Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína chce stavět plynovod z Turkmenistánu přes Afghánistán. Ruský plyn už nepotřebuje

Čína chce stavět plynovod z Turkmenistánu přes Afghánistán. Ruský plyn už nepotřebuje

22.06.2012 17:31
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Afghánistán by se mohl stát koridorem pro plynovody protkávající velkou část asijského kontinentu. Čínská vláda navrhla afghánskému prezidentu Hamídu Karzáímu, aby nově navrhovaný plynovod z Turkmenistánu do Číny protínal území severního Afghánistánu. Povstaleckým konfliktem zasaženou zemí už přitom jeden významný plynovod procházet má. Několik let plánované potrubí po trase Turkmenistán-Afghánistán-Pákistán-Indie (TAPI) podporují Spojené státy a konkurenčním čínským návrhem, který nepřímo počítá s rozdělením země na etnickými Uzbeky kontrolovaný sever a Talibanem ovládaný jih, pravděpodobně příliš nadšeny nejsou.

Plynovod z Turkmenistánu do Číny, jenž má krom Afghánistánu procházet i Tádžikistánem, by měla postavit čínská společnosti CNPC. Ta se již nabídla, že ve dvou tranzitních zemích provede studie proveditelnosti projektu. Kapacita plynovodu zatím dojednána nebyla. CNPC má také zájem o těžbu ropy v severním Afghánistánu.

Plyn od Turkmenů do Číny již proudí. Před třemi lety dokončené potrubí, které surovinu přepravuje přes Uzbekistán a Kazachstán, přepravilo v roce 2010 zhruba 5 mld. m3 plynu, o rok později u 15,5 mld. m3 a letos Čína plánuje odebrat 24 mld. m3 plynu. Prezidenti obou zemí se dohodli, že původně předpokládaná kapacita plynovodu 30 mld. m3 ročně bude víc jak zdvojnásobena na 65 mld. m3. Toho by mohlo být dosaženo posílením kapacity stávajícího plynovodu, nebo výstavbou nového, právě přes Afghánistán.

Čínská CNPC je v Turkmenistánu významným těžařem zemního plynu a má zde výjimečné postavení. Jako jediná společnost působící na suchozemských ložiscích má s vládou uzavřenou výhodnou dohodu o sdílení těžby, v jejímž rámci dostává Turkmenistán za právo těžit zaplaceno dobytým plynem.

Zatím není jasné, jestli to Číňané s novým plynovodem vedeným přes zemi sužovanou občanskou válkou myslí vážně. Minimálně by jejich cílem mohlo být zabránit realizaci konkurenčního projektu TAPI, jenž by Turkmenistánu umožnil diverzifikovat portfolio zákazníků a v budoucnu zvýšit ceny. Čína totiž za turkmenský plyn platí mimořádně levný tarif (kolem 250 USD za 1000 m3, oproti evropským 500 USD za 1000 m3), jelikož financovala výstavbu prvního plynovodu a jeho náklady si z ceny odečítá.

Další navyšování turkmenských dodávek do Číny je špatnou zprávou pro Rusko, které se pokouší s Pekingem uzavřít dlouhodobý kontrakt na export až 68 mld. m3 plynu ročně. Možnost odebírání levného turkmenského plynu značně podkopává vyjednávací pozici ruského Gazpromu, který si za svoji surovinu chce účtovat evropské ceny se zpožděním navázané na cenu ropy. Čína trvá na vzorci postaveném na ceně uhlí, což by znamenalo výraznou slevu oproti evropské exportní sazbě. Jednání o cenách se neposunula ani na poslední návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu ze začátku června.

(Zdroj: Reuters, Euroasia Daily Monitor)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba