Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se chránit proti prudkým propadům na burze?

Jak se chránit proti prudkým propadům na burze?

13.07.2012 15:59
Autor: Jakub Lukáš, Patria Finance

Tuto otázku si asi klade každý zodpovědný investor, avšak jednoduchý a účinný recept neexistuje. Hluboké propady na burzách se periodicky opakují a vystihnout správný moment k prodeji před propadem je ve většině případů spíše dílem náhody. Málokdo, ať už analytik, makléř nebo individuální investor totiž dokáže přesně odhadnout nástup korekce nebo dokonce dlouhodobějšího a hlubšího poklesu, jakého jsme byli svědky např. loni v srpnu a září.

Jak má tedy individuální investor postupovat, aby se chránil proti prudkým poklesům, které mohou vyústit v ještě větší ztráty?

Jako částečné řešení se nabízí využívání inteligentních pokynů Stop (tzv. stop loss). Tyto pokyny umožňují automatické uzavření pozice při dosažení určité cenové hranice, kterou si investor nastaví. Jedná se o upravený prodejní pokyn, kdy si investor nastavuje cenovou hranici (musí být nastavena pod aktuální tržní hodnotou), po jejímž prolomení je pokyn aktivován. Použití tohoto pokynu je vhodné, pokud se investor nechce zabývat sledováním nakoupené pozice (ale zároveň chce akceptovat pouze určitou ztrátu) nebo když odjíždí např. na dovolenou nebo do míst s limitovaným přístupem k internetu nebo telefonu. Nastavením stop lossu na aktuální nakoupené pozice se investor jistí pro další možné propady, zkušenější investoři si stop loss nastavují dokonce pro každou aktivní pozici (pokud to daná burza umožňuje).

Patria Direct nabízí dvě možnosti, jak stop loss zadávat.

1) Stop limit pokyn umožňuje automaticky reagovat na vývoj tržní ceny a rychle aktivovat limitní pokyn po změně situace na trhu. Pokud se chce investor pojistit proti ztrátě z případného rychlého poklesu, stanoví si stop cenu, po jejímž dosažení je prodejní pokyn aktivován a zároveň limit cenu, což je minimální cena, za kterou má být pokyn realizován. Platí zde jednoduché pravidlo, že stop cena musí být vždy stanovena výše než limit cena.

Příklad: Investor nakoupil akcie Erste Bank za cenu 377 Kč. Ihned po nákupu si nastavil stop limit pokyn s hranicí akceptovatelné ztráty 10 %. Parametry jsou následující: stop cena 339 Kč, limit cena 329 Kč, platnost pokynu na 1 měsíc. Pokud by cena poklesla na hranici 339 Kč, Stop limit pokyn by byl aktivován a akcie by byly prodány nejhůře za cenu 329 Kč.

2) Stop pokyn Při zadávání pokynu si investor stanoví pouze stop cenu (nikoliv již limitní cenu) a po jejímž dosažení je prodejní pokyn aktivován. Pokyn je aktivován a odeslán na burzu, pokud byl uskutečněn obchod (bez ohledu na množství cenných papírů) za stop cenu (nebo nižší) stanovenou v pokynu. Poté je prodejní pokyn odeslán bez limitní ceny – tzv. „co nejlépe“ a realizuje se za aktuální tržní cenu.

Příklad: Investor nakoupil akcie společnosti Intel za cenu 24,50 USD. Ihned po nákupu si nastavil stop pokyn s hranicí akceptovatelné ztráty ve výši 10%. Parametry jsou následující: stop cena 22,05 USD, platnost pokynu na 1 měsíc. Pokud by tedy došlo k obchodu za cenu 22,05 USD, stop pokyn by byl aktivován, automaticky odeslán na burzu a realizován za aktuální tržní cenu, která může být v případě velkého propadu hluboko pod stop cenou, přestože se cena akcií za pár minut vrátí výše. Prodejní cena však v tomto případě není limitována.

Erste_stop limit

Intel_stop

Kromě uvedených pokynů mají klienti Patria Direct možnost využívat i další inteligentní pokyny, z nichž některé mohou být podány pouze prostřednictvím makléře, nikoliv prostřednictvím internetové aplikace, jako je např. trailing stop. Jedná se o pohyblivý pokyn Stop a stejně jako u Stop pokynu je u Trailing stop pokynu cena při prodeji nastavena pod aktuální tržní hodnotou.

Rozdíl mezi obyčejným Stop pokynem a Trailing-Stop pokynem je ten, že při Trailing-Stop pokynu je Stop cena nastavena v určité vzdálenosti od aktuální tržní hodnoty cenného papíru. Při růstu ceny cenného papíru se tak Stop cena automaticky posouvá proporcionálně vzhůru. Při poklesu ceny cenného papíru se však Stop cena nemění. Trailing Stop Loss tak umožňuje snížit riziko velkých ztrát a vydělávat na růstu ceny akcie bez nutnosti stále sledovat vývoj této ceny.

Každý investor by měl používat svůj způsob řízení rizika a použití stop lossů je jedna z možností, nemusí být však automaticky používány pro všechny typy akcí. To platí především pro tzv. dividendové akcie ze sektorů telekomunikací nebo farmacie. Naopak pro cyklické tituly (banky, těžaři, informační technologie) je nastavení stop lossů více než žádoucí.

Komerční sdělení


Váš názor
  • Nefunguje to
    14.07.2012 16:30

    Dobrý de, myslím, že trailing-stop nefunguje. O stop-loss a pod už vůbec nemluvím. Jde spíše o způsob, jak si broker přijde na více peněz za poplatky, za neustálé obchodování. Abych jenom neplácal, tak odkaz na důkaz: http://tomikov.blogspot.cz/2011/10/vyzkum-trailing-stop-nefunguje.html
    Jirka
  • rady od hajzl báby z hlavního nádraží
    13.07.2012 16:57

    ..hlavně si prosím nemyslete, že Váš broker je tu proto, aby Vám pomáhal a radil :)))))))))))))), pokud chce patria někomu pomoct, tak ať srazí nehorázný poplatky a rady si nechá pro sebe..
    bob
  •  
    13.07.2012 16:28

    stop loss je podvodný instrument...... v dnešní době kdy vidí počítače veškeré pozice atd. Může kdykoliv market maker nebo i sama banka manipulovat cenu kamkoliv.... Divím se, že mnoho investorů ještě nepodalo žaloby na tyto praktiky...))))) ale když je někdo blbej a necha se stoplossem vyklepnout jeho věc
    ferda mravenec
  • Dotaz
    13.07.2012 16:19

    Pokud v případě příkladu 1) "Stop limit pokyn" dojde k situaci, že po aktivaci na ceně 339 jsou ve frontě "nákup " pouze pokyny pod 329 Kč (např. nákup za 326 Kč a níže), pak k prodeji (realizaci pokynu) nedojde. Jinými slovy Váš popis nemusí vždy souhlasit s realitou, pokud dojde k rychlému propadu na titulu s malou aktivitou, nebo spíš likviditou, takže cena spadne, ale pokyn se nevykoná - nebo se pletu? :-)
    oh171
    • Re: Dotaz
      13.07.2012 16:38

      Tento dotaz směřuje na Patria Direct: Neuvažujete o možnosti zadávání trailing stop prostřednictvím internetové aplikace?
      many
      • Trailing stop
        14.07.2012 15:16

        Ptal jsem se na totéž na jednom z loňských seminářů Patrie, mělo by to snad jít v chystané inovované aplikaci, kdy ale bude spuštěna nevím - odpoví nám Patria?
        karel304
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů