Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vydělat na IPO Facebooku? 10 investičních tipů...

Jak vydělat na IPO Facebooku? 10 investičních tipů...

15.05.2012 13:06, aktualizováno: 15.5. 18:03

Aktualizováno

Facebook zahájil prezentaci k dlouho očekávanému vstupu na burzu. K tomu dojde s největší pravděpodobností v pátek 18. května a celková poptávka již přesáhla nabízený objem podílu společnosti; podle agentury Bloomberg Facebook přestal v rámci IPO přijímat objednávky. Rozmezí pro upisovací cenu akcií bylo dnes navýšeno na 34 – 38 USD z původních 28 – 35 USD, potenciální výnos IPO je tak vyčíslen až na 12,8 miliardy dolarů. Událost lze bez přehánění označit za IPO roku, bez ohledu na pochybnosti, zda se v tomto případě investovat opravdu vyplatí.

Podle zdrojů agentury Reuters je poptávka z řad institucionálních investorů menší, než se očekávalo. Společnost uvedla, že v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila meziročně tržby o 45 procent na 1,06 miliardy dolarů, ve srovnání s posledním kvartálem 2011 se však jedná o 6procentní pokles. Stranou pozornosti nezůstává ani růst nákladů, který činil v meziročním měřítku 66 procent. „Prakticky veškerá rizika i příležitosti mají společného jmenovatele, kterým je očekávaný budoucí růst,“ uvádí ve své zprávě k zahájení pokrývání titulu analytik Patria Finance Branislav Soták.

Pro investory, kteří věří v úspěšný start Facebooku na americkém Nasdaqu, a nepatří mezi vyvolené obchodníky s šancí přímo se očekávané IPO zúčastnit, vytipoval server The Street několik spřízněných firem – dodavatelů, konkurentů či obchodních partnerů Facebooku. Nabízí se tak desítka investičních tipů, kterak se pokusit vydělat na vstupu Facebooku na burzu, aniž byste koupili přímo jeho akcie.

1. Fusion-IO, výrobce SSD disků, datových nosičů s výhodou rychlejší alokace dat a nižší spotřeby energie. Největším odběratelem těchto produktů je Facebook, v závěsu s Apple. Společnost dosáhla v 1Q lepších než očekávaných výsledků, tržby vzrostly meziročně o 40 procent. Akcie Fusion-IO ztratily od začátku roku 9,4 procenta.

2. Americký vývojář on-line her Zynga, strategický partner Facebooku, zajišťuje více než desetinu jeho obratu (cca 11 % v roce 2011, 12 % v 1Q12) a je tak zřejmě nejsnadnější cestou, jak investovat do FB bez koupě jeho akcií. Vývoj hospodaření Zynga je pro FB hlavním rizikovým faktorem, podle dokumentu S-1 určeného pro americkou Komisi pro cenné papíry: „Pokud klesne užívání her Zynga na naší platformě, může to mít nepříznivý dopad na naše finanční výsledky“. Akcie Zynga ztratily od začátku roku 11,4 procenta.

3. Digital Realty Trust, vedoucí světový zajišťovatel datových center, má potenciál růstu ziskovosti vzhledem k rostoucí potřebě datových center. Facebook se řadí mezi hlavní nájemce služeb DRT. Akcie Digital Realty letos posílily o 10,7 procenta.

4. Equinix, další poskytovatel datových center, který řadí Facebook mezi své největší klienty. Společnost vykázala v 1Q lepší než očekávané výsledky (meziroční růst tržeb o 25 procent) a zvýšila výhled pro druhé čtvrtletí. Akcie Equinix od začátku roku vylétly o více než 55 procent.

5. GSV Capital je jedním z fondů rizikového kapitálu, které dodávají rozvíjejícím se firmám potřebný kapitál a vstupují do nich získáním určitého podílu. Kromě 225 tisíc kusů akcií Facebook GSV drží také podíly ve společnostech Twitter nebo Groupon. Akcie GSV jsou od začátku roku k dnešku silnější o více než 30 procent.

6. Snahy Microsoftu dobýt prostor sociálních sítě nepřinesly velký úspěch, rozhodnutí generálního ředitele Steva Ballmera zakoupit v roce 2007 1,6 procenta akcií Facebook podle některých ano. Hodnota FB se od té doby zvýšila pětinásobně. V rámci IPO Microsoft prodává 6,56 mil. akcií FB, což by mu při průměrné ceně rozpětí 36 USD/akcii mohlo vynést 236 mil. USD, tedy téměř plnou původní investici (240 mil. USD) a ještě mu 26 milionů kusů zbyde. Akcie Microsoft posílily letos o 18 procent.

7. Goldman Sachs, taktéž stávající akcionář Facebooku, prodá 13,2 milionu kusů akcií ze svých celkem 65,9 milionu. Při průměrné ceně 36 USD/akcii může banka na IPO vydělat přes 475 milionů dolarů, zatímco 42 milionů kusů akcií jí v portfoliu zůstane. Akcie Goldman Sachs rostou od začátku roku o 21,7 procenta.

8. LinkedIn, první veřejně obchodovaná sociální síť, ve svém IPO před rokem ověřila zájem veřejnosti o tento nový produkt. Společnost vykázala lepší než očekávané čtvrtletní výsledky (zisk 15c na akcii, tržby 188,50 mil. USD). LinkedIn není, vzhledem ke svému profesnímu zaměření, přímým konkurentem Facebooku. Její akcie letos postoupily o téměř 77 procent.

9. Renren je označován za „Čínský Facebook“. Ačkoli má ten „americký“ Facebook celosvětově 900 milionů aktivních uživatelů, na čínský trh se mu zatím proniknout nepodařilo (mimo jiné kvůli regulaci tamních úřadů). Akcie pekingské Renren jsou letos v 80% zisku.

10. Softwarová společnost Jive Software je veřejně obchodovaná od roku 2011 a od té doby zůstává silná. Její akcie vzrostly od začátku roku celkem zhruba o 12 procent. Většinu letošního zisku umazal 30% propad za poslední měsíc po zprávě zpochybňující valuaci společnosti.


Nabídka Facebooku se má stát doposud největší primární nabídkou internetové firmy. Internetový vyhledávač Google získal v roce 2004 z primární nabídky 1,67 miliardy USD. Podle dřívějších zpráv firma na newyorské technologické burze Nasdaq nabídne téměř 337,5 milionu akcií. Dnešní výzkum ukázal, že polovina Američanů se domnívá, že sociální síť Facebook je pomíjivou módní záležitostí. Stejný počet lidí si navíc myslí, že požadovaná cena za akcie při nadcházejícím vstupu Facebooku na burzu je nadsazená.

(Zdroj: The Street, CNBC, ČTK)


Čtěte více:

Facebook – jak může provětrat vaši peněženku (a zachránit svět)
09.05.2012 9:31
Nejde jen o to, že IPO Facebooku (FB) očekávané 18. května s tržní val...
Facebook IPO - Detaily, rizika a příležitosti, ocenění (Patria zahajuje pokrývání)
11.05.2012 18:27
Dominantní světová sociální síť Facebook se chystá na dlouho očekávano...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data