Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Británie má svůj lék na recesi. Sníží daně firmám a nejbohatším občanům, ale mírně zvýší bankám

Británie má svůj lék na recesi. Sníží daně firmám a nejbohatším občanům, ale mírně zvýší bankám

21.03.2012 15:12, aktualizováno: 21.3. 16:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Velkou Británii čeká nejvýraznější snižování korporátních daní za poslední generaci a země se zřejmě vyhne pádu do technické recese. Řekl to dnes při představení návrhu rozpočtu pro nový fiskální rok s cílem vyrovnaného hospodaření do pěti let  britský ministr financí George Osborne.

Prvním krokem na cestě snižování zdanění zisků britských firem ze současných 25 procent až na 22 procent v roce 2014 má být pokles sazby o jeden procentní bod již od 1. dubna. Bankám však s ohledem na stanovený výnos bankovní daně zvláštní zdanění od ledna příštího roku naopak mírně vzroste. Sníží rovněž nejvyšší sazbu daně z příjmu při přesažení hranice 150 tisíc liber ze současných 50 procent na 45 procent. Osborne tento krok hájí tím, že původní vyšší sazba nevynesla tolik, kolik se čekalo, protože bohatí mají možnost se vyhýbat placení daní. Britská vláda pro zmírnění dopadů tohoto kroku do rozpočtu naopak zvýší zdanění koupě luxusních nemovitostí s cenou nad 2 miliony liber z dosavadních 5 na 7 procent. Ministr zdůraznil, že bohatí budou nakonec celkově státu platit více také kvůli další řadě  opatření, která mají zabránit vyhýbání se platbě daní.

Velká Británie loni zavedla novou bankovní daň vypočítávanou z aktiv bank. Sazba pro aktuální fiskální rok, který začal loni v dubnu a dobíhá na koci měsíce, byla stanovena na 0,04 procentu aktiv banky a v následujících třech letech potom měla vzrůst na 0,07 procenta aktiv. Loni představený rozpočtový plán přitom počítal s výnosem 1,15 miliardy liber ve fiskálním roce 2011/12, o rok později 2,32 mld. GBP a v roce 2013/14 2,5 mld. GBP a nakonec mírný pokles na 2,4 mld. GBP ve fisk. roce 2014/15. „Zvyšuji sazbu bankovní daně na 0,105 procenta od ledna příštího roku, aby banky neprofitovaly ze snižování korporátní daně a byl zajištěný výnos pro tento rok naplánovaný na 2,5 mld. GBP,“ uvedl dnes britský ministr financí při prezentaci návrhu státního rozpočtu na nový fiskální rok. Současně se zvýší sazba daně z tabáku a zavádí se daň z herních přístrojů. Británie také plánuje zdaňovat internetový hazard nově podle sídla zákazníka, a ne podle sídla firmy, jak je tomu doposud.

Británii podle odhadu rozpočtového úřadu čeká letos o něco vyšší růst, než se původně předpokládala. Přestože země eurozóny se pravděpodobně propadnou do recese, britský ministr financí v novém návrhu státního rozpočtu na fiskální rok 2012/2013 uvedl, že ekonomika má letos stoupnout o 0,8 procenta místo v listopadu očekávaných 0,7 procenta. Sestupné revize se však naopak dočkal odhad ekonomického růstu této ostrovní země v příštím roce, a to z dosavadních 2,1 procenta na rovná dvě procenta.

Fiskální rok v Británii začíná 1. dubna a země si chce v novém fiskálním roce půjčit 126 miliard liber, tedy o miliardu liber méně, než původně předpokládala, a zhruba o 30 miliard méně proti maximu před tím, než nastoupil současný ministr financí do funkce, uvádí Reuters. Vyrovnaného rozpočtu chce země dosáhnout do pěti let.

Bez započtení dat za poslední měsíc roku činí rozpočtový deficit fiskálního roku 110 miliard liber, v porovnání s 118,9 mld. GBP za prvních 11 měsíců předchozího roku. Objem výpůjček by se měl nadále snižovat – až na 98 miliard v roce 2013 – 2014 a dosáhne pouhých 21 mld. GBP ve fiskálním roce 2016 – 17, předpovídá Osborne. Schodek rozpočtu přitom podle něj klesá a v novém roce by měl dosáhnout 7,6 procenta. Osborne uvedl, že země dosáhne vrcholu svého zadlužení ve fiskálním roce 2014-2015 a to na 76,3 procenta HDP.

Vysoký vládní dluh a nižší než očekávané ekonomické oživení Velké Británie přimělo ratingové agentury Moody´s a Fitch už v minulých dnech ke snížení výhledu britského úvěrového hodnocení na ´negativní´. Právě hrozba ztráty nejvyšší známky je pro Osborna důvodem k tomu, pokračovat v úsporném programu a plánu zcela vymazat rozpočtový deficit do roku 2017.

V letošním únoru dosáhl schodek rozpočtu Velké Británie 15,2 miliardy liber, což v meziročním srovnání představuje zvýšení o 6,3 mld. GBP. Čisté výpůjčky vyjma poskytnuté podpory bankám činily 15,2 miliardy liber, což je za tento měsíc vůbec nejvyšší částka v historii. Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg přitom očekávali mírný pokles výpůjček na 8 mld. GBP.


(Zdroj: CNN, Bloomberg, ČTK, Mediafax, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data