Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čo bráni zemnému plynu, aby sa z neho stala jednotka medzi transportnými palivami v USA?

Čo bráni zemnému plynu, aby sa z neho stala jednotka medzi transportnými palivami v USA?

25.01.2013 17:30
Autor: Katarína Obická, Patria Finance SK

Revolúcia so zemným plynom priniesla v USA veľa zmien do energetického priemyslu. Ceny zemného plynu, ktoré sa zvykli pohybovať spolu s cenami ropy, prudko poklesli ešte v roku 2008 a odvtedy klesajú alebo sa pohybujú do strany. Jednou z razantných zmien bolo nahradenie uhlia zemným plynom v elektrárňach. Podľa nedávnej štúdie Únie vedcov, dôvodom nahrádzania uhlia je znižovanie konkurencieschopnosti oproti zemnému plynu. Plyn začal veľmi rýchlo nahrádzať aj ropu, a to hlavne ako zdroj paliva pre vykurovanie domácností. Naopak, presadzovanie zemného plynu ako paliva je veľmi pomalé.

plyn1

Existujú minimálne 3 spôsoby ako využívať zemný plyn v transporte. Prvým je výroba energie plynom, ktorá následne môže zabezpečovať energiu pre elektrické autá alebo elektrifikované železnice. Ďalším spôsobom je konverzia zemného plynu na kvapalinu, napríklad metanol alebo syntetický benzín. Posledným spôsobom, ktorý má zároveň aj najväčší potenciál je priame využívanie stlačeného plynu (CNG) alebo kvapalného plynu (LNG) ako palivo pre vozidlá transformované na plyn.

Ako zobrazuje tabuľka nižšie, využívanie plynu ako zdroja pohonu vozidiel je v mnohých krajinách už celkom zaužívané. Niektoré vlády pretlačili využívanie zemného plynu z ekologických dôvodov (redukcia znečistenia v mestách), iné aby dosiahli väčšiu energetickú nezávislosť. V týchto krajinách sa plyn bežne používa ako palivo do ľahkých vozidiel ako sú taxíky alebo osobné autá. V USA sa plyn na tieto účely momentálne využíva len veľmi málo, a to prevažne ako palivo pre mestské autobusy, smetiarske autá alebo dodávky.

plyn2

Čo však bráni širšiemu uplatneniu zemného plynu v transportom systéme USA? Problém nie je v technológii, no má skôr politický a ekonomický rozmer. Na mikroúrovni vzniká predovšetkým problém s nedostatočne rozvinutou sieťou, pretože pre ľudí nemá význam vlastniť auto na zemný plyn, keďže stanice s možnosťou natankovať plyn sa v krajine vyskytujú len v obmedzenej miere. Výnimkou sú však nákladné autá, kde sa alternatíva využívania tekutého plynu sa v tomto prípade javí ako dobrá príležitosť. Prvotné náklady na transformáciu sú síce vysoké, no tieto vozidlá zvyčajne prepravujú tovar na dlhé vzdialenosti a nádrže pre tekutý plyn sú kompaktnejšie, čím sa eliminuje problém s častým tankovaním. Prekvapením teda nie je fakt, že stanice na tankovanie tekutého plynu pre veľké transportné vozidlá postupne začali vyrastať na hlavných prepravných trasách zo severu na východ a chystá sa už aj prepojenie zo severu na západ.

Ak by sme to zjednodušili a skonštatovali, že sieť sa bude postupne vytvárať so stále rastúcim dopytom, narazíme ešte na environmentálny a energetický problém. Plyn, ktorý sa používa v nákladných autách, je zdaňovaný rovnakou sadzbou ako nafta, pričom 1,7 galóna (3,79 litra ) plynu vyprodukuje toľko energie ako 1 galón nafty. Priemyselná skupina NGVAmerica navrhuje vláde zmeniť sadzbu buď na základe spotrebovanej energie alebo z hľadiska množstva emisií na jednu jednotku paliva (zemný plyn obsahuje menej uhlíka ako nafta). Legislatíva v USA koná skôr v prospech alternatívnych zdrojov energie vo forme eklektických alebo hybridných automobilov, či už v zvýhodňovaní cez daňové stimuly alebo cez rôzne regulácie v ich prospech. Pokiaľ sa teda vláda nerozhodne, že uvoľní cestu aj zemnému plynu, môže prejsť ešte veľa rokov.

(Zdroj: EconMonitor, Union of Concerned Scientists - The Case for Closing America’s Costliest Coal Plants)


Váš názor
  • Jezdit na zemní plyn?
    25.01.2013 20:22

    Prudký růst domácí těžby zemního plynu v USA v posledních 5 letech zcela jasně opět oživí zájem o jeho využití v dopravě. Nemám k dispozici článek, který je zdrojem informace, ale podle uvedeného textu tam asi bude chyba. Osobně jsem na zemní plyn jezdil v USA, Kanadě i doma v Čechách a okolních zemích. 1. Nevím o tom, že by plyn byl v USA daňově znevýhodněn oproti jiným palivům: V USA se plyn do aut prodává v jednotkách GGE (Gasoline Gas Equivalent), tuto jednotku množství a cenu za GGE plynu přímo ukazují výdejní stojany u čerpacích stanic. Má to zásadní význam a) jak pro spotřebitele, protože si může srovnat cenu plynu s benzínem tak b) pro zdanění. Jednotka GGE je takové množství plynu, jehož energetický obsah je stejný jako u 1 galonu benzínu. Řidič zároveň nemusí nijak přepočítávat kolik natankoval paliva - jaký má dojezd (což je v méně obydlených oblastech USA a Kanady nejdůležitější informace), prostě jeden galon je jeden GGE galon. 2. Jiná situace je v EU a tím i v Čechách a na Slovensku. a) používají se různé jednotky, jejichž přepočet je pro uživatele-spotřebile velmi složitý (plynoměry v ojemových jednotkách m2, plyn do aut v hmotnostních jednotkách kg a na faktuře za plyn naleznete MWh což je u plynu údaj který nelze přesně stanovit). b) A z hlediska finančního zcela komplikované a trh pokřivující zdanění. Např. cena plynu (do auta) se v Čechách za stejné období zvýšila 2,5x zatímco benzínu a nafty 1,7x. Na druhou stranu plyn je proti jiným pohonným hmotám daňově zvýhodněn o 85%. (Bývalý německý kancléř je dnes zaměstnán v Gazpromu, apod.) Takže podle mého názoru nebrání zemnímu plynu v USA nic jiného než jeho konkurenti na trhu pohonných hmot: benzín, nafta, ethanol, propan, elektřina, protože jsou levnější nebo lepší. P.S.: Zajímavostí pro nás středoevropany může být třeba to, že v severní Americe mnoho farem a majitelů pozemků má vlastní vrt na zemní plyn pro svojí potřebu. Kromě vytápění a kogenerace ho využívají i jako palivo ve svých autech. Americký báňský, finanční ani jiný úřad či celní správa tomu nijak nebrání. To je pro nás, kteří při přepravě 3 a více PB lahví na vaření musí u sebe mít doklad o zaplacení spotřební daně, v opačném případě jsou automaticky obvinění z nezaplacení spotřební daně z uhlovodíkových paliv... P.S.2: Auto na plyn jede lepší než na benzín, či dokonce naftu.
    Kapitán
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.