Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroj: Gazprom asi zlevní plyn evropským odběratelům

Zdroj: Gazprom asi zlevní plyn evropským odběratelům

18.12.2012 14:57
Autor: ČTK

Ruský plynárenský monopol Gazprom na příští rok sníží odběratelům v Evropě dlouhodobé ceny plynu v průměru na 370 dolarů (asi 7090 Kč) za 1000 metrů krychlových. Tvrdí to zdroj agentury Reuters. Letos byl cenový průměr nad 400 dolary, Gazprom je ale pod značným tlakem odběratelů i konkurentů, aby ceny plynu snížil.

"Je to základní scénář, předpověď se v průběhu roku ještě může změnit," uvedl zdroj. Pokud se cena na předpokládanou úroveň dostane, pak bude plyn z Gazpromu konkurenceschopný s promptní cenou na německém trhu. Tam stojí megawatthodina více než 27 eur, zatímco 370 dolarů za 1000 metrů krychlových odpovídá ceně kolem 26 eur (zhruba 656 Kč) za megawatthodinu.

Gazprom dodává plyn do Evropy převážně přes území Ukrajiny, část jde také přes Bělorusko. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč měl dnes o cenách plynu jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, schůzku ale zrušil.

Ukrajina se s Ruskem o ceny plynu už mnohokrát přela. Jejich vzájemný spor v minulosti už několikrát vyústil v zastavení dodávek, což postihlo odběratele v mnoha evropských zemích. Kremelský poradce pro mezinárodní politiku Jurij Ušakov řekl, že je potřeba připravit víc dokumentů, než se může podepsat dohoda.

Gazprom je největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, na dodávkách se podílí asi jednou třetinou. Ruský podnik se snaží udržet si v Evropě nad trhem kontrolu, neboť tržby za prodej plynu evropským odběratelům se na jeho celkových příjmech podílejí asi z 80 procent.

Zdroj také řekl, že vývoz plynu do Evropy se má příští rok zvýšit asi na 152 miliard metrů krychlových. Letošní vývoz se má pohybovat kolem 140 miliard a kvůli slabší poptávce bude nižší, než Gazprom původně plánoval.

Loni Gazprom dodával evropským odběratelům plyn v průměru za 390 dolarů za 1000 metrů krychlových. Během roku firma oznámila, že ceny se postupně zvýší, takže průměr za celý rok se bude pohybovat od 405 do 415 dolarů. V přepočtu je to skoro 30 eur za megawatthodinu, což je víc, než kolik stojí i ty nejdražší zimní kontrakty na promptním trhu v Německu. Tam v současné době cena nepřesahuje 29 eur/MWh.

Poptávka po zemním plynu v Evropě se v poslední době snižuje, převážně v důsledku hospodářského útlumu. Kromě toho má vliv i zvyšování účinnosti spotřebičů a nabídka konkurenčních paliv v Německu, což je v Evropě hlavní trh pro energie. Z těchto důvodů je Gazprom pod stálým tlakem, aby ceny své suroviny snižoval.

Největším rivalem Gazpromu je v Evropě norská společnost Statoil. Ta nedávno uvedla, že většinu plynu dodávaného evropským odběratelům chce v budoucnu prodávat pod úrovní cen na promptním trhu. Ceny dlouhodobých kontraktů na plyn dodávaný plynovodem se dlouhá léta odvíjejí od cen ropy, protože obě komodity zpravidla těžili stejní exportéři a používaly se i ve stejných odvětvích. Navzdory hospodářskému útlumu přitom ropa zůstává relativně drahá.

Evropské distribuční společnosti, které spoléhají na dovoz plynu přes plynovody, prodávají tento plyn zákazníkům za maloobchodní ceny. Ty jsou navázány na promptní trh, kde se obchoduje bez omezení a kde jsou ceny nižší. V důsledku cenové diskrepance, která těmto firmám způsobuje ztráty, se některé z nich snaží vyjednat si u dodavatelů lepší cenové podmínky. Zpravidla usilují o to, aby měly ve smlouvách větší podíl indexace vůči promptnímu trhu.

Tlak na pokles cen zvýšila i Evropská komise, která v září začala vyšetřovat, zda Gazprom nezneužívá svého dominantního postavení na trhu s plynem v zemích střední a východní Evropy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university