Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh s IPO zamrzá. Na burzy se dostávají jen ti lepší

Trh s IPO zamrzá. Na burzy se dostávají jen ti lepší

26.11.2012 18:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Přijít o peníze při primárním úpisu akcií bývalo dřív snadné. Stačí si vzpomenout na atmosféru ze začátku minulé dekády, kdy se během nafukování internetové bubliny na burzy draly stovky IT firem, které investorům slibovaly závratnou výnosnost. Dnes se primárních úpisů koná podstatně méně a také výnosy jsou o dost skromnější.

Objem prostředků získaných v rámci letošních IPO ve Spojených státech by měl dosáhnout 45 mld. USD, což je nejvíc od roku 2007. Bližší pohled na data společnosti Dealogic ale naznačuje, že situace není tak růžová, jak se zdá. Téměř o třetinu celkové sumy se postarala květnová premiéra sociální sítě Facebook (25,88 USD, 7,82%) na Wall Street. Co do počtu IPO to letos vypadá na nejhubenější sezónu za poslední tři roky. Klesá také množství společností, které primární úpis plánují.

„Situace odráží náladu na trhu. Není dobrá. Je umírněná až špatná,“ tvrdí Rob Lutts ze společnosti Cabot Money Management. Podle Dealogic letos podalo přihlášku k IPO na amerických burzách 437 společností, z nichž 178 plánovanou kotaci zrušilo, nebo odložilo.

Nedůvěra investorů v nové tituly, pramenící zčásti z vysoké volatility na akciových trzích v posledních letech, se podepisuje nejen na dění na burzách, ale i na reálné ekonomice. Prostředky získané při IPO začínajícím společnostem umožňují expandovat a najímat nové lidi. Podle Scotta Cutlera z NYSE Euronext , provozovatele newyorské burzy, přichází 90 % přírůstku zaměstnaneckého stavu firmy poté, co se její akcie začnou veřejně obchodovat.

 
Index S&P 500 letos sice přidal 11 %, v průběhu roku ale jeho vývoj provázelo značné kolísání, způsobené obavami z následků evropské dluhové krize, amerických prezidentských voleb, pádu z fiskálního útesu a v posledních týdnech ze zvyšování daní z dividend a kapitálových výnosů.

Trhu IPO také uškodila odstrašující bilance primárního úpisu Facebooku. Půl roku po dlouho očekávané emisi se akcie sociální sítě obchodují 40 % pod upisovací cenou. Neúspěch Facebooku zmrazil další emise na víc než měsíc. Oživení přišlo až s úpisem energetického titulu EQT Midstream Partners, který od konce června připisuje 20 %. Podle údajů analytického centra Ipreo teď čeká na primární úpis 39 společností, nejméně od srpna roku 2009, kdy se americká ekonomika oklepávala z recese.

Scot Cutler z NYSE velkou část poklesu zájemců připisuje novému zákonu, díky němuž by firmy měly vstupovat na burzu snáze. Novela, přijatá v dubnu, firmám umožňuje obrátit se na burzovní regulátory s žádostí o kotaci pouze důvěrně. Společnosti tak nemusí ve velkém předstihu zveřejňovat citlivé obchodní informace a s akciemi mohou na trh přijít mnohem rychleji než dřív

Navzdory bídné výkonnosti Facebooku letos nové emise nabídly investorům v průměru solidní výnosnost 11 %, což je v souladu s vývojem celého trhu, ale bledne v porovnání s bilancí IPO v roce 1999, kdy nováčci na burze vynesli 88 %.

Mezi letošní šampiony patří dodavatel řešení pro pojišťovny Guidewire Software, kterého majitelé v rámci lednového IPO nabízeli za 13 USD/akcie. Nyní je k mání za 30 USD za akcii. Texaský poskytovatel hypoték Nationstar Mortgage Holdings od primárního úpisu přidal téměř 100 %.

Drsné podmínky na trhu IPO mají své výhody. Při nízké poptávce se prosadí jen nejperspektivnější a nejsolidnější zájemci. Navíc klesá riziko přemrštění valuace. „Když se na trhu tvoří bubliny, za všechno musíte platit prémii. O to víc mě zajímají primární úpisy teď,“ dodává Robert Lutts z Cabot Money.

(Zdroje: CNBC, YahooFinance, Bloomberg)


Čtěte více:

Jiný pohled na prodej firmy očima finančního ředitele (I.)
23.11.2012 10:39
Na toto téma již bylo napsáno tolik článků a prezentováno tolik názorů...
Jiný pohled na prodej firmy očima finančního ředitele (II.)
26.11.2012 10:39
Máme za sebou přípravnou fázi, vyhotovené informační memorandum a oslo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data