Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Facebook nebrat!

Facebook nebrat!

02.03.2012 12:04
Autor: Petr Žabža, Patria Online

A je to tady. Po mnoha měsících náznaků a netrpělivého očekávání největší elektronická "sociální síť" na světě - společnost Facebook Inc. - nakonec prvního února tohoto roku oficiálně ohlásila zájem vstoupit formou primární emise akcií (IPO) na burzu ve Spojených státech. Objem emise by měl dle představ zakladatele firmy Marka Zuckerberga dosáhnout 5 miliard dolarů a hodnota celé společnosti by se tak pohybovala v pásmu 75-100 miliard dolarů.

Ponechme nyní stranou všechen nekritický obdiv a pojďme se na tuto emisi podívat očima "ďáblova advokáta" - investora ve středním věku, který nikdy kouzlu této firmy a jejího produktu kompletně neporozuměl.

První výhrada by jistě mohla směřovat vůči produktu firmy jako takovému. Ve své podstatě není Facebook nic jiného, než kolosální databáze lidských vazeb, pocitů, názorů, obav či nadějí. Jako taková nemá žádnou produktivní hodnotu - pokud ji někomu neprodáte nebo selektivně nezpřístupníte. Lze sice logicky oponovat, že nikdo není nucen své intimní údaje dobrovolně sdílet se světem (tím méně si vůbec účet na Facebooku otevírat), ale někteří morálně ladění investoři by s aspektem této masové exploitace lidské "slabosti" za účelem generování reklamních příjmů mohli mít problém. Nemělo by se při tom zapomínat, že prvotním cílem Facebooku bylo nabídnout platformu pro hodnocení (jistě ne pouze intelektuální) atraktivity spolužaček M. Zuckerberga na harvardské univerzitě.

Druhý problém je výsostně finanční - valuace firmy v porovnání s konkurencí. Loňský rok přinesl na americkém trhu několik IPO, které se povětšinou rekrutovaly právě z oblasti sociálních sítí či aktivit jim přidružených - LinkedIn, Groupon, Zynga. V mnoha ohledech by se mohlo zdát, že jde o déja vu let 1999-2000. Pokud by se opravdu naplnila vize M. Zuckerberga ohledně valuace jeho firmy, akcie by investoři kupovali za 26.9-násobek ročních tržeb. Jenom pro představu, to je více jak dvojnásobek hodnoty, za kterou vyhledávač Google Inc. v roce 2004 vstupoval na trh. Elektronický diář LinkedIn Inc. se nyní obchoduje s poměrem 9.65x, vývojář elektronických her (pro Facebook) Zynga Inc. je na 7.14x a slevový portál Groupon Inc. se pohybuje na 5.3x. To vše v okamžiku, kdy index S&P 500 dosahuje poměru "jen" 1.24x. Zastánci Facebooku budou jistě oponovat, že uvedená srovnání nejsou fér. U internetových IPO prý totiž nikdy pořádně nevíte, jaký skrytý a prozatím netušený či neodhalený potenciál se v nich skrývá. To je sice pravda, ale a) jde o argumenty, které jsme slyšeli již ve zmíněných letech 1999-2000 a ne vždy se daný "skrytý" potenciál dokázal včas projevit a b) objektivně je nutno přiznat, že valuace Facebooku je vysoká. Mediální podpora a nekritické nadšení části investorů jistě dokáží, že IPO bude kolosálně přeupsané - přesto jej v této fázi, jako minimálně střednědobou investici, lze doporučit jen stěží.

