Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irsko jako první splatí finanční pomoc, v příštím roce se chce vrátit na trhy, slíbil šéf vlády

Irsko jako první splatí finanční pomoc, v příštím roce se chce vrátit na trhy, slíbil šéf vlády

07.10.2011 17:58

Irsko má za cíl jako první země z trojice těch, které zatím čerpaly ze zdrojů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu finanční pomoc, půjčky splatit a vymanit se tak ze záchranného programu. Řekl to předseda vlády ostrovní země Enda Kenny. Premiér zároveň oznámil, že vláda hodlá v roce 2012 „otestovat“ dluhopisový trh prodejem svých obligací a vrátit se na trh „co možná nejdříve“.

„Ze všech problémových zemí jde Irsko příkladem,“ vyzdvihl Kenny hospodaření své země v dnešním rozhovoru pro Bloomberg Television. Irsko má tak slušně nakročeno k tomu, aby jako první „řeklo sbohem MMF“. Lepší kondici irského rozpočtu podle Kennyho časem zaznamenají také ratingové agentury a přehodnotí své známky úvěrové odpovědnosti země.

Irská vláda plánuje navýšit úspory v příštím roce až na 4 miliardy eur a získat znovu důvěru investorů na finančních trzích, které odradil vysoký dluh země a problémy tamních bank, které přerostly vládě přes hlavu. Premiér podle svých slov očekává, že vláda za letošní rok sníží poměr rozpočtového schodku k hrubému domácímu produktu pod cíl stanovený EU a MMF pod 10,6 procenta, tedy hranici, jíž bylo podmíněno poskytnutí finanční pomoci. Do konce roku 2015 by měl vládní deficit klesnout na 3 % k HDP, plánuje Kenny, který stojí v čele irské vlády od voleb v letošním březnu.

Za zdařilé pokračování reforem v souladu s dohodami pochválila Irsko v zářijové zprávě Evropská komise, která tak usoudila, že má země nárok na uvolnění třetí části pomoci, tedy 5,5 miliardy eur, jejíž výplata byla rozdělena do dvou tranší – zářijové a druhé na konci října. Komise uvedla, že probíhající fiskální reformy jsou uspokojivé a zdá se, že se zemi podaří dodržet dohodnutý schodek rozpočtu na letošní rok.

Náklady na půjčky Irska na trhu se od poskytnutí finanční pomoci výrazně snížily. Výnos 10letého dluhopisu, poté co v červenci dosáhl 14,22 procenta, se v současnosti pohybuje kolem 7,7 procenta (pro srovnání – nejbezpečnější dluhopisy, Spojených států a Německa, se na trhu prodávají se zhruba 2% výnosem).

Irská ekonomika nicméně kvůli politice škrtů a úspor čelí zpomalování – centrální banka tento měsíc snížila svůj odhad ekonomického růstu na 1,8 procenta z předchozích 2,1 procenta, s ohledem na pokles spotřebitelských výdajů a zpomalující růst vývozu.

Irsko jako druhá země eurozóny (po Řecku, po něm pak následovalo ještě Portugalsko) muselo loni v listopadu přijmout od evropských partnerů kvůli dluhové krizi, jejíž celková hodnota činila 85 miliard eur. Na jaře provedené zátěžové testy ukázaly, že čtveřice z největších irských bank potřebuje navýšit kapitál celkem o 24 miliard eur, tedy výrazně více, než trhy spekulovaly.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data