Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist: Skandál kolem Béma je symbolem rozšířených potíží ČR

The Economist: Skandál kolem Béma je symbolem rozšířených potíží ČR

30.03.2012 12:11
Autor: ČTK

Pro mnoho lidí je skandál kolem Pavla Béma a Romana Janouška symbolem problémů, které sužují celou Českou republiku: státních úřadů poddajných politickým tlakům, chamtivých politiků, příliš mocného byznysu a kultury beztrestnosti. Ve svém posledním čísle to dnes napsal britský týdeník The Economist.

Podle něj by znechucení veřejnosti mohlo předznamenávat zkázu pro ODS. Všeobecné přesvědčení veřejnosti o špinavostech a aroganci takřka zničilo protějšek ODS na sousedním Slovensku, dodal respektovaný týdeník. Podle něj mnoho lidí považuje reakci premiéra Petra Nečase za pomalou a nevýraznou.

"Pavel Bém je chráněncem otce zakladatele ODS, prezidenta Václava Klause. Jeho nonšalantní reakce, že odposlechy jsou špatné pro demokracii, může podráždit voliče, kteří si myslí, že jejich politický systém má horší nepřátele," poznamenal The Economist.

Připomněl, že "obavy ohledně skrytých vazeb politiky a byznysu přiměly mnoho Čechů, aby při volbách v roce 2010 podpořili protikorupční kandidáty". "Jejich naděje na změnu ale byly oslabeny: koalicí tří stran otřásaly série skandálů a nyní deník Mladá fronta Dnes zveřejnil údajné odposlechy, které se zdají vrhat ohromující světlo na pražskou politiku v posledních letech," dodává týdeník.

Líčí podrobnosti aféry i Janouškovu automobilovou nehodu. Konstatuje, že Janoušek nereaguje na dotazy novinářů a Bém hovoří o "špinavých tricích" a "brutálním a neuvěřitelném vpádu do soukromí". Ani jeden z nich nezpochybnil autenticitu nahrávek, zdůraznil The Economist.

Pod opožděným tlakem svých šéfů v ODS, premiéra Petra Nečase a pražského primátora Bohuslava Svobody Bém pozastavil své členství v ODS do očištění svého jména. Policie zkoumá obsah pásků. "Ale zatím je pro mnoho lidí skandál symbolem strastí, které sužují Českou republiku: státních úřadů poddajných politickým tlakům, chamtivých politiků, příliš mocného byznysu a kultury beztrestnosti," uzavřel The Economist.


Váš názor
  • tak tohle me fakt rozesmalo
    30.03.2012 22:41

    Václav Havel není mým letištěm...))
    db
    • Re: tak tohle me fakt rozesmalo
      30.03.2012 22:54

      Takže máme Letiště Praha - Václav Havel a nutně se nabízí Tunel Blanka - Václav Klaus /Pavel Bém je slabý/...no a teďka si představuju jak se na demonstraci sejdou ty tva tábory (dúchodci, intoši, studenti s copánkem na vostříhaný hlavě a podobný exoti) ..a budou se mlátit transparentama "VK není můj tunel!" x "VH není moje letiště" ..)))..a na to se napijem...:-))...
      db
      • no a pak
        30.03.2012 23:13

        se to toho vloží skupinka národovců s heslem Čechy Čechům a obdobná skupinka "Za svobodnou Moravu" ...budoucí premiér Bohuslav Sobotka to pak v tv vysvětlí slovy "ojedinělé extrémistické skupiny, které v minulosti vystupovaly proti KSČSSD byly neutralizovány a pořádek byl obnoven, nikdo nebude zpochybňovat sociální jistoty a právoplatně zvolenou levicovou koaliční vládu národní jednoty!"
        db
        • pardon zapoměl jsem
          30.03.2012 23:16

          na titul, napravuji - zmr. Bohuslav Sobotka.
          db
  • jesse
    30.03.2012 22:07

    zajímavá myšlenka zlikvidovat čssd a ods nevolením...máme tady super cestu reprezentovanou VV ..:-))))
    db
    • Re: jesse
      30.03.2012 22:10

      Ta myělenka byla hlubší.Zlikvidovat je nekroužkováním..o)))
      Velkamedvědice
  • Lidi zlatí
    30.03.2012 18:15

    krásně jste se tady politicky pohádali. Já jsem se rozhod podobných debat neúčastnit, protože jsem teď nasranej skoro na všechny. Ale stěžovat jako poslední loser na novinkách mi je tay proti srsti, takže mi nezbejvá než mlčet. Ale dobrý..;-) Havel je pod kytičkama a vsadim se, že až bude i VK tak spor bude pokračovat s neztenčenou silou...
    db
    • Re: Lidi zlatí
      30.03.2012 21:44

