Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: ČR se musí letos připojit k fiskálnímu paktu, jinak TOP 09 nestvrdí novou koalici

Kalousek: ČR se musí letos připojit k fiskálnímu paktu, jinak TOP 09 nestvrdí novou koalici

29.01.2013 14:20, aktualizováno: 29.1. 16:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

TOP 09 chce, aby se Česká republika ještě letos připojila k fiskálnímu paktu EU. První místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek dnes ČTK řekl, že bez tohoto závazku nepodepíše chystanou novou koaliční smlouvu s ODS a LIDEM. Uvedl to po schůzi stranického vedení TOP 09. "Je to velmi důležité. My chceme dát jasný signál, že patříme do Evropy. Chceme dát jasný signál, že nejsme potížisté," řekl ČTK ministr financí. 

"Já nepodepíšu koaliční smlouvu, pokud tam tento závazek nebude," dodal Kalousek. ODS na to reagovala slovy, že ji mrzí ultimáta ze strany TOP 09 a předpokládá, že se požadavek projedná na schůzce lídrů koalice K9. Podle místopředsedy strany Jaromíra Drábka je důležité, aby ČR jasně deklarovala, že chce být součástí té části Evropy, která dává jasně najevo, že stav finančního hospodaření a veřejných rozpočtů je jednou ze základních priorit. 
 
TOP 09 už loni, kdy se pakt dojednával a podepisoval, kritizovala české rozhodnutí zůstat mimo. Ministr zahraničí a předseda strany Karel Schwarzenberg tehdy uvedl, že postoj, který ke smlouvě zaujal premiér Petr Nečas (ODS), poškozuje Českou republiku. Nečas zdůvodňoval odmítavý český postoj tím, že vládní koalice v této věci nenalezla shodu. Politický konsensus podle něj chyběl i kvůli odporu prezidenta Václava Klause. 

Představitelé 25 zemí unie pakt podepsali v Bruselu loni 2. března. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit ČR a Velká Británie. Smlouva má vést k tomu, že země zakotví do svého práva pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech.  Premiér loni v únoru zdůraznil, že ČR má možnost se ke smlouvě v budoucnu ještě připojit. Uvedl tehdy, že vládní strany si ale musí vyjasnit, zda smlouva znamená přesun pravomocí z národní úrovně na nadnárodní. 

TOP 09 svůj dnešní požadavek podpořila připomínkou vládního návrhu ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, tedy finanční ústavy. Její návrh jednoznačně schválila a doporučila poslancům a senátorům, aby jej podpořili. "Vládní návrh směřuje ke stejnému cíli jako mezinárodní závazek členských zemí EU," uvedla TOP 09 v prohlášení. 

Ministr financí v rozhovoru s ČTK poznamenal, že pokud vláda jednoznačně schválila finanční ústavu, která je přísnější než podmínky dohodnuté na evropské úrovni, tak není jediný důvod, proč by se k fiskální smlouvě EU neměla ČR připojovat. "TOP 09 proto bude požadovat, aby v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a LIDEM byl obsažen závazek vlády připojit se k této smlouvě na úrovni EU ještě v roce 2013," uvedlo předsednictvo strany ve svém usnesení. 

Návrh fiskálního paktu počítá s tím, že by státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný, nebo v přebytku. Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP dané země. 

Na to, zda země "zlaté" pravidlo ukotvily v domácím právu, či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP. Smlouva je závazná pro země eurozóny. Její ustanovení pro ostatní státy, které se k ní přidaly, začnou platit ve chvíli, kdy přijmou společnou evropskou měnu.

Jednání K9 již ve čtvrtek

Požadavek vládní TOP 09, aby se ČR ještě letos připojila k evropskému fiskálnímu paktu, budou nejspíš řešit špičky koaličních stran ve formátu K9. Další setkání proběhne již tento čtvrtek a předseda koaliční pracovní skupiny pro revizi koaliční smlouvy a ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že zástupci TOP 09 zde budou moci svůj požadavek partnerům vysvětlit. "Předpokládám, že ho spolu s dalšími spornými body zařadíme na program K9, která bude řešit rozpory v revidované koaliční smlouvě," dodal Stanjura. Další z místopředsedů ODS Pavel Blažek věc vnímá jako "naprosto legitimní požadavek jednoho z koaličních partnerů".

První místopředseda ODS Martin Kuba v České televizi podotkl, že věří, že se TOP 09 jedná o věcný problém. "Doufám, že to není nějaká záminka TOP 09 pro vyvolání třenic v koalici," řekl Kuba. Další z místopředsedů strany Pavel Blažek věc vnímá jako "naprosto legitimní požadavek jednoho z koaličních partnerů".

Vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolína Peake interpretovala požadavek TOP 09 jako změnu stanoviska strany, že do jednání o koaliční smlouvě už nebudou vnášena žádná nová témata. Rozhodnutí změnit podmínky vyjednávání ji prý překvapilo. "Pokud prostor pro nová témata je, pak LIDEM bude chtít prosadit některá z opatření daleko důležitějších pro naši ekonomiku," sdělila ČTK. Zmínila například snížení povinných odvodů na sociální nebo zdravotní zabezpečení.

Až po přijetí finanční ústavy v českém Parlamentu má podle premiéra Petra Nečase (ODS) smysl vést debatu o připojení české republiky k evropskému fiskálnímu paktu. V této souvislosti Nečas považuje též za potřebné přijetí ústavního zákona o referendu o přistoupení ke společné evropské měně. 

Návrh TOP 09 je podle něj zcela nový, dosud nikdy nebyl signalizován, a bude o něm jednat koalice včetně jejích špiček. "Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb," poznamenal předseda vlády a ODS. Jednat o návrhu podle něj bude koaliční pracovní skupina, grémium ODS a posléze lídři koaličních stran ve formátu K9. 

Nečas v dnešním prohlášení zdůraznil, že on osobně považuje za daleko podstatnější, aby vláda prosadila v českém parlamentu ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tedy finanční ústavu. 

"Je faktickým naplněním politické proklamace obsažené v evropském projektu fiskálního kompaktu," připomněl premiér. Její schválení proto bude "faktickým testem toho, kdo v České republice chce realizovat politiku rozpočtové odpovědnosti". Teprve pak bude podle Nečase mít smysl vést debatu o ratifikaci fiskálního paktu. Nečas dodal, že v této souvislosti považuje za potřebné přijmout také ústavní zákon o referendu k přistoupení k euru. ODS, která je k euru méně než vlažná, si referendum klade jako podmínku před přijetím společné měny dlouhodobě. TOP 09 tento názor nesdílí a připomíná, že ČR se se vstupem do EU zavázala euro přijmout.

(Zdroj: ČT24, ČTK)


Čtěte více:

Nečas: Rozpočtový pakt je v této podobě pro ČR naprosto nevyhovující. Visegrádská čtyřka je zajedno
30.01.2012 15:17
Návrh paktu o rozpočtové kázni, o kterém bude dnes jednat summit Evrop...
Evropský pakt sebevrahů
02.11.2012 13:28
Ekonomové DeLong a Summers tvrdí, že v současných podmínkách, které pa...
Plnění rozpočtových cílů se oddaluje, pokud k hříšníkům přibyde také Francie, v ohrožení jsou i sankce
15.11.2012 16:56
Evropská komise představila 7. listopadu své aktuální projekce ekonomi...

Váš názor
  •  
    29.01.2013 18:01

    dalsi sametova nebo krvava revoluce uz klepe na dvere?
    OPTIMISTA
  • Kalous se přepočítá
    29.01.2013 17:28

    Kalous si myslí , že se v případných předčasných volbách sveze na knížecí vlně.... Ale ta zřejmě nebude... Ono je něco jiného volit pouze knížete do prezidentské (zde vcelku neškodné) sesle a nebo celou všivou bandu TOPáků s Kalousem v háku do zákonodárného sboru, aby kolaboroval se socany... To spíš znovu reinkarnuje KDU-ČSL a socan bude muset chtě nechtě akceptovat komouše. A teď atˇse Zeman ukáže a podepíše vládu s komouši... A to se v devadesátých letech dušoval v Bohumíně, že s ruďochem nikdy... Čekají nás světlé zítřky a samá pozitiva ....
    Fosil
  • ulhaný gauner
    29.01.2013 16:10

    Ještě minulý týden se vyslovil proti přistoupení k fiskálnímu paktu !!! Copak si to nikdo nepamatuje? On si snad dělá v zemi 10 milionů obyvatel, co se mu zachce bez skrupulí, s příslovečnou drzostí a naprostou absencí zodpovědnosti... jen aby na současné vnitropolitické situaci vytřískal co se dá. Už by mu mohl konečně někdo zakroutit krkem. Politika vyděračství není politikou konzervativní ani pravicové. A to nechci vůbec obhajovat kryptokomunistickou ODS.
    Jesse
    • Re: Jesse
      29.01.2013 17:41

      já bych v tom viděla i druhý rozměr - rozměr v odesláném tichém vzkazu MZ a jeho okolí,.....
      AMN
      • no jo
        29.01.2013 18:21

