Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské akcie jsou nejlevnější od roku 97. Stačí to na obrat trendu?

Čínské akcie jsou nejlevnější od roku 97. Stačí to na obrat trendu?

11.10.2012 17:57
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když byl čínský akciový trh naposledy na tak nízké úrovni (to bylo v roce 2008), posílil během roku o 83 %. Dnes je situace jiná, jelikož expanze druhé největší ekonomiky světa zažívá největší útlum za posledních 13 let, myslí si většina analytiků.

Index šanghajské burzy se obchoduje v poměru 11,3násobku vůči ročnímu zisku největších čínských společností, což je nejnižší úroveň od roku 1997, kdy Asii zasáhla těžká finanční krize. A výhled na další měsíce příliš optimismu nedodává. Investoři se obávají, že nadcházející personální obměna v nejvyšších patrech komunistické strany odvede pozornost vedení od hospodářské politiky.

Podle Chena Ruiminga z Haitong Securities, který správně předpověděl pád šanghajského indexu pod 2000 bodů, se dá letos počítat s dalším poklesem o 14 % až na hranici 1800 bodů. To by znamenalo, že čínské akcie zakončí rok s negativní bilancí potřetí v řadě.

Nepomohou mu ani klesající úrokové sazby ani rostoucí cena mědi, které předznamenaly rally v roce 2009, tvrdí stratég David Cui z Bank of America. Tyto signály prý indikují obrat trendu, pokud se zároveň objeví známky opravdového zrychlení ekonomického růstu a zároveň vyhlídky na udržitelné zvyšování zisků korporátního sektoru. „V současnosti se zdá, že to jde se vším z kopce a trh nedokáže odhadnout, kdy přijde dno.“ Napsal Cui ve zprávě pro investory.

Ze svého maxima v listopadu 2010 odepsala šanghajská burza dosud 34 %, což je nejvíc mezi indexy v 21 zemích sledovaných agenturou Bloomberg. Ukazatel P/E se z průměrné hodnoty v posledních deseti letech 24 (při maximu 47 v roce 2007) svezl na méně než polovinu, což je pod průměrem indexu MSCI Emerging Markets (12,5). Brazilské akcie se nyní obchodují při 19násobku ročního zisku.

Morgan Stanley je mírně optimističtější a doporučuje čínské tituly k nákupu jako „výrazně podhodnocené“. Investoři by se prý měli soustředit na základní suroviny a energetiku, které by mohlo podpořit uvolňování měnové politiky. Jim O´Neill z Goldman Sachs tvrdí, že čínské akcie jsou ze skupiny BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) nejatraktivnější, jelikož se Peking snaží přeorientovat ekonomiku víc na spotřebu a snížit její závislost na investicích. Index největších rozvíjejících se ekonomik by podle O´Neilla měl v příštím roce posílit až o 20 %. Šéf divize Asset Management, spravující aktiva v hodnotě 700 mld. USD, doporučuje zaměřit na spotřební zboží, spíš než na komodity.

(Zdroje: Bloomberg, YahooFinance)


Váš názor
  • VODA...
    12.10.2012 14:54

    Na Sinajském poolostrově se po jedné velké bitvě ztratili dva izraelští vojáci. Když už třetí den marně hledali svou jednotku a unavení a žízniví si sedli do písku pouště, která je obklopovala, pronesl jeden filozoficky: Mít tak teď litr vody... Jo, to by byl kšeft, s uznáním řekl druhý.
    Pound
  • IAHL akcie
    12.10.2012 14:26

    Ahoj, nalezl jsem akcii IAHL, která má v horizontu potenciál k růstu o 500% UP. Právě vyšla povzbudivá zpráva. Koukněte na to a dejte mi vědět na email co si o tom myslíte. děkuji
  •  
    12.10.2012 13:33

    JPM beats the forecasts...
    Kalka.
  • FIX
    12.10.2012 13:10

    www.fix-events.com
    Pound
  • Jesse
    12.10.2012 12:56

    V tom případě si dej na mě na baru lahví přes hlavu, držím SVM....o))
    Velkamedvědice
    • Re: Jesse
      12.10.2012 12:57

      co to je? Přelož mi SVM.
      Jesse
      •  
        12.10.2012 13:03

        Silvercvop
        Velkamedvědice
        •  
          12.10.2012 13:07

          Co má Kanadská Silvercorp společného s čínským trhem?
          Jesse
  • všichni tu žvaníte
    12.10.2012 12:47

    a dám krk, že ani jeden z přítomných diskutérů-evropanů, nemá v ptf ani jednu čínskou akcii :-))
    Jesse
    • Re: všichni tu žvaníte
      12.10.2012 13:08

      Jessíku, Ty jsi sympaťák, na Tebe se ani není možné zlobit, ale občas zkus zabrzdit a popřemýšlet v souvislostech, zbytečně Ti to poškozuje image. Dole píšeš, že jejich ekonomiku sleduješ, o pár hodin píšeš, že ničemu nerozumíš. Lidi, kteří sem píší osobně neznáš. Kdybys věděl, co nevíš, musel by ses jít opláchnout. Já už to párkrát udělal ;-)
      Jaco
      • Jaco
        12.10.2012 13:19

        To se nevylučuje přece. Můžeš něco sledovat, ale to ještě neznamená, že tomu rozumíš... Je to jako pouslouchání muziky, ale nebudeš rozumět notovému zápisu. Chápe mě tady prosím někdo!!??:-))
        Jesse
        • Re: Jessí
          12.10.2012 13:22

          Já ano, ale občas bych potřeboval tlumočníka ;-))
          Jaco
          •  
            12.10.2012 13:27

            Tys mi připoměl skvělého slovenského humoristu Krausa ze sitkomu Kutyil sro, kdy říkal: "veľmi si ma pobavil... síc ti nerozumiem, ale chápem ťa":-)))
            Jesse
    • Re: všichni tu žvaníte
      12.10.2012 12:51

      copak, že by jsi si to s tím investováním do HSI rozmyslel :-)
      AMN
      •  
        12.10.2012 13:10

        zkus něco z utilit a nebo shipera z HSI. O provizi se později přihlásím :-)))
        AMN
      •  
        12.10.2012 12:53

        ale néééé, mě ke spokojenosti stačí dolar, forex, a papíry telecího :-)) Já čínské ekonomice nerozumím, čemuž nerozumí skoro nikdo :-))
        Jesse
        • zajímavá úvaha
          12.10.2012 13:00

          ale ty volume, někdo asi vytváří, že by samí odpůrci a neználci čínských poměrů ? :-)
          AMN
          • Re: zajímavá úvaha
            12.10.2012 13:02

            Kdyby žilo v Knedlolandu 1,5 miliardy cajzlů, taky bys civěla na ty objemy .-)))
            Jesse
  • Václave,
    12.10.2012 11:23

    pravděpodobně sledujete čínské akcie pečlivěji než já,ale určitě né dlouhodoběji.Myslím, že při vašem článku by se slušelo v headlinu titul nazvat tedy Šanghajské akcie, né čínské akcie.Jelikož oba víme, že do "čínských akcií" se již několik let zahrnují i ty obchodované na SHA a SHZ a tyto idexy vaše "sloučení" ve vašem vyjádření do china stocks nezapadají.Tam o minimech na indexech nemůže být řeč.A co se týká trendu, tak pochopitelně se jedná opět jen o sektorové rozlišení.V SHA utility a finance určitě na minimech nejsou ani se k nim neblíží.Možná tak property, tam by se uvažovalo zaspekulovat,ale to nyni vidíme i na indexech v NDQ. Takže nic nového.Jen c´est la vie a show must go on. Krásný den :-)
    AMN
    • Amn
      12.10.2012 12:15