      Taky jsem nasraný na všechny,ale ztrácet kvůli tomu soudnost a pomlouvat cokoli.Tím,že začnu napadat čecháčky,jak vykořis´tují moravu.zcela nesmyslně a idiotsky kroužkování,nebo podsouvat něco Klausovi,jen proto,že jsem sám trotl,se bitva nezvítězí.
      Velkamedvědice
      • vm
        30.03.2012 21:49

        ale no tak to joo, já to pomlouvání beru ale jako srandu, stejně jako jsem dal tu sibiř moravu...ale nechci vstupovat do těhle flejmů..politicky bych si s tebou ale rozuměl líp než s tím revolucinářem Jesse...ale jsem nasranej, takže dále.no comment.
        db
        • Re: vm
          30.03.2012 21:54

          ps. myslel jsem spíš to vykořisťování než pomluvání..ale to je jedno..jsem nasranej a nějaká výhra v chatový diskusi, která se stejně v takovejch politickejch casech vyhrát nedá...je mi uplně u pr.....
          db
  • malý dotaz na VM
    30.03.2012 15:39

    Můžeš prosím tě pochopit a napsat, jaký je rozdíl ve významu vět: "samospráva Moravy a samostatnost Moravy"? Děkuji, nebo si budu myslet něco o ***** :-)
    Jesse
    • Re: malý dotaz na VM
      30.03.2012 15:46

      Bože nebuď tak mimo.Problémy světa,evropy a ČR,či personální obsazení politických stran,ani kroužkování opravdu nesouvisí se samosprávou moravy.Máš v hlavě slušný guláš.Raději spekulativně sleduj pohyby svého telefonu a nepleť se mezi dospělé lidi.
      Velkamedvědice
      •  
        30.03.2012 15:58

        Věděl jsem, že ten rozdíl nepochopíš. Nuž co, máš volební právo :-))
        Jesse
  • Kulo hulo hoši
    30.03.2012 15:26

    nic to nezmění stejně jako v EU dokud to nepadne uplně na držku, pak se bude muset začít od nuly, bohužel asi to zase bude nějaká forma despotismu protože dokud většině vyhovuje ta kravina, že 70% všeho co kdokoliv vydělá si stát sebere a zaštítěn rádoby spravedlností se to snaží nějak přerozdělit, tak to nikdy fungovat nebude, protože to ubíjí jakoukoliv motivace obou stran jak těch co se o něco snaží tak těch co dostávají jedině ten kdo peníze vydělá je schopen určit za co by se měli vydat, ten kdo žádnou kačku nidky nevidělal k ní nikdy nebude mít správný vztah. navíc čím méně by se přerozdělovalo tím méně se toho ztratí
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Kulo hulo hoši
      30.03.2012 15:31

      Konečně někdo normální. Vytesat do kamene !!!
      Jesse
      • Jesse
        30.03.2012 16:08

        Škoda,že Tebe nic takového nenapadne a meleš sračky o strašných čecháčcích a strašném kroužkování.Takže za jeho záda se neschovávej.Tam žádný žvanil bez sebereflexe nikdy nepatřil.
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          30.03.2012 16:12

          Tebe a podobné mají naši politici rádi. Bez tvého hlasu by si nevrzli :-)) Měl bys jim tu lásku nějak opětovat :-)) Třeba pojmenováním nějaké dálnice, když už to letiště bylo... nebo tunel Blanka... japa bys ho pojmenoval?:-)))
          Jesse
          • re:Jesse
            30.03.2012 16:28

            No když po Havlovi je letiště, tak pak jedině Tunel Václava Klause
            Fosil
            • Re: re:Jesse
              30.03.2012 16:38

              :-))) perfektní !!
              Jesse
              •  
                30.03.2012 16:48

                Jen spočítat,o kolik státní pokladna příjde díky tomu Celkově jich tam/v daň rájích/ je už 11 750.Možná těch 100 miliard je podceněno a na daních utečou další desítky miliard. Stačilo před léty příjmout zákon o zákazu státních zakázek pro firmy v daň.rájích bez jasných majitelů.Proč se nikdo z poslanců k tomu neměl ,aby zvedl ruku.A co senátoři?
                ?
          • Jesse
            30.03.2012 16:19

