Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina chce po Rusku jen polovinu nasmlouvaného plynu. Gazprom zatím sankce neplánuje

Ukrajina chce po Rusku jen polovinu nasmlouvaného plynu. Gazprom zatím sankce neplánuje

14.09.2012 18:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ukrajina se dál snaží snižovat závislost na ruském plynu. Svědčí o tom objednávka na příští rok, v níž od monopolního vývozce Gazpromu požaduje 24,5 mld. m3 plynu – dvakrát méně, než kolik se Kyjev zavázal odebírat v rámci dlouhodobého kontraktu s platností do roku 2019.

Do dvaceti let hodlají Ukrajinci z Ruska dovážet pouze 5 mld. m3 plynu ročně, zbytek spotřeby chtějí pokrýt domácí těžbou z klasických i břidlicových ložisek a také importy zkapalněného plynu (LNG). Gazprom (10,88 USD, 7,74%) prozatím neplánuje účtovat svému ukrajinskému zákazníkovi Naftohazu pokutu za nasmlouvaný, ale neodebraný plyn. Trvá ale na zachování současné ceny, která se Ukrajincům zdá příliš vysoká.

Podle vládou schváleného rozpočtu hodlá letos Naftohaz z Ruska dovézt 27 mld. m3 plynu, dalších 8,1 mld. m3 by měly nakoupit chemické závody OstChem Holding miliardáře Dmitrije Firtaše. Zbytek celkové spotřeby (62, 9 mld. m3) by měl připadnout na domácí těžbu (20,9 mld. m3) a čerpání z podzemních zásobníků (7 mld. m3). Spotřeba za prvních sedm měsíců roku klesla o 2,6 mld. m3, čímž země ušetřila zhruba 1 mld. USD.

Podle kontraktu, který v lednu 2009 po dlouhé plynové krizi podepsali tehdejší ukrajinská premiérka Julie Tymošenková a současný ruský prezident Vladimir Putin, by v příštím roce měla Ukrajina od Ruska zakoupit 52 mld. m3 plynu, přičemž minimální odběr byl stanoven na 41,6 mld. m3. Tymošenková byla loni za uzavření údajně nevýhodné smlouvy odsouzena k sedmi letům vězení.

Kyjev si na cenové podmínky kontraktu stěžuje prakticky od jeho podepsání. Vzorec pro výpočet ceny je podle deníku Kommersant skutečně nastaven velmi přísně. Ve druhém kvartále letošního roku musel Naftohaz platit 425 USD za 1000 m3, ve čtvrtém čtvrtletí by měla cena dosáhnout 432 USD za 1000 m3. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč si před dvěma lety od Kremlu zajistil slevu 100 USD za 1000 m3 výměnou za prodloužení pronájmu námořní základny v Sevastopolu ruské Černomořské flotile do roku 2042. Například němečtí zákazníci platí Gazpromu kolem 450 USD za 1000 m3.

Naftohaz dovezl už loni méně plynu, než se předtím smluvně zavázal, což Gazprom přešel bez sankcí. Ruský gigant ale vehementně odmítá poskytnout další slevu na skutečně odebranou surovinu a v případě nedoplatků hrozí soudem. Proti Ukrajině má navíc silné páky v podobě nového plynovodu Nord Stream, který prochází po dně Baltského moře až do Německa, a kompletní kontroly nad běloruskými plynovody, kterou získal loni výměnou za výraznou slevu na dodávaný plyn. Tranzit plynu ostatním zákazníkům v Evropě tak Gazprom může stále více odklánět po alternativních trasách. Letos se objem plynu přepraveného přes ukrajinské páteřní sítě dál na západ snížil o 25 %.

Ukrajina se snaží rozvíjet domácí těžbu. V červnu bylo vytvořeno konsorcium mezi italským koncernem ENI, britskou Cadogan Petroleum a ukrajinskou státní společností Nědra Ukrainy s cílem průzkumu a těžby na devíti potenciálních ložiskách břidlicového plynu ve Lvovské oblasti. V zemi hodlají z břidlic těžit také americký Chevron (117,45 USD, 0,76%) a nizozemsko-britský Shell (27,93 EUR, -0,75%). Průzkumné práce na černomořském šelfu zanedlouho zahájí ExxonMobil.

V srpnu vláda v Kyjevě schválila projekt výstavby terminálu na příjem LNG o kapacitě 10 mld. m3 plynu ročně. Surovinu by měl po dokončení terminálu dodávat Katar.

(Zdroj: Kommersant, Eurasia Daily Monitor, Euractiv)


Váš názor
  • Konec Gazpromu
    16.09.2012 15:03

    se rychle blíží. Těžce předražený ruský plyn už brzy nebude chtít nikdo. Jakmile budou dobudovány terminály na zkapalněný laciný plyn ze zámoří a vyvinuta břidlicová ložiska v Evropě, můžou si ty trubky rozřezat a dát do šrotu. Diktátor Putin bude muset zase vylovit další vzácné vázy, jinak to s rusákama vypadá bledě.
    Dan
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m