      Václav má pravdu. Index čínskýck akcií není honkong, ale Shangai compozite index. Autor zcela správně tyto burzy nemíchá. Mezi těmi burzami je zásadní historický rozdíl v přístupi investorů, rozdíl v cenách jednotlivých titulů, P/e burz a podobně.Dlouhonosí mají omezený přístup k čínským akciím v Shangaji a Šenzenu, naopak krátkonosí je nesmí kupovat Honkongu, Singapuru nebo USA. V důsledku toho dosáhli čínští komunisté dvou naprosto rozdílných vývojů a cen v stejném čase, tím omezeným přístupem brání arbitrážím. Autor tedy správně mluví o Shangaji, který byl ,/nevím teď přepálen proti honkongu o stovky procent. Podle pana Gonga, je nto důsledek sociaslisticko kapitalistické 10% taktiky. „Šéfové Čínské komunistické strany (ČKS) nechtěli ztratit kontrolu nad ekonomikou, a tak pokud dali státem vlastněnou firmu na akciový trh, museli vlastnit převážnou většinu akcií,“ říká Gong. Typická praxe čínských úřadů byla zadržet více než devadesát procent akcií v každé společnosti a zbývajících 10 procent nechat pro obchod na trhu. Akcie byly poté rozděleny do dvou kategorií: směnitelné a nesměnitelné. Směnitelné akcie jsou prodávány za tržní hodnotu, zatímco nesměnitelné akcie zmizely v rukou čínského režimu. „V tom případě [čínských akcií], i když získáte všechny dostupné akcie, i tak nemůžete získat kontrolu nad společností, protože vláda vlastní převážnou většinu akcií. V podstatě to znamená, že pokud dám na trh celých sto procent akcií, každá akcie bude prodávána za 1 dolar, ale [v Číně] je [na trhu] pouze deset procent, takže každá akcie nyní stojí místo toho 10 dolarů,“ říká Gong. „Nedostatek dostupných akcií nafoukl jejich ceny,“ řekl pan Gong a poukázal na to, že v posledních letech začaly společnosti pod vedením čínského režimu uvolňovat akcie, které byly dříve zadržovány, a díky tomu poptávka po volných akciích prudce stoupla. Akcionáři, kteří zaplatili za akcie cenu stanovenou v době, kdy bylo k dispozici pouze deset procent akcií, byli nuceni zaplatit za nově vydané akcie vyšší cenu, než je cena tržní. Čerpání peněz do vládního rozpočtu Jako ukázkový příklad společností, které na nově uvolněných akciích profitují, zmínil pan Gong čínské ropné a chemické korporace. V roce 2005 byly akcie podniků oceněny na 48 yuanů za akcii, avšak poté, co se na trh uvolnilo větší množství akcií, se základní kapitál společnosti více než zdvojnásobil. „Pokud vláda vlastní 90 procent akcií, běžní akcionáři ji mohou získat [akcii] za extrémně nízkou cenu, někdy i za cenu 0,1 yuanu. Nyní je každá akcie za 10 až 15 yuanů,“ řekl Gong. „Když dá [vláda] na trh více akcií, mohou z trhu a z peněženek lidí shromáždit mnoho peněz.“
      Velkamedvědice
      • Re: Amn
        12.10.2012 12:24

        pan Václav nemá pravdu ! Co popisuješ ty, souhlasí ! Headline je zavádějící.Pod takovým titulem se potom sluší zmínit i o ostatních burzách, které souvisí s čínskou ekonomikou !
        AMN
        • amn
          12.10.2012 12:33

          Jistě, že má. O Msci china autor nemluví z uvedených důvodů, má naprosto jiný průběh.Jediný oficiální skutečně čínský je shangaji a každý to ví...
          Velkamedvědice
          • Re: amn
            12.10.2012 12:48

            titul zněl - čínské akcie......, každý je tedy chápeme jinak. Myslím tedy - my dva -.Optám .-) se zda tvuj nazor pod výrazem - čínské akcie - nezahrnují i ty v Schenzenu a HK.
            AMN
            •  
              12.10.2012 12:54

              Ale v celém článku se mluví pouze o SSE...
              Kalka.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m