Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělé zvažují, že sanaci bank zaplatí i akcionáři a držitelé dluhopisů. O pomoc požádají v pondělí

Španělé zvažují, že sanaci bank zaplatí i akcionáři a držitelé dluhopisů. O pomoc požádají v pondělí

22.06.2012 18:23, aktualizováno: 22.6. 18:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Vláda krizí zasaženého Španělska zvažuje, že ztráty plynoucí z restrukturalizace španělského bankovního sektoru ponesou také akcionáři bank a investoři do juniorního dluhu. Neoficiální informaci přinesly zdroje seznámené s úvahami. Oficiální je pak prohlášení španělského ministra hospodářství de Guindose, že země v pondělí oficiálně požádá o finanční pomoc EU pro španělské banky.

Podmínka, aby také akcionáři bank a držitelé juniorního dluhu nesli svůj podíl na ozdravění španělských bank, je součástí podmínek pro uvolnění finanční pomoci EU španělským bankám do rozsahu 100 miliard eur. Chránění od ztrát mají být dle zdrojů investoři do podřízených instrumentů typu preferenčních akcií. „Mnoho retailových klientů shledávalo preferenční akcie jako bezpečnou investici typu depozit, Španělé musejí dobře zvážit kroky, které nepoškodí důvěru investorů,“ uvedl uvedl John Barden, manažer londýnského fondu Matrix Alternative Asset Management.

Podobné sdílení nákladů s investory bank bylo nasazeno v rámci řešení bankovní krize v Irsku. V roce 2010 následkem prasknutí realitní bubliny a dopadů na banky Irsko zavedlo zvláštní legislativu, který umožnila přenesení ztrát také na juniorní držitele bankovního dluhu. „Evropští činitelé by se měli poučit ze zkušeností Irska. Rekapitalizovat banky a zároveň přenést správu na národní vládu zřejmě jen dále ztěžuje její břemeno,“ uvedl ale dnes irský ministr financí Michael Noonan.

ECB tehdy důrazně odmítla plán sdílení nákladů také s držiteli seniorního dluhu, což by podle ní podkopalo důvěru ve finanční systém jako celek. V oficiální rovině španělský ministr hospodářství de Guindos uvedl, že země nemá v plánu uvalit ztráty na držitele dluhopisů. „Nic takového,“ reagoval dnes v Lucemburku.

Stejný zdroj uvedl, že španělská vláda zvažuje posílení pravomocí regulátora tak, aby mohl omezovat prodeje ztráty absorbujících cenných papírů (tedy například preferenčních akcií) retailové klientele. „Ty neměly nikdy být prodávány drobným investorům,“ reagoval ministr Luis de Guindos. Regulátor v tomto ohledu selhal, řekl ministr již 5. června v senátu. Dle dat centrální banky prodaly španělské banky skrze svoji pobočkovou síť drobným investorům preferenční akcie za 22,4 miliardy eur.

Bail-in pravidla, která by umožnila přenesení ztrát i na seniorní věřitele, zvažují evropští politici, stejně tak v případě derivátů. Pravidla by obsahovala pobídky pro investory k účasti v případě restrukturalizace emitující banky. Vklady přijímající banky ve Španělsku mají dle posledních dostupných dubnových dat centrální banky 241 miliard eur akciového kapitálu. O podmínkách pomoci nestabilním španělským bankám i k posílení celého sektoru se jedná, uvedl zdroj seznámený s obsahem rozhovorů. Mají obsahovat parametry likvidity i poměru úvěrů ke vkladům (LTD). 

Španělská vláda v pátek potvrdila, že v pondělí 25. června podá oficiální žádost o finanční pomoc EU pro bankovní sektor. Detailní podmínky včetně rozsahu pomoci by měly být známy do 9. července. Nevyloučila přímé použití peněz pro problémové banky. Na tuto možnost údajně tlačí Německo a severské ekonomiky. Investoři a ekonomové se obávají, že „průtok“ přes španělskou vládu by vyhrotil situaci na vládních dluhopisech. Také Mezinárodní měnový fond stojí proti požadavku, aby pomoc prošla přes španělskou vládu. „Eurozóna potřebuje rychle nastavit mechanismus přímé rekapitalizace bank,“ apeluje šéfka MMF Lagardeová.

