Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irsko dostane na splacení 85 miliard eur 30 let místo patnácti, zvažují prý věřitelé. Dle ekonomů musí přijít další půjčka

Irsko dostane na splacení 85 miliard eur 30 let místo patnácti, zvažují prý věřitelé. Dle ekonomů musí přijít další půjčka

18.06.2012 16:02, aktualizováno: 19.6. 9:00
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Mezinárodní věřitelé Irska, tedy EU, MMF a ECB, uvažují o rozvolnění splatnosti záchranné půjčky Irsku na 30 let z dosavadních patnácti, uvedla ve svém vysílání irská státní televize RTE bez uvedení konkrétních zdrojů. Výzkumný institut ESRI pak zveřejnil zprávu, podle které se ani irská ekonomika neobejde bez další půjčky a změny podmínek.

Irští věřitelé zastoupeni Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem zvažují podle zdroje irského vysílání RTE zdvojnásobení průměrné lhůty splatnosti balíku záchranné pomoci pro Irsko v objemu 85 miliard eur z nyní platných 15 na průměrných 30 let. Mluvčí EK Simon O´Connor pravdivost zprávy v oficiální rovině odmítl. "Prostě to není pravda," uvedl následně mluvčí EK Amadeu Altafaj. Sama RTE později změnila zprávu na svých internetových stránkách. Místo toho, že věřitelé uvažují o prodloužení splatnosti, napsala, že zvažují dopady změny podmínek pomoci.Irsko se dostalo do potíží kvůli velkým problémům svých bank po splasknutí  realitní bubliny v roce 2008. V listopadu roku 2010 přišla dohoda a EU a MMF na záchranném úvěru.

Prodloužení splatnosti úvěru má dle zdrojů ulehčit Dublinu návrat na trhy s dlouhodobými dluhopisy do konce příštího roku. Prodloužení splatnosti dle zdrojů sice vyžaduje souhlas všech zúčastněných stran, dotklo by se ale pouze části hrazené Evropskou unií, stabilní by zůstal závazek vůči MMF. RTE nicméně dodala, že jde o rodící se návrh, který ještě nebyl projednán s irskou vládou. Dle pozorovatelů v rámci misí má na rozdíl od Řecka či Portugalska Irsko mnohem větší šance na úspěšné překonání krize díky protržní politice a důrazným reformám.

Výzkumný institut Economic & Social Research Institute (ESRI) vydal zprávu, ve které nepočítá s poklesem irské ekonomiky v letošním ani příštím roce, kdy má naopak tempo růstu akcelerovat, očekává ale potřebu další finanční pomoci po roce 2013, kdy stávající program finanční podpory končí.

ESRI, který je vládou z části financovaným ekonomickým ústavem, očekává v letošním roce růst irského hospodářství o 0,6 %, v roce 2013 pak zrychlení růstu HDP na 2,2 procenta. „Budeme schopni získat další finance. Druhá žádost o finanční pomoc bude svou povahou odlišná od té první z roku 2010,“ uvedl ekonom institutu Joe Durkan. Irská ekonomika od roku 2008 klesla o zhruba 15 procent, ceny nemovitostí jsou průměrně na polovině předkrizových. Z veřejného sektoru od konce roku 2007 zmizelo zhruba 28 tisíc pracovních míst, z toho ze státní správy 2 tisíce, obrany 1,7 tisíce, zdravotnictví osm tisíc či justice tisíc. Počet lidí zaměstnaných ve vzdělávání narostl.

Mezinárodní měnový fond, který v polovině června zhodnotil plnění podmínek programu pomoci, uvedl, že k úspěšnému návratu na finanční trhy Irsko potřebuje lepší ovládnutí dluhu bank. „Návrat na finanční trhy za rozumných nákladových podmínek také předpokládá výrazně lepší tržní sentiment,“ uvedl nicméně MMF argument, proč může být smysluplné návrat Irska na dluhopisový trh pozdržet.

Finanční tíseň bank, která se odrazila ve znárodnění, dvouciferném rozpočtovém schodku a nakonec přijetí vnější pomoci, je nejsilnější zůstávající výtkou MMF k počínání Irska. „Reformy finančního sektoru je třeba prohloubit, aby byly vyřešeny zbývající otázky hluboké krize bankovního sektoru v zemi,“ uvedl MMF.

Za prohlášením je 30 miliard eur takzvaných IOU, což jsou cenné papíry použité při záchraně bývalé Anglo Irish Bank, dnes Irish Bank Resolution Corp. Irsko také stále hledá možnosti, jak dostal zbývající špatné hypoteční úvěry z bankovních bilancí. Na tyto úkoly ale EU a MMF nestanovuje žádný konkrétní časový rámec. Pokud jde o stabilitu finančního sektoru, data irské centrální banky ukazují na postupný útlum odlivu depozit. Zatímco ve 3Q loňského roku meziroční pokles vkladů v bankách dosáhl 5 % a v posledním čtvrtletí roku 3,3 procenta, v prvním čtvrtletí letošního roku depozita o jedno procento či 824 milionů eur narostla. Na konci března 2012 dosahovala 86,9 miliardy eur.

Za křehký považuje MMF stále vývoj celkového dluhu. Ten má dle zprávy fondu vrcholit příští rok na 121 procentech HDP, do roku 2017 má klesnout na 111 % produktu. V případě, že by irská ekonomika rostla ale jen o průměrných 0,5 procenta ročně, jsme ale rázem na 133 procentech v roce 2017. Dosavadním očekáváním MMF pro růst irské ekonomiky v příštím roce je 1,9 % (ESRI 2,2 %). Fond uvedl, že může revidovat růstový výhled ekonomiky ve stínu stále eskalující dluhové krize v Evropě, jeho klid ohledně irské ekonomiky ale ukazuje prohlášení, že při horším vývoji ekonomiky nebude požadovat další úsporná opatření.

Bývalý člen rady guvernérů ECB Bini Smaghi již v březnu tohoto roku uvedl, že neočekává návrat Irska ani Portugalska na finanční trh v příštím roce. Bini Smaghi odhadl, že po vypršení tříleté úvěrové linky v roce 2013, pokud by Irsku nebylo schopno efektivního návratu na finanční trhy po další tři roky do roku 2016, bude země potřebovat dalších zhruba 80 miliard eur. ESRI se do finančního odhadu případné druhé půjčky nepustil.


(Zdroj: RTE, Bloomberg, Reuters, ESRI)


Čtěte více:

Irsko jako první splatí finanční pomoc, v příštím roce se chce vrátit na trhy, slíbil šéf vlády
07.10.2011 17:58
Irsko má za cíl jako první země z trojice těch, které zatím čerpaly ze...
EK: Skandinávské země ohrožuje hypoteční bublina a následná ekonomická krize jako v Irsku
17.02.2012 11:56
Hypoteční bublina, jaká srazila na kolena irskou ekonomiku a odstartov...
Bývalý bankéř ECB odhaduje další pomoc periferii: 100 mld. EUR pro Portugalsko a 80 mld. EUR pro Irsko
15.03.2012 12:27
„Přiznejme si, že by Portugalsko nemuselo být schopné vrátit se příští...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m