Třetí výtka přichází od skupiny tzv. "aktivistických" investorů, kteří velmi přísně hledí na principy "corporate governance" u firem, jejichž akcie nakupují. Jejich zájmem je investovat jenom tam, kde nehrozí riziko poškození nebo nefér jednání vůči minoritním akcionářům. Všechny výše zmíněné firmy však nastavily svou firemní strukturu tak, že ne vždy uvedený požadavek splňují. První způsobem, jak toho dosáhnout, je forma tzv. "skrytého" nebo "roztříštěného" představenstva. Zde se o každoroční znovuzvolení uchází nikoliv všichni ředitelé společnosti, ale jenom jejich část - pro nespokojeného investora je tak mnohem těžší představenstvo ovládnout. Mnoho firem z báze indexu S&P 500 se v posledních 10 letech podobného nastavení zbavilo a nyní jej praktikuje jen 24 % z nich (ještě v roce 2002 to bylo plných 61 %). V případě loňských IPO však tento poměr dosáhl 76 % (vs. 82 % v roce 2002). Druhá cesta je vytvoření duální struktury akcií, kdy jedna z tranší nese větší hlasovací práva, než by odpovídalo faktickému podílu jejich vlastníka na majetku společnosti. Všech osm nejvíce populárních primárních emisí loňského roku na americké burze mělo buďto jednu z uvedených omezujících podmínek, případně rovnou obě dvě.

V případě Facebook je situace extrémní. 27-letý Mark Zuckerberg má díky aktuálnímu nastavení nad firmou téměř kompletní kontrolu s tím, že si dokonce vyhradil právo osobně vybrat svého případného nástupce. Podařilo se mu navíc uzavřít individuální dohody s ostatními akcionáři a nyní tak disponuje rozhodovací pravomocí nad 57 % procenty všech hlasovacích práv. Pokud by se přesto podařilo někomu "zvenčí" ovládnout hlasování, představenstvo by se automaticky stalo "roztříštěné" a poskytlo by tak M. Zuckerbergovi další formu ochrany před například nepřátelským převzetím firmy. Lze samozřejmě oponovat, že všechna uvedená opatření jsou vedena snahou zabránit možnému “útoku” na vlastnickou strukturu firmy v prvních letech po jejím uvedení na burzu. Na straně druhé však firma v IPO žádá o peníze veřejnosti a jako taková by si je neměla brat jako svým způsobem rukojmí.

Nechci na tomto místě znít jako škarohlíd a jsem si vědom toho, že IPO firmy Facebook bude podle všeho úspěšné. Jsem dokonce naprosto přesvědčen o tom, že individuální míra alokace akcií bude obecně velmi nízká a vytvoří tak nemalý nákupní přetlak hned v prvních dnech obchodování. Mnohem zajímavější však bude pozorovat, co se stane, až tato euforie odezní. Já se tohoto cirkusu určitě účastnit nebudu…

Otištěno v březnovém vydání české edice magazínu Forbes



Čtěte další sloupky Petra Žabži:

Jak poznáte, že jste jako spekulant konečně dospělí?
ECB na zteči...
Rýže, pšenice a spol…
Potraviny světem hýbou, část první…
Tam si nesedejte… 
FF aneb fenomén Facebook
10 zlatých pravidel pro používání pokynu „stop-loss“


Váš názor
  • FB nebrat
    13.03.2012 9:46

    brát jen CETV
    ZUZKA
    • ZUZKO
      14.03.2012 19:28

      Furt bys nezasla na vecu co McDonalds? CETV za 300 asi jen tak nebude :(
      le_ge
  • přání otcem myšlenky
    08.03.2012 17:56

    "nemám rád facebook a tak jdu hledat důvody proč do něj neinvestovat" nějak mi v článku chybí třeba trend počtu uživatelů a ročního zisku. sorry ale rozhodovat se podle tržeb za loňský rok je trochu málo ne? navíc podíl hodnoty firmy a ročních tržeb jste vzal jen z horního odhadu že? asi aby to lépe vycházelo :) emoce do investování nepatří ne?
    tonceq
  • ...a nebo to bude jinak
    05.03.2012 12:25

    ...A nebo to bude všechno jinak - ony, ty zdílené pocity bude zřejmě velká deviza budoucnosti - vůbec bych se toho z dlouhodobějšího hlediska nebál, snad jen s přihlédnutím, že je může za pár let převálcovat někdo jiný - na druhou stranu, lidé si neradi zvykají na něco nevého a FB má již velmi silnou základnu uživatelů.
    Majsher
  • Já to vidím tak
    05.03.2012 9:54

