Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolarový bič na komodity

Dolarový bič na komodity

04.07.2012 18:17

V předminulé úvaze jsem poukazoval na to, že se možná rozvíjí jeden významný investiční příběh. Jde o rostoucí konkurenceschopnost americké ekonomiky, která by vedla k zlepšování její obchodní bilance a menšímu negativnímu tlaku na dolar. V soutěži ošklivek měn vyspělých ekonomik by to pro dolar bylo nezanedbatelné plus (tedy vlastně mínus). V dolarových cenách komodit se změny kurzu dolaru projevují samozřejmě znatelně, minule jsem se krátce věnoval zlatu, podívejme se nyní na celý komoditní koš.

Vývoj cen komodit (druhý graf) můžeme vnímat jako určitý průnik mezi vývojem kurzu dolaru (k euru červeně v prvním grafu) a typickými rizikovými aktivy – akciemi (zeleně v prvním grafu):  
 
sous1
 
Zdroj: Bespoke, FRED

Všimněme si nejdříve, že počátek velké komoditní rally po roce 2000 startuje ve stejnou dobu jako dlouhodobější oslabování dolaru; tj. komodity kvůli dolaru startovaly znatelně dříve než akcie. Tato první vlna oslabování dolaru přinesla jeho 50 % propad vůči euru, komodity si v té době připsaly cca 200 %, taženy nejen dolarem, ale i fundamentem v podobě rostoucí poptávky z rozvíjejících se zemí a asi i zvyšující se intenzitou dlouhodobých úvah o ropných a jiných vrcholech. Další velká vlna oslabování dolaru (25 %) se cca kryje s posílením komodit (28 %). Propad jejich cen v roce 2008 (42 %) je jen z poloviny „kryt“ posílením dolaru. A vývoj od jara 2011 ukazuje poměr asi 24:17. Celkově vidíme, že ceny komodit kopírují kurz dolaru o něco spolehlivěji, než další rizikové aktivum – americké akcie (s tím, že všechny tři oblasti jsou vzájemně propojené).

Z grafů je také vidět že RON – ROFF mustr vlastně fungoval již před rokem 2008, tehdy ale na jiné bázi. Tou byla rovnice „silná americká ekonomika = slabý dolar = rostoucí ceny akcií a komodit“. Můžeme tomu také říkat Greenspanovský mustr. Co v grafech vidět není je to, že ne vždy držel vztah slabý dolar = silná riziková aktiva (ať už greenspanovsky, či RON-ROFFovsky). Během celé dot.com bubliny fungoval vztah opačně - tomu opačnému mustru můžeme pracovně říkat Volckerovský vztah a je patrný z posledního obrázku (červeně akcie, zeleně dolarový index – posilování dolaru je zde opačným směrem než v prvním grafu): 
 
sous2

Držme se nakonec kreativní úvahy o tom, že dolar má fundamentálně zlepšující se výhled. Tj. těžil by spíše z toho, jak je doma dobře, ne z toho, jak je jinde zle a musí se monetárně hasit. Pak je namístě uvažovat i o tom, že se bude opět měnit vazba dolar – riziková aktiva. Tj., že by se opět navrátil Volckerovský mustr, který tak nějak odpovídá i selskému rozumu. Bič silného dolaru by pak na riziková aktiva nedoléhal negativně, ale hnal by je k růstu. Ještě dlouho ale pravděpodobně půjde jen o vyloženě alternativní scénář.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ano, velmi správně
    05.07.2012 9:03

    Vykročení správným směrem. Ze zavádění nových převratných energetických technologií budou obecně více profitovat země importující energie (USA, Japonsko, Čína, Indie) a těžké ztráty utrpí země vyvážející energie (kteréžto všichni dobře známe). Kombinace zajímavých měnových párů: USD/RUB, AUD/USD, AUD/JPY, USD/CAD, USD/NOK
    Detective
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m