Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: ČR nemůže podpořit ekonomiku dalšími dluhy. Euro nepřijme tato ani příští vláda

Kalousek: ČR nemůže podpořit ekonomiku dalšími dluhy. Euro nepřijme tato ani příští vláda

17.04.2012 14:25, aktualizováno: 17.4. 15:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká republika si nemůže dovolit podpořit ekonomický růst zvyšováním svých dluhů. Země by ztratila důvěru zahraničních investorů a financování státního dluhu by se tím výrazně prodražilo. Na dnešním Žofínském fóru to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Někteří ekonomové současné vládní úspory kritizují s tím, že zbytečně podvazují ekonomický růst

"Nemá smysl pumpovat peníze kvůli růstu na dluh. Kritici nechtějí slyšet, že když napumpujeme do ekonomiky peníze na dluh, tak porušíme stávající kredibilitu na trzích a stoupnou úrokové přirážky dluhopisů. A jedno procento je v tomto případě sedm miliard korun," uvedl ministr. 

V současnosti jsou podle ministra úrokové sazby při refinancování státního dluhu pod čtyřmi procenty. "Výpůjční potřeba vlády se pohybuje a bude pohybovat kolem 220 miliard korun ročně. Vedle deficitu rozpočtu splácíme i jistiny starších státních dluhopisů," dodal ministr.

Kalousek na fóru zopakoval, že pokud světové finanční trhy nezasáhne další šok, do konce mandátu stávající vlády v roce 2014 by neměly být potřeba další radikální rozpočtová opatření. 

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března zvýšil o téměř 114 miliard korun na 1,613 bilionu korun. Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 půjčit přes 243 miliard korun. V roce 2013 si hodlá půjčit 230,9 miliardy korun.

Kalousek na fóru také uvedl, že Česká republika nevstoupí do evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II), který je předstupněm přijetí eura, za této a ani zřejmě za následují vlády. Zároveň dodal, že by ale ČR v budoucnu přijmout euro měla. Termín přijetá eura nemá ČR v současnosti stanoven. 

Do systému ERM II musí vstoupit každá země, která chce přijmout euro. V systému musí být nejméně dva roky před přechodem na euro. 

Podle nedávného vyjádření guvernéra ČNB Miroslava Singera Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2017. Otázka vstupu do eurozóny je navíc podle něj komplikována nejasným vývojem eurozóny po současné dluhové krizi. 

Česká vláda i podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase nadále počítá s přistoupením k euru. Vláda podle premiéra nebude jednat o výjimce z přistoupení k jednotné evropské měně, kterou prosazuje prezident Václav Klaus. Podle Nečase přistoupení k euru schválili občané v referendu o vstupu do Evropské unie, a je to závazek Česka.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)




Čtěte více:

Kalousek: Při růstu ekonomiky dle prognózy již nebudou třeba nové škrty
16.04.2012 8:29
Pokud se česká ekonomika bude vyvíjet podle současné prognózy minister...

Váš názor
  • Buter, krom toho
    17.04.2012 16:43

    si všimni, že už de facto neexistuje český soukromý vlastník... až na výjimky. Ani akcionáři už nemohou vlastnit akcie dle § 220 OZ o vyvlastnění. Tady se odehrál neuvěřitelný zločin na majetku státu a jeho obyvatelstvu v biblických rozměrech. Příklad jedné Škodovky to nezachrání, kulhá na obě nohy. Co je ovšem viditelné, je to, že Klausovi hoši plni chvástání o lepší ekonomice své miliardy vůbec neumí použít a investovat !! A takoví to byli chvastouni. Tyto peníze leží a tupý Kalousek zadlužuje republiku.
    Jesse
  • Je to zloduch
    17.04.2012 14:39

    Kalousek mektá tady něco o tom, že není třeba dalších dluhů, ale tento týden za zády veřejnosti zadlužil stát o dalších cca 40 miliard, aniž by měl k tomu mandát, nebo podal vysvětlení apod... Kam ty nové prachy asi tak zmizí? Dluh je samozřejmě převeden na hlavu nemocných a důchodců. Jak jinak, útlocitný praktikující soudruh katolík Kalousek.
    Jesse
    • Re: Je to zloduch
      17.04.2012 14:45

      Taky by bylo možné třeba prodat přehrady,pole a duše.Prý poctivý islámista dá až 5000 dolarů za evropskou duši.Takovou malou privatizaci ala Tříska.Privatizaci zbytku toho co zbylo na prodej.Ovšem, chtělo by to první udělat devalvaci Kč někam k 50Kč.Aby to bylo pro zahraničí levnější:) takový Klaus by o tom mohl povídat.
      ?
      •  
        17.04.2012 15:05