            Tak tunel bych pojmenoval po tobě.Tak na mně působíš.Megalomanské kecy a v huprostřed díra.
            Velkamedvědice
  • Jak z tohoto marasmu ?
    30.03.2012 15:06

    Bohužel, co bylo a je už neodpářeme. Ale jak z tohoto politico-korupčního marasmu ven. Myslím si, že by nebylo od věci uzákonit (mimo jiné) tyto věci: 1. presumpci viny pro politiky, osoby ve státní správě a samosprávě, osoby ve služebním poměru. 2. povinnost veřejného diáře pro politiky a vedoucí pracovníky státní správy a samosprávy. 3. zveřejnit majetkové poměry před a po skončení mandátu výše uvedených osob. Povinnost uveřejnění ročních daňových přiznání. 4. u zákonodárců zrušit mimo sněmovnu imunitu a naopak, uzákonit dvojnásobné sazby za úmyslné přestupky a trestné činy. 5. zavést náhradu vzniklé škody, způsobené špatnou prací v parlamentu, senátu, vládě. 6. odměny všech těchto pacholků odvodit a navázat na dělný lid, tj. na průměrný plat. Je to jednak motivační a hlavně spravedlivé. Potom budeme mít všichni radost z toho, když budeme mít bohaté politiky. Tyto myšlenky pramení z toho, že nikdo nikoho nenutí být politikem, ale když se pro tuto práci někdo rozhodne, tak to nemůže být jen o vidině získání vlivu, financí a známostí. Nemůže to být o nepostižitelnosti a aroganci. Musí to být dobře odvedené práce-služba za slušný plat, ale také se svými riziky a úskalími.
    Jára
    • Re: Jak z tohoto marasmu ?
      30.03.2012 15:16

      Voliči nic uzákonit nemohou, to bys měl vědět. Jediný legitimní způsob je vyměnit klíče za samopaly. Místo cinkání a Havlovy společenské přeměny donutit mafii u moci reformovat justici a státní správu. Zbytek reforem počká, tam stačí zrušit jen Klaunovy zákony, víc není třeba.
      Jesse
    • Re: Jak z tohoto marasmu ?
      30.03.2012 15:12

      Jo a ještě jsem zapoměl. S okamžitou platností bych zrušil jakékoliv výsluhy (policie, armáda, politici, ...). Jak se liší dobře pracující a dobře zaplacený policista od dobře pracujícího a dobře zaplaceného zedníka? Odpovím - v tom, že zedník se proti policajtovy kurevsky nadře, nazmrzá, celý život riskuje na lešení, ve výkopech, pod jeřábem, .... Ale výsluhu nedostene. A je to tak správně. Za svou práci má mzdu, stejně jako policajt. Výsluhy jsou výsměchem všem slušným lidem. Vyhozené peníze z rozpočtu.
      Jára
  • vm, jesse :-)
    30.03.2012 15:00

    At žije Praha! Morava ? Kde to je? Někde na Sibiři?
    db
    • Re: vm, jesse :-)
      30.03.2012 15:03

      Bufe,po pravdě,já jsem moravák,ale hry na pauzáky a švédy jsme hráli naposledy na vojně.Čech,moravák,slovák,jedna rodina.
      Velkamedvědice
      •  
        30.03.2012 15:09

        Tak zas až budou tví oblíbenci z ODS nebo ČSSD blekotat něco o Masarykovi a demokracii, tak si nastuduj předem historii o tom, jak byl založena republika pro slováky, moravany, ukrajince a cajzly.
        Jesse
        • Jesse
          30.03.2012 15:25

          Proč lžeš,že jsou ČSSD a ODS moji oblíbenci??Neuneseš,jak ses ztrapnil tím kroužkováním???Ono to nějak souvisí??kdo Ti vysvětlí,že kroužkování bylo strašným omylem jen v Tvé palici je nohsledem stran zprava zleva tak jak určíš??Tebe by měli denně řezat v hospodě pro pomluvu.
          Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            30.03.2012 15:30

            A k věci.Jedna z prvních organizací typu STB je katolická církev.Stačí se podívat do historie na jejich zvěrstva.Od honů na čarodějnice po tisíce jiných,ktrými trápili lidi,kteří nesmýšleli jako oni.A tobě se VM líbí,že Kalouskovic vládá chce těmto černokabátníkum vrátit takovou sumu miliard?A za co.Katolická církev by se měla omluvit celému světu za zločiny spáchané za celá staletí.Byli horší než onen nesl avný J.V.Stalin.
            ?
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m