Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velký posun konečně začal

Velký posun konečně začal

21.08.2012 17:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst čínské ekonomiky podle oficiálních dat prudce klesá. Na základě prohlášení vládních představitelů se zdá, že situace je špatná. Premiér Wen Ťia-pao uvedl, že ekonomika se nachází pod silným tlakem a stabilizace růstu je největším problémem, kterému země momentálně čelí. Vláda se zaměřuje hlavně na podporu spotřeby, diverzifikaci exportů a podporu investic. Podle slabých čísel a reakce vlády se však můžeme domnívat, že Čína jednoznačně směřuje k tvrdému přistání. Zahraniční odborníci pak většinou radí vládě, že má snížit sazby, zvýšit dostupnost úvěrů a zachránit tak ekonomiku před pohromou. Mark Williams z Capital Economics se ale domnívá, že snaha vlády o vyšší tempo růstu úvěrů se již projevuje, nicméně podobné kroky ekonomice pomohou jen v krátkém období. Podpory investic novými úvěry utiší pochyby o stavu ekonomiky do doby, kdy dojde ke změně ve vedení země. Je ale otázkou, kolik stimulace čínská ekonomika nyní skutečně potřebuje a zejména to, nakolik by ji měly táhnout investice.

To, co se nyní děje v Číně, je totiž možná přesně to, co tato země a celý svět potřebuje. Je možné, že po mnoha měsících konečně vidíme tolik potřebný posun k nové rovnováze, která znamená omezení významu investic a posun směrem ke spotřebě. Posledních několik let nás sice někteří analytici ujišťují, že tento posun již probíhá, já jsem ale vždy tvrdil, že tomu tak není. A to z toho důvodu, že takový posun k nové rovnováze téměř není možný v prostředí vysokého růstu a nízkých sazeb. A čísla, která přicházela z ekonomiky, vždy potvrdila, že k němu skutečně nedochází. Tentokrát je tomu ale jinak a dlouho očekávaný posun k nové rovnováze konečně nastal.

Samozřejmě, že zmíněný proces nebude jednoduchý. Zadluženost rostla rychle, a pokud se neotočí tendence k přeinvestování, Čína bude čelit problémům s dluhem, které možná dospějí až do dluhové krize. Klíčem ke zvýšení spotřeby je zvýšení příjmů domácností, které dnes tvoří mimořádně nízkou část HDP. Mimo jiné to vyžaduje zvýšení mezd, kurzu renminbi a hlavně ukončení finanční represe – domácnosti totiž musí platit implicitní daň těm, kteří si od nich půjčují peníze, protože sazby leží uměle nízko. Všechny tyto kroky ale nezbytně oslabí růst. Zejména ona represe představuje hlavní příčinu nerovnováh, zároveň však i hlavní faktor, který stojí za dřívějším mimořádně vysokým růstem. A zdá se, že vláda tlačí reálné sazby nahoru – nominální sazby jsou totiž snižovány pomaleji, než klesá inflace.

Vláda tak napravuje jedno z největších pokřivení trhu, to sebou ale nese náklady. Tento krok snižuje investice a zhoršuje cash flow místních vlád. Můžeme tak čekat prudce zpomalující růst a zvyšování reálných sazeb. Namísto toho, abychom panikařili, bychom měli věřit, že vláda v Pekingu konečně řeší skutečné problémy. Jako obvykle celý vývoj velice inteligentně komentuje Andy Xie: „Vláda snížila sazby dvakrát v jednom měsíci, což ukazuje její velké obavy ze slábnoucí ekonomiky. Její lék je ale špatný. Vedlejší efekty zahrnují zhoršení inflace, vyšší zadlužení spekulantů na trhu realit a oslabení schopnosti bankovního systému vypořádat se s hrozící dluhovou krizí. Pod devalvační tlak se může dostat renminbi. Čína musí snížit daně, zmenšit vládní sektor, omezit státem vlastněné firmy, posílit vládu práva a motivovat podniky ke sledování kvality, většího využití technologií a značek.“

Pokud bude celý proces veden správně, nevyvolá zpomalující růst sociální nepokoje. Posun k nové rovnováze totiž znamená, že příjmy domácností porostou po mnoho let rychleji než HDP. Domácnosti nezajímá, jaký je růst HDP, starají se o svou kupní sílu. Klíčová je také zaměstnanost. Doposud se tato oblast nejeví jako problém, jde však o zpožďující se indikátor a například Financial Times hovoří o tom, že se i zde začínají objevovat negativní tlaky.

Jak výše uvedené ovlivňuje světovou ekonomiku? Posun k nové rovnováze bude bezpochyby znamenat menší poptávku po tvrdých komoditách, takže negativní dopad bude patrný u Austrálie a Brazílie. Tyto země totiž z nadměrných investic v Číně hodně profitovaly. Rostoucí spotřeba domácností v Číně a nižší ceny komodit jsou ale celkově pro globální ekonomiku pozitivem a zejména to platí o zemích, které jsou čistými dovozci komodit. Pomalejší růst Číny nemusí být pro svět nutně špatný.

Uvedené je výtahem z „Has the Great Rebalancing Already Started?“, autorem je Michael Pettis.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
  • žádná
    21.08.2012 20:27

    rychle vykvašená ekonomika bez tradičních hodnot s implantací cizí komunistické ideiologie plánování dlouho nevydrží. Byla jen otázka času, kdy se kolosu na hliněných nohách podlomí kolena.
    Jesse
    • Re: žádná
      21.08.2012 21:48

      Ve vodě jsou jen někteří štastlivci..http://www.novinky.cz/koktejl/276636-hlava-na-hlave-na-koupaliste-v-cine-byste-opravdu-nechteli.html
      Velkamedvědice
    • Re: žádná
      21.08.2012 21:30

      taky se přidávám s pobaveným úsměvem...
      Bob
    • Re: žádná
      21.08.2012 20:30

      :-)) bez tradičních hodnot??
      Kalka.
  •  
    21.08.2012 20:04

    "The following was written a month ago for my newsletter but because of the virus problem I had on my site I wasn’t able to post it until today." (M. Pettis 17.8. ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m