Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Kalousek: Účinnost nového loterijního zákona od 1. ledna 2013 vylučuji

Ministr Kalousek: Účinnost nového loterijního zákona od 1. ledna 2013 vylučuji

21.06.2012 14:09, aktualizováno: 21.6. 14:23
Autor: mediafax

Aktualizováno

Nový zákon o provozování sázkových her nezačne účinkovat se začátkem příštího roku, jak původně plánovalo ministerstvo financí. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek potvrdil šéf rezortu Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého by norma mohla začít fungovat od poloviny roku 2013 nebo až od 1. ledna 2014.

"Účinnost od 1. ledna 2013 vylučuji," uvedl Kalousek pro Mediafax. "Vzhledem k tomu, že do 30. června mám teprve termín pro předložení analýzy souladu zákona s evropskou legislativou na vládu, čeká zákon ve sněmovně první čtení nejdřív v září," dodal ministr financí s tím, že problematice hazardu se mají poslanci ve zvyku věnovat podrobně a dlouho. Po třech čteních v dolní komoře musí navíc návrh schválit ještě Senát a podepsat prezident.

Ministr financí je naopak připravený na možnost, že se zákon, který po opakovaném projednávání na vládě čeká teprve na souhlas Nečasova kabinetu, o rok pozdrží a začne účinkovat až do ledna 2014. "Vyloučit to nemohu," prohlásil.

Teoreticky je ve hře také možnost, že by nový loterijní zákon začal účinkovat od poloviny příštího roku. "Bylo by to možné, pokud by se neměnily žádné parametry přímých daní. U nich by se ale dala odložit účinnost až na rok 2014 a zbytek normy by mohl účinkovat dřív," zmínil Kalousek a dodal: "Nemám ale křišťálovou kouli, abych to dokázal říct přesně."

Nový zákon má mimo jiné legalizovat internetové sázení u zahraničních společností. Ty musí ale výměnou mít v České republice sídlo a pobočku, na které se jim budou registrovat sázející. Část vládního kabinetu se obává, že by norma nemusela být v souladu s legislativou Evropské unie.

Norma má také zkrátit tříleté přechodné období pro vykázání videoloterijních terminálů z obcí na šest měsíců. Protože ale toto přechodné období platí od začátku roku 2012 a nová norma začne účinkovat možná až v roce 2014, obce fakticky "ušetří" jenom šest měsíců.

Zákon v základních obrysech přejímá ustanovení, na kterých se vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Loterijní zákon kromě toho ale zavádí i novou terminologii. Výherní automaty a videoloterijní terminály sjednocuje pod označení "hra provozovaná prostřednictvím technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry". Pro tuto hru předloha určuje jednotná pravidla.

Jednotlivá herní zařízení, stejně jako další sázkové hry, by podle návrhu měl povolovat specializovaný finanční úřad. Obec by mohla obecně závaznou vyhláškou provozování některých hazardních her omezit nebo na svém území zcela zakázat. Kromě "her provozovaných prostřednictví technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry" se tato kompetence vztahuje i na kasinové hry, bingo a turnaje malého rozsahu.

Obce dostanou podle normy 80 procent z části daně z her provozovaných technickým zařízením a 30 procent z dalších sázkových her.

Úprava nově dělí sázkové hry do dvou skupin. V první jsou povolované hry, do kterých mají spadat i turnaje a nové hry provozované pomocí technických herních zařízení obsluhovaných sázejícím. Druhou skupinu tvoří ohlašované hry. Sem zákon řadí tomboly, u nichž je celková výše výher vyšší než 100 tisíc korun, a soutěže, ankety a jiné akce o ceny, kde celková výše výher nesmí přesáhnout částku dva miliony korun.

Návrh poprvé podrobně vymezuje pravidla a podmínky zejména u internetových kurzovních sázek. Jejich provozovatel bude muset zajistit, aby měl specializovaný finanční úřad dálkový a nepřetržitý přístup ke všem herním a finančním datům nezbytným pro výkon správního dozoru.

Povinností provozovatele internetových kurzových sázek bude zajistit, že všechny transakce související s uskutečněním každé hry budou chronologicky evidovány technickým herním zařízením. Způsob zadávání a vyhodnocování jedné hry musí být jednotný, nezpochybnitelný a neovlivnitelný zásahem provozovatele nebo třetí osoby.

Úprava se mimo jiné zabývá také rozlišením herních prostor, ve kterých bude možné sázkové hry provozovat. Lišit se budou druhem her, které v nich mohou být provozovány, a takzvanou mírou hazardu.

Zákon o sázkových hrách připravilo ministerstvo financí a má nahradit normu, která funguje s úpravami od roku 1990. Od té doby se přitom zvýšil jednak zájem veřejnosti o tyto hry, ale i počet jejich provozovatelů. Dalšími změnami prošla zařízení, na nichž je hazard provozovaný. A navíc se stále se vyvíjejí nové typy her, na které už původní, přes 20 let starý zákon nestačí.

Problematice změn v oblasti hazardu se ve čtvrtek věnoval také kulatý stůl, který pořádal Svaz měst a obcí ČR. Starostové si tu měli příležitost vyměnit názor s politiky, odborníky i provozovateli sázkových her.


