Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda mění právní rámec pro hazard. Budou jej u nás moci provozovat i cizinci

Vláda mění právní rámec pro hazard. Budou jej u nás moci provozovat i cizinci

15.08.2012 12:53
Autor: ČTK

Vláda dnes schválila nový návrh zákona o provozování sázkových her, který má mimo jiné umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Novinářům to na tiskové konferenci po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas. Návrh stanovuje podmínku sídla provozovatele na území ČR a v případě provozování internetových kurzových sázek vyžaduje registraci ve stálých prostorech provozovatele. Platnost těchto podmínek skončí na konci roku 2014. 

"Představa, že si firmy jako bwin a jiné zahraniční internetové sázkové kanceláře budou zakládat českou pobočku, když na trhu prosperují mnoho let i bez toho, je naprosto iluzorní. Ministerstvo financí vědomě navrhuje něco, o čem ví, že se to nebude dodržovat," reagoval mluvčí Unie herního průmyslu ČR-UNASO Andrej Čírtek. 

Zákon dále obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců. V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013. 

Zástupci hazardu proti zkrácení období již dříve ostře vystoupili. Podle sdružení SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů, jde o "surový" zásah do práv legálních provozovatelů. "Pokud vláda a následně parlament schválí tento neuvážený nápad, příští vlády budou zatíženy reálnými arbitrážními nároky v řádu desítek miliard a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality," řekl ČTK výkonný ředitel SPELOS Petr Vrzáň. 

Mezi další ustanovení zákona patří povinnost absolvovat dvě povolovací řízení k provozování povolovaných her. Půjde o základní povolení, které bude mít celostátní platnost pro konkrétní druh hry a bude vydáváno na tři roky. Druhé povolení bude k umístění hry, jehož platnost bude omezena na konkrétní herní prostor. Ohlašované hry, tedy spotřebitelské sázkové hry, u nichž úhrnná výše výher nesmí přesáhnout dva miliony , a tomboly, jejichž celkové výhry přesahují 100.000 , budou spadat pod režim ohlašování specializovanému finančnímu úřadu.


Váš názor
  • to by jeden netušil
    16.08.2012 7:18

    jak namáhavý je boj proti korupci, praní špinavých peněz, a klientelizmu... Místo principiálního omezení hazardu se změní "právní rámec" a jede se dál... Bravo Kalousku, máš to pěkně naplánováno - jen by mě zajímala míra majetkové účasti politiků, kteří to prosadili. Takhle vypadá ve skutečnosti reálný stav pražské politiky - neprosadí-li se zájmy těchto mafií, beztak vydělají jiným způsobem - arbitráží !! Tato změna pravidel totiž není nic jiného, než přípravka na účelově vyvolanou a vyhranou arbitráž. Buď si v ČR pojistí pračku a nebo vyhraje miliardy za "překazené podnikání". Tyhle intriky zaplatí státní kasa, tedy my daňoví poplatníci. Kde je tedy přínos ekonomice státu? Je vůbec ve vládě jeden jediný politik, který místo správy země provozuje poze vlastní podnikání? Jejich výrobním prostředkem je státní kasa a příjem z činnosti daně poplatníků. NEUVĚŘITELNÉ !!
    Jesse
  • uz zase ti cizinci
    16.08.2012 6:57

    kde jsou ty casy kdy "cizinci" byli Nemci, Rakusaci nebo Americani, kteri k nam jezdili legalne a jejich trestna cinnost bylo rozmazlovani nasich slecen a placeni za jejich sluzby tvrdou menou. Dnes se s pojmenovanim "cizinec" mini obcan Ruska, Ukrajiny nebo jineho drivejsiho vychodniho bloku a jejich trestna cinnost spociva v prepadavani, kradezich nekdy i vrazdach a o jejich leganim pobytu se da s uspechem pochybovat. Staci aby se clovek prosel vecer po spodni casti Vaclavaku a cestinu uslysi jen nahodou. Ted to budou vazeni podnikatele zabyvajici se pranim penez. Jen tak dal.
    Murrang
  • ach jaj
    15.08.2012 15:25

    No takze kolikaty navrh toto uz je? a tu pobocku uz muzou mit i ted a nedelaji to. Gratuluji lobistum k dalsi vyhre... Ten odbor na MFCR.... fakt uz nevim co si mam myslet o lidech tam.
    sazkar
Aktuální komentáře
16.04.2024
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m