Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Policie žádá vydání Parkanové ke stíhání kvůli nákupu letadel CASA. Ta kauzu považuje za absurdní

Policie žádá vydání Parkanové ke stíhání kvůli nákupu letadel CASA. Ta kauzu považuje za absurdní

13.06.2012 14:52, aktualizováno: 13.6. 18:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality dnes odpoledne doručili do sněmovny žádost o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Parkanová je podezřelá ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Policejní žádost se podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové zmiňuje i o nákupu letadel CASA v době, kdy Parkanová byla ministryní obrany. Policejní žádost poslancům podle zdrojů ČTK uvádí, že měla stát připravit o 658 milionů korun.

"Je dáno důvodné podezření ze spáchání dvou trestných činů. Více informací k věci v současné době nebudeme poskytovat," dodal mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Řekl jen, že v souvislosti s nákupem letadel CASA nebyl dosud nikdo obviněn ze spáchání trestného činu. Zda se policie chystá kromě Parkanové obvinit ještě někoho jiného, Ibehej neuvedl.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová přijetí žádosti ve středu odpoledne potvrdila. "Dnes ve 12.58 jsem obdržela žádost policie o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s vydáním k trestnímu stíhání poslankyně JUDr. Vlasty Parkanové. Tuto žádost jsem podle ustanovení jednacího řádu předala předsedovi mandátového a imunitního výboru k projednání a podání zprávy s návrhem sněmovně," řekla Němcová. 

"Zatím nemám bližší informace, ale pokud se jedná o nákup letadel CASA, mám čisté svědomí a jakékoliv obvinění by bylo zcela absurdní," uvedla místopředsedkyně sněmovny a někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) pro ČTK. Připomněla, že o nákupu rozhodla celá vláda, jednomyslně ho schválila a uložila tehdejší ministryni obrany smlouvu uzavřít. "Smlouvu samotnou jsem ani nepodepisovala," dodala Parkanová.

Na aktuální schůzi se podle předsedkyně sněmovny o osudu Vlasty Parkanové rozhodovat nebude, jasno by však mělo být hned na následující řádné schůzi, která sněmovnu čeká v červenci. Němcová také přiblížila jeden z trestných činů, kvůli nimž požaduje policie vydání poslankyně TOP 09: "Je to obvinění z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele." Odůvodnění, které si chce Němcová teprve prostudovat, má pět stran textu. 

Sněmovní organizační výbor dnes změnil harmonogram jednání sněmovny na druhé pololetí tak, že se zhruba od 10. července může uskutečnit řádná schůze. Toto rozhodnutí však nesouvisí s případem Parkanové, ale vyšlo ze snahy koalice prosadit některé důležité zákony.

Vrchní státní zastupitelství /(VSZ) v Praze, které policejní prověřování dozoruje, nechce současný vývoj jakkoli komentovat. "Dozorový státní zástupce si nepřeje podávat žádné informace," uvedla mluvčí VSZ Irena Válová.

Politici z TOP 09 jsou žádostí policie překvapení a nerozumí ji. "Nechápu, proč policie žádá o vydání Vlasty Parkanové, když nákup letadel CASA byl kolektivním rozhodnutím celé Topolánkovy vlády," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Pakliže chce policie někoho stíhat, musí stíhat všechny členy Topolánkovy vlády. Pokud bude policie žádat o vydání všech členů Topolánkovy vlády, kteří budou zároveň poslanci za TOP 09, vydáme je k trestnímu stíhání, aby se mohli očistit u soudu. Svalovat kolektivní vinu na jednoho člověka není ze strany policie podle našeho mínění férové," uzavřel Gazdík. 

Žádost policie se nelíbí ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). "Nechápu to. To rozhodnutí neudělala Vlasta Parkanová. To rozhodnutí udělala vláda jako celek, učinila ho jednomyslně. Chápal bych, kdyby policie chtěla stíhat celou vládu, ale nikoliv jednoho jejího člena za jednomyslné rozhodnutí. Měli by být obviněni všichni členové tehdejší vlády, včetně mě, premiéra Nečase, Karla Schwarzenberga, Alexandra Vondry a ostatních," řekl.

Zdůraznil, že žádný ministr tehdejší vlády Mirka Topolánka (ODS) rozhodnutí nezpochybnil. "Já tu operaci dodnes pokládám za správnou. Všichni na tom neseme stejnou odpovědnost. Z logiky věci bychom měli být obviněni všichni. Pokud by měl být jeden člen vlády obviněn za jednomyslné rozhodnutí vlády, pokládal bych to za šílený precedens. To se tady ještě nestalo," dodal.

O tom, jak bude Kalousek ve sněmovně hlasovat, má jasno: "Pokud bychom měli být vydáni všichni, pak budu hlasovat pro. Pokud by měla být vydána pouze Vlasta Parkanová, tak v žádném případě." Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pět letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu.

Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy. Do budoucna se s letouny CASA počítá například pro potřeby bojové jednotky Battle group, kterou společně plánují do roku 2016 vytvořit armády zemí Visegrádské čtyřky.

Výběr hlavních událostí kolem nových transportních strojů pro české vojenské letectvo:

Září 2005 - Vojáci začali s průzkumem trhu, na jehož základě se chtěli rozhodnout, kdo dodá nástupce dosluhujících antonovů. Uvažovalo se o letounu C-130 Hercules koncernu Lockheed Martin, vyvíjeném Airbusu A-400M, letounu CASA evropského koncernu EADS či novějších ukrajinských antonovech.

Červenec 2007 - Armáda po zkrácení rozpočtu přehodnotila investice. Padlo rozhodnutí, že se neuskuteční tendr a vojáci se pokusí získat nové stroje výměnou za nepotřebné letouny L-159. Vlasta Parkanová (tehdy KDU-ČSL) byla ministryní obrany od ledna 2007.

21. dubna 2008 - Vláda Mirka Topolánka (ODS) schválila návrh memoranda o porozumění s EADS, jež bylo prvním krokem k pořízení letadel CASA. Memorandum bylo podepsáno o dva dny později.

20. dubna 2009 - Topolánkova vláda, tehdy již v demisi, schválila pořízení čtyř letounů CASA. Jeden měl být získán výměnou za pět bitevníků L-159, tři další koupeny s náhradními díly a výcvikem posádek. Obchod prověřovala Evropská komise, loni v listopadu ale řízení zastavila.

7. května 2009 - Zástupci ministerstva obrany (MO) a společnosti Omnipol podepsali smlouvu o nákupu CASA C-295M. Nákup je jedním z armádních obchodů, za který bývá kritizován bývalý ministr obrany Martin Barták. Kontrakt byl podepsán den před nástupem tehdejšího náměstka Bartáka do ministerské funkce, v níž vystřídal Parkanovou. Podle médií i některých odborníků byl nákup zřejmě předražený.

10. ledna 2010 - První z letounů přistál v Praze. Zbylé tři stroje z kontraktu za 3,5 miliardy korun v průběhu roku.

3. února 2011 - Armáda po problémech jednoho stroje při cvičném letu na nových letounech dočasně zakázala létat.

1. dubna 2011 - Deník Právo uvedl, že armáda bude muset odložit vyslání nových letadel do Afghánistánu, neboť systém ochrany proti raketám, který za 150 milionů korun dodal Omnipol, neprošel zkouškami. Náčelník generálního štábu armády Vlastimil Picek nařídil odstranit nedostatky do 30. dubna.

4. května 2011 - Armáda opět zastavila provoz letadel kvůli závadě, jež se projevila za letu. Omnipol požádal o prodloužení termínu pro odstranění závad pasivní ochrany do 15. června.

18. května 2011 - Byly obnoveny lety tří ze čtyř letadel CASA. Výrobce přeinstaloval software a provedl kontrolní lety.

14. července 2011 - MO najalo právní firmu White&Case, aby analyzovala smlouvy na nákup letounů. V září uvedl deník E15, že z analýzy vyplývá, že smlouvy nelze vypovědět a ministerstvu nezbývá než dál jednat o odstranění závad.

1. srpna 2011 - MO oznámilo, že uplatní vůči Omnipolu sankce za to, že neodstranil závady na systému pasivní ochrany.

9. října 2011 - Podle ministra obrany Alexandra Vondry se podařilo vyjednat prodloužení záruky na letouny CASA o půl roku.

31. října 2011 - Armáda opět zakázala lety strojů CASA kvůli problémům jednoho ze strojů těsně před přistáním.

15. listopadu 2011 - Vondra řekl, že pokud výrobce do konce května 2012 neodstraní závady, navrhne MO odstoupení od smlouvy.

27. ledna 2012 - Ministr Vondra oznámil, že pokud všechny čtyři stroje nebudou do konce května zcela funkční, má MO právo odstoupit od smlouvy. Kvůli závadám také vrátí firma EADS jeden stroj L-159 a dodá náhradní díly za 4,6 milionu korun.

13. února 2012 - Náčelník generálního štábu po více než čtvrt roce povolil lety strojů CASA v plném rozsahu.

31. května 2012 - MO oznámilo, že Omnipol a EADS odstranily v dohodnutém termínu závady na avionice letadel CASA. Vojskovými zkouškami ještě prochází systém pasivní ochrany strojů.

13. června 2012 - Policie podle serveru Aktuálně.cz žádá Poslaneckou sněmovnu, aby kvůli kauze nákupu strojů CASA zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou.

(Zdroj: MediaFax, ČTK)


Váš názor
  • děkuji Kalouskovi
    13.06.2012 16:39

    že hájí Parkanovou a tvrdí, že za nákup předraženého šrotu hlasovala celá vláda, tudíž za to Parkanová nenese odpovědnost sama. BRAVO Mirku. Kéž by si žalobce uvědomil tvou pravdu a postavil před soud celou tu odpovědnou vládu :-)) I osel se usvědčí někdy sám :-))
    Jesse
  • souvislosti
    13.06.2012 15:43

    Kalousek hájí nákup letounů CASA bývalou vládou Mirka Topolánka. Podle něj je nepřijatelné, aby teď poslanci vydali k trestnímu stíhání bývalou ministryni a nyní místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou ... letouny, které i se servisem vyšly na 4,5 miliardy, se ministerstvo rozhodlo kupovat bez otevřené soutěže. Přitom i samotný generální štáb původně požadoval upřednostnit konkurenční italské stroje Spartan, jež mají delší dolet i větší přepravní kapacitu.... konečná cena, kterou ministerstvo zaplatilo, byla výrazně vyšší, než za kolik si letouny CASA pořídilo třeba Portugalsko nebo Polsko.... ministerstvo si letadla nekoupilo přímo od výrobce ale od české zprostředkovatelské společnosti Omnipol .... Jaký byl rozdíl mezi cenou, za kterou Omnipol letadla nakoupil a posléze prodal, se dodnes neví, za Omnipolem už od devadesátých let stál zbrojař Richard Háva, který se netajil svým přátelstvím s Kalouskem...
    monokl
    • Světový rekord
      13.06.2012 15:54

      v počtu stíhaných poslanců v parlamentu.:-))))).Nas nedogoňat!
      paja
      • Re: Světový rekord
        13.06.2012 16:23

        Topolánek se už bojí čarodějnic a Kalousek prská. Mohlo by to být zajímavý.
        Homo
  •  
    13.06.2012 15:07

    Parkanové je mě líto, jí se určitě ta letadla taky líbila jako Gripeny. A navíc pěkně zpívá. Na tom ministerstvu jsem ji viděl rád, protože ona svou světlou přítomnosti uplně jasně deklarovala za co to ministerstvo stojí a k čemu je. Být voják tak ji zbožńuji, jen se divím, že při své odborné erudici se nepokošela zvěčnít své působení například na uniformách. K té zelené by se určitě hezky vyjímaly růžovoučké knoflíčky.
    Homo
    • pruhované s kulí
      13.06.2012 16:35

      by jí slušelo více
      xxx
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.