        Teba zase zajímají Kalouskovy a švarcíkovy roizměry:-))) to je pak těžká konstruktivní diskuze :-))))))
        Jesse
  • kalousek
    29.01.2013 15:22

    A je to tady vážení , nedostrkal dědulu na hrad . Je proto třeba vypovědět smlouvu s ODS ( ta už je stejně v pr...i )a LIDEM ( ta už je tam dávno taky díky Kateřince Píčové ) a ujmout se vlády . Švarcík bude spícím premiérem , se kterým si Kalous bude hejbat , jak bude třeba . Ten už dlouho nevydrží a Kalous jej jako kádrová rezerva jistě rád nahradí. Fiskální unie je dobrá záminka. Už si představuju zásadové politiky z ODS jak na rozpad vlády nepřistoupí a raděj budou s fisk. unií souhlasit. Koryta jsou koryta tak jaképak zásady. Měli by se pro jistotu zeptat Basikový , Svěráka , Hanychový , možná i Bartošový , jestli s tím souhlasí a jakej na to maj naše celebrity názor.
    karel
    • Re: kalousek
      29.01.2013 16:10

      :-))) zejmena souhlasim s tim, ze by se meli zeptat celebrit. Kalous to ma domyslene az do konce a momentalne se neboji ani predcasnych voleb, neb je jejich partaj na vlne. Ba co vic, urcite chce ted vytriskat maximum, dokud je slechtic in a zdrav. Pokud ma obroda pravice vest pres top009, tak v dalsich radnych volbach se vyroji krome Kalouse i Babis a Klaus, ale i Paroub bude chtit urvat dotace. Nakonec v parlamentu usedne 6-7 partaji a Kalous spoleha na to, ze bude mit nejvic hlasu a on bude poveren sestavenim. Kalous, Klaus, Necas, Paroub, Peake, Nemcova budou prevlekat dresy neunavne dal a dal. Jenomze vsichni tito jsou politicky odpad, ktery se nikdy bez slechtice nebo nekoho podobneho neobejde. Co mi vsak prijde divne je to, proc slechtic strpi ten partajnicky odpad kolem sebe, aby se po jeho zadech splhal k moci.
      Mudrc
      • co ti přijde divné?
        29.01.2013 16:18

        Je to viditelné jako vlna tsunami. Kalousek vehementně prosadil své i šlechticovy zájmy (jednou ranou) v církevní zlodějně, říkejme tomu restituce. Triumvirát - Schvarzenberg / Kalousek / Duka = všichni tři kopou za katolickou církev !! Takové vysvětlení ti snad postačí. Dědula splnil slib daný ŘKC za svůj rodokmen a dokončil životní anabázi. Dám krk, že by se jinak na politiku vyprdl:-) Takže Kalousek a Švarcík se bez sebe neobejdou.
        Jesse
        • Re: co ti přijde divné?
          29.01.2013 16:35

          Jsem rád,že i někdo kromě mě chápe hystorický význam Bartošové v české politice. Doufám, že ve stínu její popularity se ohřeje i senilní kníže. Samozřejmě za vším bude Kalousek. a jeho státostrana sociopatů a Psychopatů.Pravda a láska zvítězí.
          Homo
  • Úspěch
    29.01.2013 15:16

    ten, kdo nemá úspěch, nemá nikdy pravdu.
    Pound
  •  
    29.01.2013 15:14

    Úspěšný ministr se pozná podle toho kolik dokáže ukrást ze státního rozpočtu. Povídá se , že patří mezi nejbohatší politiky v našem státě.
    Jezdec.
  • snad je to jen záminka
    29.01.2013 15:05

    Chemik chce v případných předčasných volbách využít Karlovy popularity k posílení TOP 09. Stejně tak by si zřejmě pomohl i Miloš Zeman se svojí stranou.
    Omega
  • Moderní politik
    29.01.2013 15:03

    zodpovědnost teprve tehdy něco znamená, nemáme-li úspěch.
    Pound
    • Re: Moderní politik
      29.01.2013 15:07

      Kalouska nemusím , ale s tímto s ním souhlasím..
      mtv
  •  
    29.01.2013 15:02

    Hm, tak jestli se tahle limitující kravina v parlamentu fakt prosadí, tak bude naše ekonomika už nadobro v (_,_) ...Gratuluji nejlepší ministře financí ve střední Evropě.
    Nyk Lísn
  •  
    29.01.2013 14:48

    V tomto období vládnutí pravidelně začíná Kalousek s rozbitím koalice. A vždycky si najde nějaký bohulibý důvod.
    Juniper
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.