Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Policie obvinila pražské radní včetně primátora kvůli opencard

Policie obvinila pražské radní včetně primátora kvůli opencard

26.03.2013 15:26
Autor: ČTK

Policie dnes obvinila pražské radní kvůli kritizovanému projektu opencard. Rozhodnutí jim přinesla přímo na jednání rady. Novinářům to řekli její členové. Policie deset radních podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.

Všichni radní podají kvůli obvinění stížnost na postup policie, řekl novinářům primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle radních byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006. Tehdy kontrakt s firmou Haguess také schválili radní, obviněni ale byli jen úředníci z výběrové komise, tvrdí radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která má projekt na starosti.

"Mohu potvrdit, že bylo dnes osobně doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání členům rady hlavního města Prahy a dalším osobám," řekla dnes ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Nechtěla upřesnit, kolik lidí policie celkem stíhá. Dodala však, že pro nikoho z obviněných vazbu nežádá. Podle Svobody je zarážející, že věc řeší českobudějovická policie.

Podle bývalého primátora Pavla Béma (ODS), za jehož vedení se kritizovaný projekt opencard rozběhl, současné vedení města projekt sedmkrát prodražilo. Řekl to serveru Lidovky.cz. Radní by podle něj měli vyvodit důsledky. K rezignaci vyzval radní i místopředseda ČSSD Michal Hašek. Primátor výzvu označil za úsměvnou. Řekl, že má podporu premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. Své stranické radní podpořilo i vedení TOP 09.

Vorlíčková se hájí tím, že bez smluv nebylo možné loni prodloužit 300.000 karet, kterým končila platnost. "Tyto vynucené změny jsme nemohli provést vlastními silami, ani prostřednictvím jiných firem, protože vinou špatných smluv uzavřených předchozím vedením radnice už v roce 2006, je firma Haguess stále výhradním držitelem licencí a jako jediná může vykonávat údržbu a úpravy software," uvedla v zaslaném prohlášení Vorlíčková.

Rada města se navíc podle Vorlíčkové opírala o stanovisko advokátní kanceláře, která městu tvrdila, že zakázka byla zadána v souladu se zákonem. "Trvám na tom, že jsme zabránili škodě mnohem většího rozsahu," řekla novinářům Vorlíčková. Podle ní radní stáli před rozhodnutím, zda projekt za 1,25 miliardy korun prohlásit za zmařenou investici a vrátit se k papírovým kuponům, nebo se pokusit s projektem něco udělat.

Obvinění se týká deseti členů rady kromě radní Aleksandry Udženije (ODS), která se tehdejšího rozhodování rady nezúčastnila. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun.

Policie se zabývá kauzou předražené karty opencard dlouhodobě. Na konci října pražské státní zastupitelství obžalovalo pět úředníků z pražského magistrátu, kteří prý zvýhodnili jednu firmu v zakázkách předražených o desítky milionů korun.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál asi 1,25 miliardy korun.


Váš názor
  • no mám dojem
    26.03.2013 16:55

    že by tu byli i jiní,, předchozí adepti a mistři, co za tím stojí... to by mě zajímalo jestli OČVTŘ knají i v tomto směru
    bob
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m