Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcionáři Telefóniky CR získají 40 korun na akcii. Valná hromada potvrdila zpětný odkup akcií

Akcionáři Telefóniky CR získají 40 korun na akcii. Valná hromada potvrdila zpětný odkup akcií

19.04.2012 16:51, aktualizováno: 14.5. 13:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dnešní valná hromada společnosti Telefónica CR nejprve odhlasovala konsolidované i nekonsolidované výsledky za rok 2011 a následně odhlasovala jak dividendu ve výši 27 korun na akcii ze zisku roku 2011 tak i snížení základního kapitálu v rozsahu 13 korun na akcii, které posouvá celkovou odměnu pro akcionáře za rok 2011 na úroveň 40 korun za akcii. Pro Patria.cz to potvrdil mluvčí společnosti Hany Farghali.

Na každou akcii v nominální hodnotě 100 korun bude vyplacena dividenda 27 korun a na akcii, v hodnotě 1000 korun pak 270 korun na akcii. Na dividendách bude rozděleno celkem 7.633 milionu korun. Rozhodným dnem pro výplatu dividendy bude 12. září 2012. Dividenda bude splatná 10. října 2012.

„ Návrh na výplatu dividendy byl založen na záměru představenstva společnosti nezadržovat přebytečnou hotovost a vyplatit ji akcionářům,“ vysvětluje Jesús Pérez de Uriguen, 1. místopředseda představenstva a ředitel pro finance společnosti Telefónica Czech Republic. Zároveň návrh vycházel z důkladné analýzy výsledků společnosti v minulém období, současného stavu rozvahy a očekávaných budoucích výsledků společnosti provedené představenstvem společnosti, včetně investičních plánů a odhadu tvorby hotovostních toků.

Na návrh představenstva valná hromada schválila snížení základního kapitálu prostřednictvím snížení nominální hodnoty každé akcie o 13 u každé akcie s dosavadní jmenovitou hodnotou 100 . Základní kapitál klesne o téměř 4,2 miliardy korun z 32,2 miliardy Kč na 28 miliard korun.

To spolu s dividendou představuje celkovou výplatu hotovosti ve výši 12.884 milionů  korun, tedy 40 na každou akcii s dosavadní jmenovitou hodnotou 100 , tedy stejně jako v předchozích dvou letech.

Podle informací z valné hromady se nejbližší možný termín pro výplatu uvedených 13 na akcii ze snížení kapitálu jeví listopad tohoto roku, uvedl Jakub Chytil, člen představenstva společnosti. Ředitel pro finance a IR Telefóniky CR Tomáš Kouřil později v rozhovoru pro Patria.cz upřesnil, že snížení kapitálu může firma realizovat po naplnění nezbytných právních požadavků, což očekává v říjnu až listopadu. "Jakmile bude v tomto směru jasný record date, výplata následuje od 22. pracovního dne po něm," uvedl Kouřil.

Na návrh představenstva valná hromada schválila program nabytí vlastních akcií, a to až do výše 10 %. Společnost může akcie nabývat po dobu 5 let. "Tento krok je další možností, jak může společnost využít zůstatky hotovosti v případě, že budou vyšší než její dividendová kapacita," potvrdil pro Patria.cz mluvčí společnosti Hany Farghali. 

Nejvyšší správní orgán společnosti na svém jednání dále schválil také změnu stanov v návaznosti na novelu obchodního zákoníku.

Ke změně došlo také ve složení dozorčí rady, která bude mít 12 namísto stávajících 15 členů. Valná hromada potvrdila ve funkci členů dozorčí rady generálního ředitele Telefóniky Europe José María Álvareze-Pallete Lópeze, General Counsela Telefóniky Europe Enrique Medina Malu a ředitelku rozvoje podnikání Telefóniky Europe Patricii Cobian Gonzalez. Novým členem se stal ředitel kanceláře generálního ředitele Telefóniky Europe Javier Santiso Guimaras.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m