Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světový obchod zpomaluje, rozvojové ekonomiky se připravují na nové kolo měnových válek

Světový obchod zpomaluje, rozvojové ekonomiky se připravují na nové kolo měnových válek

14.08.2012 16:13
Autor: 

Světová ekonomika by opět mohla zabřednout do souboje o zvýšení konkurenceschopnosti vývozu, tedy do měnové války. Zatímco před třemi měsíci země jako Mexiko, Rusko nebo Brazílie prodávaly dolary, by zastavily prudké oslabování svých měn, nyní očekávané zpomalení růstu světového obchodu nutí rozvíjející se ekonomiky od Kolumbie po Čínu k tomu, aby ve snaze podpořit export hodnotu vlastní měny uměle snižovaly.

Kolumbijský ministr financí vyzval centrální banku k navýšení denních dolarových nákupů ze současných 20 mil. USD na dvojnásobek. Země prý potřebuje „více munice“ na oslabení pesa v globální „měnové válce“. Filipíny zahraničním fondům zakázaly ukládat prostředky na domácích depozitních účtech a tamní centrální banka v červenci neočekávaně snížila úrokové sazby, jelikož filipínské peso vystoupalo na čtyřleté maximum. Referenční kurz čínského jüanu byl snížen na nejnižší úroveň od listopadu, což bude vytvářet tlak na další asijské měny.

Na zastavení pádu svých měn vydaly rozvíjející ekonomiky v květnu a červnu přes 59 mld. USD. Prohlubující se dluhová krize v Evropě, která se se zpožděním začíná projevovat v poptávce po výrobcích na asijských a latinskoamerických trzích, ale nyní převažuje nad rizikem zvýšené inflace (v důsledku dražších importů). Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že světový obchod letos poroste nejpomaleji od krizového roku 2009. Do bitvy o konkurenceschopnější export se podle banky UBS zapojí také Chile a Jižní Korea.

Tradeři na měnových trzích se tak připravují na období zvýšené volatility. Ta už na jihokorejském wonu dosáhla nejvyšší hodnoty za posledních deset let. „V rozvíjející se Asii se už nepočítá s posilováním měn,“ tvrdí Albert Ma z fondu PineBridge Investments, který spravuje prostředky v hodnotě 67 mld. USD. „Tyto země se orientují hlavně na export. Za situace, kdy se světové ekonomice daří tak špatně, budou chtít mít slabé měny,“ dodává Ma.

Podle odhadů MMF světový obchod letos vzroste o 3,8 %, oproti loňským 5,8 %. V roce 2010 přitom expandoval téměř 13% tempem. Růst čínského vývozu se v červenci propadl na 1 %. V uplynulých sedmi letech dosahoval v průměru 18% tempa, hlavně díky poptávce z Evropy, největšího čínského obchodního partnera. Ta teď ale trpí dluhovou krizí, slabým růstem, či rovnou recesí a vysokou nezaměstnaností.

Jedním ze zdrojů posilování rozvojových měn je poptávka po rizikovějších, avšak relativně spolehlivých aktivech. Poté, co výnosy na amerických a německých státních obligacích dosáhly historických minim a dluhopisy mimoněmeckých ekonomik eurozóny stíhá jeden downgrade za druhým, se pozornost investorů upřela na dluhopisové trhy rozvíjejících se zemí. Do těch zatím letos za zahraničí přiteklo 46 mld. USD, přičemž za celý loňský rok to bylo 43 mld. USD.

Situace většiny zmíněných ekonomik však není tak vážná jako v roce 2010, kdy na fenomén měnové války upozornil brazilský ministr financí Guido Mantega. Z 25 měn rozvíjejících se ekonomik sledovaných agenturou Bloomberg za posledních 12 měsíců posílily jen čtyři. Brazilský real vůči dolaru ztratil 20 %, maďarský forint je slabší o 15 %. Silné měny Kolumbie (+26 % od roku 2008), Filipín a Jižní Koreje jsou tak spíš výjimkou.

Slušné posílení v posledních týdnech má za sebou i česká koruna, jejíž kurz se od začátku prázdnin dostal z 26 CZK/EUR na téměř 25 CZK/EUR. S odvážným tvrzením ohledně jejího dalšího vývoje přišli nedávno ekonomové z Bank of America (BofA), podle nichž by Česká národní banka ve snaze pomoci ekonomice v recesi mohla srazit hodnotu koruny o 10 %, tedy někam k 27 CZK/EUR. Vzhledem k tomu, že sazby centrální banky jsou na historickém minimu (2T repo na 0,5 procenta), musela by banka podle scénáře BofA podniknout rozsáhlou intervenci a ve velkém začít nakupovat dolary. Prognóza ČNB přitom očekává další pozvolné posilování nominálního měnového kurzu koruny vůči euru. Pro letošek vidí ČNB průměrný kurz koruny k euru na 25,3 CZK/EUR, v příštím roce 25,1 CZK/EUR a v roce 2014 24,9 CZK/EUR.

(Zdroj: Bloomberg, ČNB, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m