Váš názor
  •  
    21.06.2012 14:41

    On už úplně ztrácí soudnost a je chorý touhou po penězích pro své přátele a sebe vytažených ze státní kasy. To už je snad kleptomanie ve velkém.
    Juniper
    •  
      21.06.2012 14:45

      naprosto s tebou souhlasím. Taková míra nenažranosti se hned tak nevidí. Kvůli takovému oslovi tu fakt jednou vyhrají komunisti, páč bude tak dlouho vysírat lidi, až tu Strakovku ještě vypálí do základu...
      Jesse
      • grázl
        21.06.2012 15:47

        Zloděj na min. obrany, pak pokus o tunel století s ekol. zátěží, vyjímka na tabák pro své známé... fakt do nebe volající grázl. teď bude buzerovat s 10 kč 20,000 vinařů aby vybral cca 0,5 miliardy a svou nečinností jich nechá 5 projít mezi prstama o rok... nemám slov, fakt s..ráč
        TOM
        • Re: grázl
          21.06.2012 15:53

          vsude jen kamaradi velkohube zvanite...a zvanite...a kdy tedy pozvednete tu hul aby se uz prestal tak potouchle usmivat pri jakemkoli problemu ??? ciny delaj chlapa a ne jen bezzube nekonecne zvasty
          OPTIMISTA
          •  
            21.06.2012 17:02

            Ač pravičák, tak tohohle šmejda volit nebudu.... Jinak OPTIMISTO, co dělat? zabít je? Bohužel problém "bratrstva špinavých rukou" jak to přesně znalyzovalo transparency international je natolik komplexní a trvalý, že to dopadne po česku, jednou přeteče sklenice a pak poletí oknem.... tentokrát se postarám aby nepadli na hnůj...to slibuji za sebe. Jinak můj recept, nepodílet se na korupci a začít u sebe, nedávám ani sebemenší všimné za něco na co mám nárok a pokud zjistím, že někdo něco požaduje tak jsem potížista a otevřeně si na něj stěžuju.... zatím mi to prochází a raději mi jako potížistivi uhnou....Každý za sebe a bez kompromisů, toť jediná rada jak v tom brajglu přežít? Jít do politiky a zničit ten systém zevnitř? Toť nemožné a naivní, je to jako vynášet holejma rukaba kýbl sraček a nakonec Ti stejně řeknou, že "nějak smrdíš".... fakt žumpa, ale trochu se to čistí viz Rath, ale to je fakt malá čudla či Bém.... Jinak aféra Rath? Zcela jasnej úkaz hoďte psovi kost ať neštěká, na Janouška a kalouska a spol. se už netvoří hlavní titulky a národ má obětinku kterou pofoukala i oranžová strana, protože se jim to interně hodilo do krámu. Svůj nick změním na Tvůj až bude takovejch větších Ráthů sedět 10 za katrem...
            TOM
            •  
              21.06.2012 17:10

              pekne jsi to napsal...ja napisu jen tolik...neni v moci jednotlivce zit slusny zivot...byt v poctu ,milionu kdyz bude hlavni rysy a podstatu zivota ridit blbecek kterej by u me ve firme nedelal ani nakupciho ci podomniho prodejce... je to luza...a verejne rikam i proti memu malemu podnikatelskemu umu je to tamn vetsinou bridil vedle bridila...az na jedno...po cizich zadech se vysplhat pres mrtvoly az na vrchol umej do jednoho lepe nez ja...v tomhle jsem slabej
              OPTIMISTA
              •  
                21.06.2012 17:12

                jeste snad tak jako ty...jsem pravicove smyslejici tez a verejne tez rikam ze socialisticke mysleni jako podstatu celku a jeho tvoreni bytostne nesnasim a neminim o tom ani polemizovat... abych tady nebyl za mladeho perspektivniho komouse
                OPTIMISTA
          •  
            21.06.2012 16:03

            v listopadu 89 to bylo za svobodu. tu dodnes nemame, protoze zijem ve svete vlad, coz nam tehdy asi nejak uniklo. za koho a za co mame teda bojovat tedka?
            Azb
            •  
              21.06.2012 16:05

              za sebe...kazdej v prve rade za sebe...bude li pak spokojeny obstastni ty kolem sebe
              OPTIMISTA
              •  
                21.06.2012 16:12

                dyk vidis jak v politice bojuje kazdej za sebe (nebo za male skupinky) a je teda mozny, ze nekoho obstastnujou, ale o tom uz se skoro nikde nedocteme, leda kdyz se na politickou objednavku policie rozhodne konat :)
                Azb
                •  
                  21.06.2012 16:17

                  to je uplne jine tema...na tohle jak ti blbeckove...tedy vetsina...z poslanecke snemovny ridi jkapitalismus se netreba divat... ani jednomu z nich bych nesveril sto tisic aby mi je klasickou cestou podnikani rozmnozil.. otazka znela jinak...ja ti odpovedel...lide jako celek by meli cestou boje sam za sebe tu luzu shora pocinaje PS zatlacit na malej dvur a otazky pokladat dlouhym bicem
                  OPTIMISTA
                  • O , promiň,
                    21.06.2012 16:39

                    ale nemohu s tebou souhlasit. Ty někoho vidiš v poslanecké sněmovně něco " řídit" ? Já když kolem půnoci čekám než mi sputí tanečky mé oblíbené asijské trhy, tak přepínám na ČT24. Tam jsem tedy vidila "řidit" pouze paní Němcovou, mateřskou školku.Jelikož tak to tam vypadalo.Doporučuji večer krom jiných činností i shlédnout pár minut této estrády ! :-)))
                    AMN
                    • Re: O , promiň,
                      21.06.2012 17:02

                      Já sleduju k ránu pravidelně. Právě proto mám Pičku prohlídnutou - je neustále v záběru a vůbec se nežinýruje ;-)
                      Kalka.
                    • Re: O , promiň,
                      21.06.2012 16:57

                      souhlasim...je to udesny pohled...udesny je vlastne slabe slovo
                      OPTIMISTA
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data