Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyšší firewall proti další evropské krizi? Žádné zdvojnásobení nečekejte. Projde jen kompromis, tvrdí zdroje

Vyšší firewall proti další evropské krizi? Žádné zdvojnásobení nečekejte. Projde jen kompromis, tvrdí zdroje

16.03.2012 13:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Setrvání kapacity záchranných fondů eurozóny na současných 500 mld. EUR, nebo nárůst až na 940 mld. EUR? Takto lze popsat jablko sváru evropských politických špiček pro příští dva týdny. Agenturní zdroje z evropských vládních kruhů se však shodují, že výsledkem nebude nejspíš ani jeden z extrémů, nýbrž kompromisní řešení – navýšení palebné síly proti krizi k 700 mld. EUR.
 
Souhrnná kapacita obou evropských záchranných fondů, tedy Evropského fondu finanční stability (EFSF) a Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), by podle poslední dohody měla po spuštění druhého jmenovaného, permanentního fondu zůstat na půl bilionu eur. Strop pro poskytování půjček má přitom být stanoven uměle, protože oba fondy mají od poloviny roku fungovat 12 měsíců společně a jejich kombinovaná kapacita tak teoreticky dosáhne 940 miliard – 440 mld. EUR z dobíhajícího EFSF a 500 mld. EUR z nového ESM.

Takový byl stav ještě po posledním summitu eurozóny, ale evropští politici pod tlakem trhů od té doby opakované slibovali, že na dalším summitu naplánovaném na poslední dva dny měsíce března do Kodaně bude tento postoj přehodnocen. MMF a Francie dlouhodobě chtějí dosáhnout dohody na sloučení stávajícího evropského záchranného fondu s od července chystaným permanentním záchranným fondem s možností využít celých 940 miliard eur pro vytvoření silného „obranného valu“ proti šíření dluhové krize, Německo je proti a další peníze nad rámec plánovaného objemu 500 miliard eur pro permanentní fond platit nehodlá.

Výše popsané dnes potvrdilo i vystoupení německé kancléřky Angely Merkelové. Ta dnes před novináři uvedla, že EU diskutuje možnosti propojení ESM a EFSF a potřebuje rozhodnutí o záchranném fondu ESM do konce března, odmítá ale říci, zda podpoří kombinaci ESM/EFSF. Každopádně však Merkelová vystoupila proti navyšování zdrojů samotného ESM nad plánovaných 500 miliard eur s tím, že to nechce „nikdo v Německu“.

Zdroje agentur Reuters a Bloomberg z evropských politických kruhů ale tvrdí, že na konci měsíce přece k určitému navýšení dojde, a to na 692 miliard eur. „Jednou z možností je říci, že EFSF již vydalo závazky za 192 miliard eur, ale ESM nastartuje s čerstvými 500 miliardami,“ vysvětluje jeden ze zdrojů návrh, který má také podle dalších „informátorů“ prý šanci na úspěch. Do 500 miliardového stropu by v případě prosazení této inciativy nebyly započítávány finanční pomoci poskytnuté Řecku, Portugalsku a Irsku.

Debata o objemu prostředků připravných pro další záchranné programy přitom vůbec nemusí být pouze teoretickou záležitostí.
Bývalý bankéř ECB Bini Smaghi včera veřejně zapochyboval nad brzkou schopností návratu portugalské a irské vlády ufinancovat své rozpočty z vlastních zdrojů a fondů z trhu. Na adresu Portugalska prohlásil: „Pokud se nebude schopné financovat samo až do roku 2016, bude potřebovat přibližně 100 miliard eur.“ V případě Irska za stejných podmínek očekává nevyhnutelnou další finanční pomoc z peněz mezinárodních věřitelů za 80 miliard eur. Výška eurovalu navíc působí i preventivně, když posiluje důvěru trhů a rozhání obavy před dalším pokračováním dluhové krize v Evropě.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m