        Co máš proti provatizaci. Jakýkoliv majitel je 100x lepší než stát. Čím méně toho bude stát řídit dotacemi, trafikami v dozorčích radách atd, tím bude lépe a lépe. Každý se musí starat o sebe.
        _Buter
        • Buter
          17.04.2012 15:48

          Teoreticky máš pravdu, ale u nás je nastolena prakticky tobě nezveřejněná ideologie "soukromého vlastnictví" v duchu Klauniády. Tzn - že sice většinu majetku státu (včetně nerostného bohatství, lesů, půdy, energií a vody !) vlastní sice soukromníci, ale ne čeští soukromníci !! Bohatství se vyváží prakticky zadarmo a ten kdo prodal zprivatizované firmy, ten si miliardy nechal na kontech a do ekonomiky je neumí vrátit. Klaus nám lhal. Tvrdil, že privátní sektor utáhne ekonomiku státu lépe než stát. Taky souhlasím, že stát je špatný hospodář. Dnes ovšem dvě politické strany vlastní tito miliardáři a o statky se starat neumí. Umí je jen rozprodávat a peníze si nechá, místo aby českou ekonomiku financoval !! Tomu říkáš hospodaření? BTW: po každé revoluci ve všech státech světa, si nové vlády ponechají kořist bývalého režimu. My jsme tu kořist po komunistech, která měla ještě nějakou hodnotu, prodali zadarmo a nebo rozdali - Klausem a jeho servilními přitakávači.
          Jesse
          • Re: Buter
            17.04.2012 16:08

            Myslím, že nemáš pravdu. Proč je důležité odkud je vlastník. Bude-li zde rozumné zdanění a prostor pro reinvestici nikdo nebude zisk odvádět pryč. Dnes při vysoké míře zdanění zaměstnanců zde i "cizí" firmy nechají pěkné peníze. Nebýt VW ve Škodovce tak je celá země jinde. No a kdyby bylo Škodovek více tak jsme taky jinde. Je potřeba "vydržet" rozhodnutí vlastníků těch firem. Dělat jim podmínky (satbilní daňový výhled např)ne dotovat. Jinak lidé se mají velmi rychle moc dobře. Většina národa jen užívá a skoro neinvestuje a to je problém.
            _Buter
            • Buter to nemyslíš vážně?
              17.04.2012 16:38

              Tebe opravdu těší, že v zemi s ideálním klimatem je voda dražší než ve vyschlé Kalifornii? To byl jen příklad ! Kecy o daních, které tady zaplatí cizí firma jsou o ničem, když ta samá firma vyveze mnohem vzácnější kapitál bez daní, přidanou hodnotu, zisk který by zde mohl zůstat a financovat domácí ekonomiku, aby nějaký Kalous nezadlužoval zemi. To co sledujeme je klasická negativní páka.
              Jesse
            •  
              17.04.2012 16:30

              Božinku ,božinku , ta teorie je krásná. Krásná je i teorie komunismu a skončila gulagama.
              Homo
            • Aha
              17.04.2012 16:13

              Ono když ten bývalý český jakýsi poklad vlastní zahraniční vlastníci,kteří zisk vyvádějí do svých zemi, tak jaksi to není moc dobře.Ony ty peníze nějak nemíří do té naší státní kasy.
              ?
              • Re: Aha
                17.04.2012 16:31

                Božinku,božinku, ta teorie je krásná. Krásná je i teorie komunismu a skončila gulagama.
                Homo
    • Re: Je to zloduch
      17.04.2012 14:43

      Bude třeba pár odvážných,aby to zvrátili.
      ?
  •  
    17.04.2012 14:35

    Proboha ať jde dělat účetního někam do JZD a nelikviduje český stát svou neschopností.
    Juniper
    •  
      17.04.2012 14:48

      nebo radši chemika.... možná by mu to i bouchlo.....
      pv
      • PO "funuse "89 ?!
        17.04.2012 23:52

        ČESKÝ "eurofunus 2012" akosi nekorešponduje s Vaškošaškárňou Charta 77 -OF "89 a "realita 2012"?! Dočítal som sa /ak je to pravda/ ako "bojovala ŠĽACHTA Charty 77 a načo išli tisíce dolárov v "boji za demokraciu" 77-89 a pokračovanie "boja"....Potom CHARTA 77 z ekonomicko-politického hľadiska je GORILOU č. 1 pre súčasný REŽIM - hlavne v PRAHE! V ktorej postotalitnej krajine Európy sastal dizident-HOCHŠTAPLER,alkoholik a kurevník prezidentom?! Aj SILVIO musel najprv niečo dokázať a viac ako "brať doláre" ZANIČ ?! A antieurová "dekáda PRAHY" je odkaz koho a komu po 22 rokoch "boja samých zo sebou"?! -Pobielohorská švejkovina, trápnejšia protektorátu - ako prejav slobody - AKEJ?!
        turcan
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university