Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Škody, které rozčeřily kyperskou ekonomiku

FT: Škody, které rozčeřily kyperskou ekonomiku

27.03.2013 11:47
Autor: ČTK

Činitelé Evropské unie v pondělí vyhlásili, že Kypr byl zachráněn, a to poté, co se země dohodla s mezinárodními věřiteli na pomoci ve výši deseti miliard eur. Už v úterý ráno kyperská designérka interiérů Elena Antoniuová propustila personál, napsal britský list Finacial Times.

"Řekla jsem jim, 'Hoši, tři měsíce práce na poloviční úvazek a pak zavíráme'," řekla Antoniuová. Její firma pracovala na projektu na 3000 čtverečních metrech pro pobočku v oblasti pojišťovnictví banky Laiki, druhého největšího finančního ústavu v zemi. Laiki je ale nyní v likvidaci. Zadavatelem projektu byl zákazník Laiki. Se zamrzlými účty v bance propustil skoro všechny zaměstnance. Z 25 mu jich zbylo šest. "Volal mi dnes ráno a řekl: 'Mám z toho hrůzu. Zruinovali mě'," řekla Antoniuová.

Základem kyperské krize se stal offshoreový byznys, který nafoukl bankovní systém do zhruba osminásobku velikosti místní ekonomiky. Většina vkladů pochází od bohatých Rusů. Ale jak se tento hospodářský model rozpadá, škody se šíří do všech směrů. Poškozeny jsou i podniky, které jen volně navazují na vznášející se offshoreový sektor. Někteří analytici předpovídají, že kyperská ekonomika klesne letos o deset procent a více.

Zkušenost Antoniuové, její rodiny a jejích obchodních partnerů ukazuje, jak rychle se bolestné změny dějí. Cementárna, kterou řídí její manžel, čelí těžkým časům. Její syn, který pracuje v místní pobočce řecké banky, se obává o svou budoucnost. "Jediným důvodem záchrany bylo zmenšit bankovní sektor. Zničili ale celou naši ekonomiku," řekla. "Co je děsivé, je ten zmatek - nikdo nic neví."

Bezprostředně největším problémem, s nímž se podniky potýkaly, byl nedostatek peněz. Banky byly uzavřeny před 12 dny a očekává se, že se znovu otevřou až ve čtvrtek.

"Problém je v tom, že tento trh funguje na základě hotovostních toků - každý chce peníze - ale jak můžete vytvořit hotovost bez bank?" řekl Iakovos Iakovu, předseda stavební společnosti, která postavila místní mezinárodní letiště. Jeho firma narazila na nedostatek stavebního materiálu, protože dodavatelé požadují peníze. "Pokud banky neotevřou do dvou dnů, budeme mít problém," řekl Iakovu.

Podle jednoho kyperského obchodníka je situace vážná, protože každá firma, s níž má obchody, má účty buď v Laiki nebo v Bank of Cyprus anebo v obou. Ta první je právě rozdělována na dvě části a účty s více než 100.000 eur jsou v ní zmrazeny. Druhá prochází restrukturalizací. V důsledku toho se nejistota šíří do celého obchodního světa. "Je to noční můra," tvrdí podnikatel. "Pokud společnosti ztratí stávající možnost čerpání z účtů, logistika se bude dělat jen velmi obtížně."

Už před zemětřesením z minulého týdne sužovala kyperskou ekonomiku recese a pomalý růst, a to částečně kvůli investicím v Řecku. Řada zaměstnavatelů kvůli tomu snižovala stavy zaměstnanců, včetně Jannise Papadopulose, majitele druhých největších novin na Kypru - Politis. Papadopulos letos zaznamenal třicetiprocentní propad příjmů z reklamy, která je pro něj hlavním zdrojem peněz. Navíc ale podle jeho odhadu se reklama propadla o dalších 70 procent v posledních dvou týdnech.

Jedinou novinkou jsou směnárny jako MoneyGram, které Kypřané možná brzy začnou používat, aby uložili svoje úspory v cizině anebo přijímali peníze od příbuzných žijících v zahraničí.

Papadopulos v pátek vymýšlel plán, jak zaplatit alespoň část mzdy svým 50 zaměstnancům poté, co se mnoha inzerentům Politisu nepodařilo vyrovnat účty a kiosky přestaly platit distributorům novin. "Jde o celkové ochrnutí systému," řekl. "Pokud to takhle půjde dál i příští měsíc, nezůstane kámen na kameni." Poté, co byl rozsah hospodářských škod zřejmější, vypukly v Nikósii různé protesty, z nichž největší byly před centrální bankou. Nic ale nenaznačuje, že by měly vypuknout rozsáhlé nepokoje.

Přestože se podniky zaměřují na krátkodobé cíle, jako je zajištění svých zaměstnanců, zdá se, že se přitvrzují postoje vůči euru. Kyperští podnikatelé a průmyslníci přemýšlejí, jak se vyrovnat s tvrdou budoucností v rámci jednotné měny. Mnozí mají pochybnosti o schopnosti soužití v měnové unii se severními členskými státy, jako je Německo a Nizozemsko, které požadovaly přísná úsporná opatření výměnou za finanční pomoc.

"Uvažujeme jiným způsobem. Nikdy se z nás nemohou stát Němci," řekla Antoniuová. "Pravděpodobně tohle (společná měna) nikdy nemělo existovat." Papadopulos běduje nad tím, že kvůli vazbě na euro nemá Kypr možnost tisknout peníze a devalvovat měnu, aby přenastavil svou ekonomiku. "Nemůžeme být jako Němci," tvrdí stejně jako Antoniuová. "Osobně si myslím, že bychom měli vzít peníze a pak za pět let - nebo jakmile to bude možné - bychom z toho měli vypadnout." 

 


Čtěte více:

Kypr nebude modelový příklad, couvá šéf Eurogroup. Banky budou zavřené do čtvrtka
26.03.2013 8:30
Záchranný plán pro Kypr, který mimo jiné předpokládá ztrátu části nepo...
Blufovali jsme a prohráli, přiznávají Kypřané
26.03.2013 11:47
Žádné úsměvné melodrama s několika zpestřujícími dějovými zákruty a sn...
Moody's varuje před snížením ratingů v eurozóně kvůli způsobu řešení Kypru. Znovu hrozí Fitch
27.03.2013 8:29
Eurozóna přeceňuje svou schopnost udržet dluhovou krizi na Kypru pod k...
Banky nejsou safe (čti
27.03.2013 10:32
"Ok lidi, tak se všichni trošku uklidníme. Kypr je malinkatá země. Pro...

Váš názor
  •  
    27.03.2013 12:24

    Dobrý den, jaký je vlastně cíl tohoto článku? Všude se píše jak jsou na tom špatně, ale málo kde vidíte nějakou analýzu proč se to stalo.
    travax
    • Je to tam napsané.
      27.03.2013 14:06

      Základem kyperské krize se stal offshoreový byznys. 1. Politici vytvořili daňový ráj = daňová konkurence 2. Centrální banka nijak neregulovala příliv kapitálu na základě výhodných daňových sazeb = liberální doktrína svobodného pohybu kapitálu 3. Banky na Kypru (soukromé) investovaly tento kapitál do dluhopisů s vysokým výnosem 4. Dluhopisy nebyly splaceny v plné výši, splatilo se třeba jen 30% 5. Banky na Kypru nebyly schopny tyto ztráty pokrýt z cash flow tvořeného ziskem a rezervami (otázka je zda se vůbec k dluhopisům nějaké tvoří) 6. IMF vymyslel komu to nechá zaplatit a ECB s tím souhlasila i když to je podle mne proti zájmům celé Evropy, v minulosti ECB poskytla úvěr (Irsko), nevím proč nyní ne 7. Nyní se budou vracet do rovnováhy, účet ale zaplatí kyperské obyvatelstvo, vítězem je Řecko a bynky, které se z něj včas stáhli, kdyby to ale udělaly i banky na Kypru, musely by víc odepsat německé a francouzské banky a nebo by ECB musela více nakoupit sama, banky na Kypru byly ale tak nenažrané, že skočily na špek a teď to zaplatí těch pár Kypřanů formou prodeje státního majetku, vyšších daní a třeba i nižších pokud ne rovnou ukradených penzí.
      Pavel
    • Proč se to "náhle" stalo?
      27.03.2013 13:14

      Příčina je pořád dokola ta samá, tu tady rozepisovat nebudu. Důsledky jsou jasné - předluženost a z toho vyplývající velmi "nekvalitní" dluhopisy (Řecka a nyní jíž Kypru) na účtech těch dvou investičních bank. Ano opět za to může stát, potažmo EU. Kypr měl svůj model na nízkých daních, tím přilákal do bank kapitál ze zahraničí a ten se zainvestoval mimo jiné i "bezpečně" do státních dluhopisů (jaká to změna bezpečné investice..). Jen naokraj dvě zajímavosti: 1) je úplně jedno jak velké banky ty jsou v porovnání se státem - máme globalizaci a volný tok kapitálu, fungovat to mohlo klidně dál - samozřejmě, že to bylo trnem v oku jiným vyberčím daní 2) Dijsselbloem když hovořil (pravděpodobně příliš kávy, únavy, možná alkoholu, popř. mluvil z hladu), že takto se budou řešit veškeré obdobné problémy - tzn. státní bezcenné dluhopisy a model fungování globálního světa, který se chýlí k poločasu rozpadu, zacvaká soukromý sektor bankrotem - způsobí jen urychlení odlivu kapitálu z EU a všech potencionálně hrozících státních krachů. Půjdem na jatka jako první z rozvinutého světa. Přeloženě problém na Kypru zaplatí Ruští podnikatelé a místní firmy, Až banky otevřou dojde v Laiki přijdou hned o všechno v té druhé o 40% procent. Stejně kiksne úplně všechno, důvěra zmizela a kapitál z Kypru zmizne stejně rychle a začne miznout i z ostatních problematických zemí v EU (tento trend je stejně patrný již pár let, jen zrychlí). Zbydou jenom steroidy z ECB a udržování státu alespoň v základních rysech a i tu druhou banku budou muset udržovat při životě uměle, páč stejně dojde po otevření k runu na veškeré banky v regionu. Na Kypru generaci neporoste tráva - PS doporučuji k zájezdům, bude tam velmi levno, jestli máte za co... Jinak nebojte do dvou let si budete pročítat tyto články z celé zeměkoule. Hezký den
      Pibik
      • Re: Proč se to "náhle" stalo?
        27.03.2013 14:20

        jedna cest, kam uložit - reality, druhá - akcie ! Zrušit daně z nemovitostí v Evropě a zrušit daně z divi.Někdo přece ty zainvestované ,ležicí domy musí koupit. Někdo přece musí nakouit akcie evropských firem. A podminky k tomu vytvořit, co nejdříve - než china zacertifikuje svoji burzu a otevře ji celému světu !
        AMN
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m