Ministr de Guindos uvedl, že pomoc se bude realizovat v několika fázích. „Očekávám, že její první tranše půjde do nejslabších bank, kterým už bylo pomoženo skrze národní záchranný fond,“ uvedl. Pomoc se má soustředit na čtyři menší banky: Bankii, CatalunyaCaixu, NovaCaixaGalicia a Banco de Valencia. Potřebovat pomoc naopak nemají největší tři ústavy: Banco Santander, Banco Bilbao a CaixaBank.

Oficiální potvrzení žádosti o pomoc zklidnilo španělské dluhopisy. Výnos na dvouletých klesl poprvé od 11. června pod 4,5 %. Německý ministr financí Schäuble řekl, že pokud španělská žádost o pomoc přijde „rychle“, dostane se zemi zdrojů z fondu EFSF. V případě, že by detaily žádosti přišly až ve chvíli, kdy již budou souběžně fungovat záchranný fond EFSF a stálý záchranný mechanismus ESM, získá Španělsko již zdroje stálého mechanismu.



(Zdroj: Bloomberg, WSJ, Xinhua)


Čtěte více:

Moody’s: Španělským bankám tikají další nálože – hypotéky a úvěry MSP a spotřebitelům
14.05.2012 13:59
Ve španělském bankovním sektoru i po vytvoření rezerv v rozsahu kolem ...
Španělsko váhá, kde vzít na záchranu bank a regionů. Stav úvěrů a realit mnohem černější než banky přiznávají
29.05.2012 14:16
Krize realitních úvěrů španělských bank je podle skládající se mozaiky...
Fitch srazila rating Španělska o tři stupně na
08.06.2012 8:21
Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings srazila hlavní úvěrový ra...
Španělsko požádá o finanční pomoc po auditech bank. Eurozóna nabízí 100 miliard eur
11.06.2012 8:21
Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v sobotu oznámil, že ze...
Úrok z půjčky eurozóny pro španělské banky nejméně 8,5 procenta?
13.06.2012 9:12
Španělské banky by měly zaplatit z půjčky, kterou obdrží z finanční po...
Madrid prodával za silné poptávky, roční výnos vylétl nad 5 procent. Výsledky auditu bank odloženy na září, tvrdí zdroje
19.06.2012 11:38
Španělská vláda dnes v očekávané aukci prodala krátké dluhopisy dvou ...
Přeopatrní Španělé získali v aukci 2,2 mld. eur. 5letý výnos nad 6 %. Banky potřebují 65 mld. eur, mají dnes ukázat testy
21.06.2012 12:20
Španělsko dnes otestovalo trhy opatrným objemem v aukci dvouletých až ...
Zátěžové testy španělských bank: Nejhorší vývoj by znamenal potřebu až 62 mld. EUR
21.06.2012 18:22
Ve čtvrtek večer zveřejněné nezávislé zprávy auditorů ukazují, že i v ...

Váš názor
  • u nás
    25.06.2012 11:09

    se akcionářům pro jistotu akcie vyvlastní, aby se pak nemuseli podílet na ztrátách emitentů :-) Mno, čekám, kdy Kalousek navrhne squeez out držitelům státních dluhopisů. To je legrace :-)))
    Jesse
  •  
    25.06.2012 11:03

    konečně rozumné řešení. proč by totiž mělo docházet k tomu, že špatné hospodaření banky odnesou daňový poplatníci a investoři, věřitelé na tom získají. Ten kdo dané bance důvěřoval, necht na to dojede , vedení odebrat majetek, jež získalo během řízení banky a investoři si příště již dají pozor do čeho dávají peníze (aspon splaskne bublina, kdy makléřské společnosti namlouvají klientům, že nejde prodělat, že je stát zachrání) faktem je, že pokud by své riziko nesl i investor do preferenčních akcií a došlo by k rozšíření i do jiných zemí včetně USA, tak by Buffett asi splakal nad výdělkem, vesměs investuje do tohoto druhu papírů (má jistotu návratnosti a navíc hezký zisk v případě dividend, když se bance daří/falešné výkazy/), leč právě proto, že není sám kdo investuje touto cestou (většina vlivných) tak nedojde k schválení u žádné instituce ECB/FED
    chicko
    • Tak uvidime
      25.06.2012 11:17

      Jsem zvedav, jak u velkých bank oberou akcionáři. Banky vlastní PF a akcionáři rozhodnou, jako vstřícné gesto, že zase jejich PF nekoupí státní dluhopisy, neb na to nemaj :-)
      JardaFarda
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university