Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace žene Argentince k alternativním měnám. Nebrání se ani bitcoinům

Inflace žene Argentince k alternativním měnám. Nebrání se ani bitcoinům

17.04.2013 11:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Tváří v tvář nejdivočejšímu růstu cen na západní polokouli a nemožnosti obstarat si dolary či jiné devizy se někteří střadatelé v Argentině uchylují k bitcoinům. I po dramatickém propadu této virtuální měny jí totiž jako úložišti hodnoty věří víc než svému pesu.

Bitcoinová burza TradeHill v San Franciscu plánuje otevřít svou první latinskoamerickou pobočku právě v Argentině, kde poptávka po kybernetické měně roste nejvíc. Podle traderů v Buenos Aires se místní obchodování s nijak neregulovanými bitcoiny na celkovém týdenním obratu devizového trhu ve výši 1 mld. USD nepodílí ani z 0,1 %, avšak objem transakcí se od února víc než zdvojnásobil.

K zoufalým pokusům uchránit úspory před 25% inflací obyvatele kdysi nejvíce prosperující země v Latinské Americe přivedla prezidentka Cristina Kirchnerová, která navrch nekompetentní hospodářské politiky přihodila omezení nákupu dolaru. To se sice zabránilo dolarizaci ekonomiky, avšak nezastavilo pokusy hledat alternativní úložiště hodnoty.

Podle konsensuálních odhadů by peso mělo letos oslabit nejvíc ze všech světových měn. Dluhopisy v lokální měně vynáší nejméně z celého regionu. I když se cena bitcoinů za poslední týden svezla z 234 USD za minci na 55 USD, čemuž předcházelo pozastavení obchodování na významné burze Mt. Gox, od začátku roku je kyberměna stále v plusu. V lednu se jedna mince prodávala za 13 USD.

 
Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Někdy bývá označován za anarchistickou měnu. Kybernetické platidlo přijímají i některé obchody, včetně blogu Wordpress a internetové komunity Reddit. Bitcon přijímá také internetový černý trh Silk Road, na kterém se podle některých zdrojů dá koupit cokoli od drog přes zbraně.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem na provádění složitých kryptografických výpočtů. Je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stále pomalejším tempem, jelikož komplexnost výpočtů se zvyšuje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent, poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140. Nyní je v oběhu něco přes 11 milionů mincí.

Situace v Argentině nyní připomíná zbídačený Kypr, a proto je pro uchycení alternativní měny jako stvořená. Ve snaze zabránit masovému odlivu kapitálu Kirchnerová loni v létě zakázala nákup dolarů (s výjimkou vývozu pro cestovní účely). Každou devizovou transakci musí schválit daňový úřad. Tristnost situace a míru, s jakou se stát v dnešní době dokáže vetřít do soukromí, dokládá březnové opatření, v jehož rámci vláda uvalila daň na nákupy na kreditní a debetní karty v zahraničí ve výši 20 %.

Držet peníze doma v pesech se v Argentině příliš nevyplácí. Sazba na 30denní vklady nad jeden milion peso činí u komerčních bank 15,44 %. Dluhopisy s pětiletou splatností vynáší 8,7 %. Dolarové dluhopisy registrují záporný výnos, jelikož jsou investoři na nich ochotni prodělat, jen aby mohli držet nějaké dolarové aktivum. Oficiální míra inflace je udávána ve výši 10,6 %.

Aby některé Argentince náhodou nenapadlo ulívat peníze do akcií či jiným cenných papírů v zahraničí, bylo omezeno množství prostředků, které mohou držet podílové fondy, a také obchodování s depozitními poukázkami zahraničních společností. Fondy musí navíc svá aktiva oceňovat podle oficiálního kurzu, za který se ale nic koupit nedá. Kurz na černém trhu je o 63 % vyšší.

Bitcoiny tak podle provozovatelů burzy TradeHill argentinským střadatelům nabízí možnost vyhnout se kapitálovým restrikcím, převést peníze za hranice a tam pak nakoupit jiné měny. Hodnota bitcoinu vzrostla víc než dvojnásobně během kyperské krize, kdy Mezinárodní měnový fond a Evropská komise uvalily na vklady nad 100 tisíc EUR v kyperských bankách zvláštní daň. Rostoucí cena kyberměny a zvýšená pozornost médií pak vyvolala spekulační bublinu.

Za bitcoiny se dá v Argentině pořídit široká škála zboží – od ledniček po nemovitosti – na serveru MercadoLibre.com, který je částečně vlastněn aukčním serverem EBay. Burzy umožňují směňovat bitcoiny za dolary, eura, jeny a další měny. Nákup dolarů na černém trhu je v Argentině od prosince 2011 považován za teroristický čin. Pachatelé riskují trest odnětí svobody až na osm let.

(Zdroje: Bloomberg, HN, ČTK)


Čtěte více:

Die Welt: Euru roste konkurence v podobě digitální měny
12.03.2013 15:25
Euro dostává konkurenci, neočekávanou a svým způsobem ilegální. Tato n...
My nic, my jen investoři
12.04.2013 18:04
Psal se rok 1711 a vysoce zadlužená britská vláda se pokusila vyřešit ...

Váš názor
  • +-25% inflace
    17.04.2013 11:39

    je alternativou pro Řecko a Kypr i další, pokud přejdou na vlastní měnu. To je cena jejich záchrany cestou vlastní měny. Alternativou je pokles reálných příjmů v EUR o +- tuto hodnotu bez další inflace (cesta baltských tygrů a Slovenska) - je to cesta ke konkurenceschopnosti, kterou vlastní měna může jenom brzdit
    lime
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m