    Face samozřejmě tu hodnotu nemá, tak jako většina akcií , ale je to docela populární žeton do hry. Lidé jsou poučeni a jak se na to dívám já , tak většina chce shortovat. Tomu by odpovídala strategie velkých hráčů nakoupit obrovské objemy a pak je půjčovat na short a nechat to mírně klesat. Pak nakupovat a pumping dumbing až k zbláznění a pěkně dlouho. Až to většina shortařů bude muset nakoupit zpět. Nakonec to zahoděj protože kdo by chtěl držet takhle nejistou a předraženou akcii.
    Nero
  • Počkáme a uvidíme
    05.03.2012 8:43

    Je to tak. Počákme a uvidíme. Pokud splaskne bublina dot.com2, nakoupíme levné akcie nějakých primitivních podniků, jako je K+S nebo EdF.
  • Pan Žabža
    02.03.2012 17:11

    napsal opět výborný článek. K všem důvodům přidám ale ještě jeden zcela zásadní Mark Zuckerberg je pravděpodobně 3.14čus, ale vyhrál ve Lottu internetovýho podnikání (oravděpodobnost 1:100000000000)....no ale hlavně, vypadá jako Standa Gross...:-))))
    db
  • FACEBOOK
    02.03.2012 14:17

    Očekávám první dva měsíce po vstupu na burzu velmi prudký pád, následně Facebook a Coca-Cola dvě TOP akcie roku 2012.
    Pound
  • Facebook a jeho výhled - negativní
    02.03.2012 14:09

    Osobně si myslím, že růst facebooku je už dále neudržitelný a v době IPO budou jeho schopnosti a potenciál na vrcholu a poté jej nečeká nic jiného než pád. Hovoří pro to pro mně několik faktorů. 1.--- Va vývojáře ve facebooku je teď vyvýjen velký tlak, aby pracovali co nejvíce, aby byla hodnota firmy do IPO co možná největší. Po IPO se z mnoha z nich stanou milionáři a nastane období odchodu některých mozků z firmy "na odpočinek". 2.--- Myšlenka facebooku byla přelomová a jeho růst až nepřiměřeně rychlý. U akcií s touto křivkou růstu přichází vždy zákonitě vystřízlivění a pád - nevidím důvod, proč by tomu tak mělo být i v případě FB. 3.--- Facebook příliš zasahuje do soukromí uživatelů. 80% stále neví věci jako například to, že když jste přihlášeni na FB a projíždíte i jiné strány v jiných oknech tak stačí, aby na nich bylo tlačítko "like" a aniž na něj kliknete, tak se automaticky zaznamenává váš pohyb na internetu na serverech facebooku. Stačí, aby začaly nějaké větší iniciativy na omezení a žaloby a facebook může prosoudit velké peníze. 4.--- Facebook zatím nemá obstojnou konkurenci. Všichni dobře víme, jak se kdysi dobře vedlo Nokii a potom se z čista jasna objevil nějaký Steve Jobs a karty jsou současně rozdány úplně jinak. 5. --- Považuji za nereálné, aby se stal facebook jakýmsi internetovým standardem a svými službami vedl dále monopol. Ví o něm prakticky každý celosvětově a přitom k tomu stačily pouhé 3 roky... Za další 3 roky může být vše úplně jinak. 6.--- Nove nasazeni "Time line" vzhledu facebooku je podle me nestastne. Je pomalejsi a uzivatele odrazuje od sledovani profilu svych pratel. Celkova aktivita podle meho subjektivniho nazoru klesa. ------- Suma sumarum - do facebooku bych sel pouze do shortu, longova pozice spekulujici na dalsi rust je velmi velmi rizikova investice, kterou bych hodne zvazil.
    delcop
    • Re: Facebook a jeho výhled - negativní
      02.03.2012 18:12

      Maximální souhlas, krásně shrnuto, velký dík patří i panu Žabžovi - odvádíte skvělou práci!
      scorpio
    • Re: Facebook a jeho výhled - negativní
      02.03.2012 16:54

