Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Le Monde: Sjednocená Evropa je sen, úspory jsou strašák

Le Monde: Sjednocená Evropa je sen, úspory jsou strašák

31.05.2012 13:23
Autor: ČTK

Neonacistická strana Zlatý úsvit vstoupila do řeckého parlamentu. Znak inspirovaný svastikou, hitlerovský pozdrav, Mein Kampf jako příručka, rasistická a antisemitská ideologie, rétorika proti imigrantům, hrozby proti novinářům, kult osobnosti: Zlatý úsvit je přímým nástupcem nacistické Národně socialistické německé dělnické strany NSDAP, která uvrhla Evropu a celý svět do krve a chaosu, píše francouzský list Le Monde. 

Vzestup nacistické ideologie se netýká jen Řecka. V Lotyšsku letos v reakci na kritiky výročního pochodu bývalých Waffen SS prezident nacisty podpořil. V Rakousku je Svobodná strana Rakouska (FPÖ), extremistická formace, která žije nostalgií po tzv. třetí říši, favoritem příštích parlamentních voleb. V Maďarsku dnes Maďarská garda, dědička milicí strany hákového kříže, která organizovala vyhlazování Židů a Romů, Židy terorizuje a s Romy vyvolává střety. 

Tento vzestup byl umožněn důkladným zpochybňováním soužití, do něhož se pustily extrémně pravicové strany, které přijaly strategii vypracovanou v Nizozemsku Stranou pro svobodu Geerta Wilderse počátkem tohoto tisíciletí. Spočívá v tom, že se názory o nerovnosti ras zakrývají kulturní maskou "boje proti islamizaci Evropy". 

V kontextu ekonomické a sociální krize, která prospívá frenetickému hledání obětních beránků a zvyšuje obavy z úpadku starého kontinentu, se tato strategie ukázala být účinná tak, že jde z toho až strach. Umožnila rovněž extrémně pravicovým stranám, které přestaly být diabolizovány, aby se staly oporou či dokonce členy vládních koalic, a přispěla k banalizaci výrazů rasismus a antisemitismus v evropských společnostech. Konečně tato extrémní pravice zbavená diabolizace připravila půdu pro strany, s nimiž sdílí rasistickou a antisemitskou ideologii a které dnes mohou po vzoru Zlatého úsvitu spojovat úspěch ve volbách s otevřeným vyjadřováním své nenávisti. 

Tváří v tvář této odstrašující situaci, kterou dnes ztělesňuje vstup neonacistických poslanců do řeckého parlamentu, v duchu solidarity prohlašujeme: "My všichni jsme řečtí Židé!" Nemůžeme akceptovat, aby v Řecku i jinde na našem kontinentu měli Židé, imigranti, muslimové, Romové nebo černoši strach o svůj život kvůli tomu, že jsou tím, čím jsou. 

Všichni občané, politické strany, odbory a síly občanské společnosti, intelektuálové a umělci se musejí postavit proti extrémní pravici a umožnit život evropskému snu. Evropský sen, za nějž bojujeme, je snem o kontinentu, který si je vědom, že je postaven na troskách nacismu a vzpomínkách na holokaust. Je to sen o kontinentu zbaveném rasismu a antisemitismu. Je to projekt společnosti založené na soužití bez ohledu na hranice. 

Aby se však tento sen uskutečnil, je třeba skoncovat se dvěma dogmaty. Především s dogmatem úspornosti, které umožňuje úspěchy populistických stran a omezuje perspektivy evropské mládeže na splácení dluhu, jako kdyby celé generace měly být obětovány na oltář věčných úspor. 

Za druhé to je dogma Evropy jako pevnosti, které přispívá k rozvoji nálad proti imigrantům, jakož i k uzavírání hranic v době, kdy Evropa potřebuje imigranty, pokud chce zachovat zásadní prvek poválečné evropské identity: svůj systém sociální ochrany.
Nyní je prvořadé, aby evropské instituce podporovaly demokracii, sociální pokrok, rovnost mezi jednotlivci a ochranu těch, na něž se soustřeďuje rasové a sociální násilí vyostřované krizí. 

V době, kdy je evropská myšlenka často snižována, se nám zdá být zásadní Evropu intenzivněji, rychleji posilňovat a dodávat mocný dech evropskému snu. Jestliže bychom tento sen nepodporovali, odsoudili bychom se k tomu, že bychom bezcílně bloumali uprostřed strašlivého snu, v Řecku stejně jako jinde v Evropě.


Váš názor
  • První část pravdivá, druhá naprosto vedle a třetí manipulativní
    31.05.2012 14:05

    Článek je zajímavý, první část článku, rozebírající nástup extrémních stran a nálad je velmi zajímavý a asi i pravdivý. ale druhá (menší) část je naprostá blbina. Pokud ve Španělsku, Francii nemají mladí práci, tak to není způsobeno škrty, ale špatným zákoníkem práce. A to se dá generalizovat všeobecně, povšimněte si, že největší problémy mají ty státy, kde jsou nejrigidnější podmínky pro práci, daně, podnikání. Pokud je opravdu v Řecku jednodušší administrativa na dovoz jablek ze zahraniční, než na dovoz jablek ze sousedního okresu, tak je asi něco špatného v této ekonomice. A zrovna Francie vyniká nad jinými zeměmi nesmyslným zákoníkem práce. A poslední tři odstavce jsou již jen kecy. Dokonale manipulativní článek. Nejsou náhodou Monde levicové noviny?
    Aleš Müller
  • marxisté patří na šibenici !!
    31.05.2012 13:57

    Nemůže už s nimi konečně někdo zatočit? Dyk udělali z Evropy absolutní hnůj !!
    Jesse
    • Re: marxisté patří na šibenici !!
      31.05.2012 14:10

      to Jesse: Buď jseš modrej nebo tak hloupej...i když se to navzájem nevylučuje
      jo
      • nejsem modrej
        31.05.2012 14:13

        jsem bluesovej a jazzovej a vím, co jsou maristé za spodinu, která ze sebe dělá vědátory a na co sáhne, to podrbá na sto let dopředu.
        Jesse
  •  
    31.05.2012 13:51

    Jinak řečeno - nač šetřit? Ať žije "Evropský sen" na dluh. Soudruhům socialistům stále jaksi nedochází, že žádný dluh (byť by byl vytvářen na zdánlivě bohulibé účely) nemůže růst do nekonečna.
    JJa
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů