází.“

Podle průzkumu analytické společnosti Bespoke Investment Group je nyní na trhu více medvědů než býků s tím, že víc než polovina oslovených očekává, že index S&P 500 bude za měsíc pod současnou úrovní. Jeff Saut ze společnosti Raymond James k tomu uvedl: „Růst trhů od 26. ledna, kdy skončily prudké nákupy a DJIA vyšplhal na 12841,95 b., se mi zdá nepřirozený“. Jakkoliv se tento růst může zdát nepřirozený, čísla nelžou. J. Saut poukazuje na to, že S&P 500 od začátku roku nezažil korekci o procento nebo víc, což se za posledních 84 let stalo během prvních dvou měsíců pouze jedenáctkrát, a z toho v deseti případech zavřel rok v plusu.

Podle známého investičního komentátora Dennise Gartmana je rally živena záplavou levných peněz. „Bylo prostě vytvořeno až příliš moc peněz, které nejdou do továren, vybavení nebo nových zaměstnanců, ale jdou do akcií,“ říká Gartman. Jedním z argumentů medvědů je již zmiňovaná Dow teorie, která pro potvrzení rally vyžaduje zároveň i růst indexu přepravních společností Dow Jones Transportation Average, který od začátku roku vzrostl o pouhá 4 %. Pro potvrzení rally by musel podobně jako DJIA vytvořit nová maxima i tento index.

Technické analytiky znepokojuje rozsah pohybu některých akcií, když se přibližně 70 % akcií obchodovaných na NYSE obchoduje nad svými 200denním průměrem. Medvědi zde argumentují, že to může být signálem pro návrat k průměru. S tím ale nesouhlasí Katie Stocktonová, která je hlavní technickou analytičkou MKM Partners. „Toto procentuální vyjádření může zůstat vysoko i několik měsíců, takže bychom to nevnímali jako kontrariánský indikátor. Je to spíše odzrcadlením pozitivního rozsahu této rally, která podporuje trh od říjnových minim,“ uvedla Stocktonová. Společnost Bespoke Investment ve své studii uvedla, že index S&P 500 po desetiměsíční konsolidaci vytvořil nové maximum. Při studii býčích trhů, kdy došlo k minimálně šestiměsíční pauze před vytvořením nového maxima, došla společnost Bespoke k závěru, že index S&P 500 může mít před sebou další růst o 14 %.

Za současnou rally stojí do jisté míry i bankovní tituly, které na podzim podávaly nejhorší výkony, a nyní rychle získávají půdu pod nohama. Mnoho investorů se navíc domnívá, že banky mají ještě velký prostor k růst. Christopher Kotowski, analytik z Oppenheimer, je jedním z bankovních optimistů, když o těchto institucích tvrdí: „Myslím, že jsou velmi, velmi podhodnocené. Lidi jsou automaticky proti bankám. Realita ale je taková, že banky nejsou Eastman Kodak nebo Polaroid – za pět let budou lidé spolupracovat s bankami téměř stejně, jako tomu bylo před pěti lety. Potřeba využívat jejich služby se nezměnila.“

(Zdroj: CNBC, Bespoke, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university