      Jo, souhlas. Taky mě ještě napadlo, že by ta upisovací hodnota nemusela dosáhnout tolik, kolik se očekává (tedy 75-100 mld. USD), ale třeba jenom pětinu. A to z toho důvodu, že všichni mluví o nadhodnoceném IPO a myslí si, že je za těchto podmínek cena akcie přemrštěná. Z tohoto pohledu jsem opravdu ještě nenarazil na někoho, kdo by hovořil o levné akcii. V takovém případě by šlo uvažovat o krátkodobé spekulaci na long. Ale je pravda, že reklama a propagace Facebooku je neuvěřitelná - film, knihy, o Cukrbergrovi se mluví jak o bohu, různý ocenění firmy a co já vim co ještě...takže jestli to dosáhne opravdu těch 75 až 100 mld., tak ihned první či druhý obchodní den jít natvrdo short a vysmát se všem, co do toho vrazili bit jen korunu přímo do obličeje, jak byli najivní a hloupý. :)
      Nyk Lísn
  • Dokonalý svět
    02.03.2012 13:40

    Je hezké, že pod článkem je malá reklama, že nově můžeme sledovat Patrii i na Facebooku. Prostě bylo třeba článek doplnit o praktické ukázky.
    Asstrader
  • Valuace vs. Potenciál
    02.03.2012 13:30

    Souhlasím s názorem, že z hlediska valuace bude facebook extrémně nadhodnocen. Jenže, je nutné vidět i extrémně efektivní model reklamy, kterou facebook nabízí. Když totiž pomineme všechny efekty pro uživatele, zbyde je velmi přesně cílitelný reklamní kanál. Spotřebitel a příjemce reklamy si totiž sám najde zájmové skupiny, sdělí provozovateli o jaké aktivity (a s nimi spojené zboží a služby) se zajímá a inzerent může své kampaně zaměřit přímo na cílovou skupinu. A to vše v rámci jazykových mutací, lokalizace dle místa bydliště a osobních preferencí uživatele. Také neplánuji účast na IPO, ale neznamená to, že bych FB považoval za nezajímavou akcii. V případě poklesu trhu bude pro mě patřit mezi sledované.
    • Re: Valuace vs. Potenciál -eurolaický pocit
      05.03.2012 9:20

      Ako radový euroobčan z Turca 2012 a po laických poznatkoch s "fejsbúkovania" 2010-2012 mám poci, že pre radového fejbukára zo Slovenska je úplne jedno, čo sa S NÍM deje a bude diať...LAICKÁ a nielen fejsbúková...VEFREJNOSŤ a jej využívateľnosť SIETE je v aktuálne bežiacej REVOLTE s euronespokojnosťou v štátoch EU a občianskom ODPORE voči GLOBALIZAČNO-likvidačnej politike G20 nielen voči SVETU 2012-2022, ale aj v BEZCHARAKTERNOSTI voči ich vlastným štátom a ich radovým občanom v slabnúcich STREDNÝCH vrstvách a hlavne v národnýc a rastúcich počtoch CHUDOBNÝCH euroobčanov - nevynímajúc 46 milionov AMERICKÝCH usachudobných ľudí -bez rozdielu RASY a NÁZOROV na USAsvet i AVET 2012...ČO v tomto SMERe chcel-urobil-urobí "fejsbúk" - je úplne triviálne ako aj "jeho deformovanie" verejnej mienky v "súlade z OSNtrpenou internetŠPICĽOmániou satelitného "videnia" ako za čias 50-tych rokov v Európe, či v Mac Carthyovských časoch Ameriky...Všetko je to USAPREHNITÉ 1945-2012 a chce to NÁPAD, ako zreformovať USAsystémOSN "45-2012 pre jeho globálnu POUŽITEĽNOSŤ 2012-2022 na civilizovanej globálnej a NIE USA&OSN 2012 "úrovni"...punktum 5.3.2012 -!!!2022????
      turcan
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.