Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UBS: Západ vrací úder, Asie se musí vzdát toho, co jí doposud zajišťovalo vysoký růst

UBS: Západ vrací úder, Asie se musí vzdát toho, co jí doposud zajišťovalo vysoký růst

13.09.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomové možná plně nedoceňují to, jak nové technologie mění globální ekonomiku. Například 3D tisk může pro asijské ekonomiky představovat i černou labuť. George Magnus z UBS se na současné technologické změny zaměřil ve své analýze. Domnívá se, že USA, některé části Evropy a Japonsko díky nim „vracejí úder“ – využívají levnější energii a orientují se na pokročilé trendy ve výrobě.

Americká ekonomika již nyní těží z její technologické vyspělosti a z levné energie z alternativních zdrojů zemního plynu. Podle Energy Information Agency by se vývozy plynu z USA mohly do roku 2020 zdvojnásobit, což sníží americký obchodní deficit a zvýší atraktivitu pro přímé zahraniční investice v energetice. Magnus se ale domnívá, že ani tento významný trend nemusí být ten nejdůležitější. Tím by mohl být právě další technologický pokrok, který „mění globální logistiku a výrobu“. Na mysli má zejména zmíněný 3D tisk, který může posunout ekonomickou výhodu od asijských ekonomik zpět k USA a dalším západním ekonomikám.

Posun západních ekonomik k moderním výrobním postupům bude ještě urychlen tím, jak rostou náklady práce v zemích, jako je Čína. Ty jsou pro západní firmy stále atraktivní, jejich pozice se ale zhoršuje i kvůli obavám týkajícím se vlastnických práv, inovací či diskriminace zahraničních společností. Například společnost Foxconn, která vyrábí pro firmy jako Apple, Sony a Nokia, tak v následujících třech letech hodlá začít používat 3 miliony robotů. Celkově firma zaměstnává 1,2 milionu lidí a zdá se, že hodně z nich tak přijde o práci. Mohlo by přitom jít jen o špičku ledovce. Zahraniční firmy by mohly úplně ztratit motivaci pro výrobu zboží v Číně a jeho převážení na dlouhé vzdálenosti.

Co se týče možnosti, že i Čína se v této oblasti stane konkurenceschopnou, je Magnus skeptikem. Její výdaje na výzkum a vývoj sice rychle rostou, stále však dosahují asi poloviny celkových výdajů v této oblasti v EU a asi třetinu výdajů amerických. Čína se sice chlubí počtem patentů a vědeckých studií, tato čísla ale mohou být zavádějící. Pokud se ovšem podíváme na to, kolik těchto patentů je chráněno globálně či kolik studií je zmíněno v předních vědeckých časopisech, je obrázek mnohem méně povzbudivý.

Podle Magnuse je čínská slabost v oblasti inovací a technologie dána jejím sociálním a kulturním systémem. Ten klade důraz na postupnou změnu, ne na radikální kroky. Podobně preferuje množství před kvalitou. To dává zbytku světa, který naopak dává přednost kvalitě, inovacím a jedinečnosti, velkou výhodu. Bez politické reformy a vybudování silného institucionálního zázemí tak může Čína navždy zaostávat za svými konkurenty ze západu, míní ekonom.

Magnus se také domnívá, že problémy na čínském trhu nemovitostí představují první známku širších potíží v oblasti investic, zhoršování ziskovosti firem a růstu dluhu. Vysoký růst již nelze udržet využíváním velkého objemu kapitálu a pracovní síly. Čím více se vláda snaží o zvýšení výdajů na infrastrukturu a monetární uvolnění, tím více poškozuje stabilitu ekonomiky. Vláda se sice doposud v tomto ohledu držela překvapivě zpátky, existují ale známky toho, že přichází změna. A poslední data z ekonomiky rozhodně neukazují, že by zpomalení bylo u konce. Podle Magnuse pak všechny rozvíjející se asijské ekonomiky čelí volbě: Buď se smíří s nižším růstem, nebo upustí od ekonomického modelu, který jim doposud zajišťoval rychlé tempo růstu.

(Zdroj: FTAlphaville)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m