Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Není mzda jako mzda: CEO velkých firem si vydělávají různě

Není mzda jako mzda: CEO velkých firem si vydělávají různě

25.04.2013 17:53
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Základní plat výkonného ředitele softwarového gigantu Oracle Larry Ellisona i jeho kolegy z hodináře Fossil Kosty Kartsotise činí jeden dolar. Zakladatel Oraclu Ellison si však v loňském roce díky odměnám, opcím na akcie a dalším bonusům přišel na 96,2 mil. USD, víc než kdokoli z ostatních šéfů firem z indexu S&P 500. Kartsotis si ve stejném období nevydělal navíc ani cent.

Symbolicky nízké platy jsou ve velkých korporacích spíš vzácností a množí se hlavně v hubených časech. Ještě řidším jevem jsou nulové prémie a další formy dodatečné odměny. Pokud se top manažer podřídí extrémně asketické variantě a vzdá se mzdy i bonusů, může vydělat jedině na vyplacených dividendách a růstu ceny akcií, pokud nějaké vlastní. Některým investorům se zamlouvá právě tato forma motivace.

„Vyhledáváme manažerské týmy, které vlastní hodně akcií. Chceme, aby šly bok po boku investorů,“ tvrdí Kenneth Stuzin, manažer fondů ve společnosti Brown Advisory, která spravuje aktiva za 36 mld. USD.

S jednodolarovým platem začal Lee Iacocca v roce 1978, když převzal vedení krachující automobilky Chrysler a chtěl přitáhnout pozornost k záchranné snaze. Od té doby se tato praxe příliš nerozšířila. Výkonní ředitelé společností z S&P 500 si loni bez prémií, opcí na akcie či důchodových benefitů v průměru přišli na 1,09 mil. USD, což představuje 1,9% růst oproti roku 2011.

Nejvyšší základní mzdou se může pochlubit šéf mediálního impéria News Corp. Rupert Murdoch, který si loni odnesl 8,1 mil. USD. Na druhém místě skončil se čtyřmilionovou základní kompenzací Steve Wynn, CEO gamblerského království Wynn Resorts.

Počet výkonných ředitelů se základním platem jeden dolar a nižším se v průběhu uplynulých let držel na zhruba stejné úrovni. Někteří, jako třeba Jerry Yang z Yahoo, jednodolarové řady opouští, zatímco jiní, například Meg Whitmanová z Hewlett-Packard či Richard Hayne v čele konfekčního řetězce Urban Outfitters, se přidávají.

Hayne, který stál u zrodu Urban Outfitters, byl loni v lednu po pěti letech mimo společnost znovu najat, aby ji postavil na nohy. Jelikož vlastní 20 % akcií, jejich 30% posílení od jeho nástupu mu malý plat bohatě vynahradilo. Tržní kapitalizace společnosti se blíží k 6 mld. USD.

Podle profesora Davida Larckera ze Stanford Graduate School of Business nastavením platů představenstvo vysílá signál akcionářům, přičemž výkonný ředitel v jeho formulaci může hrát velkou roli. Odměny jsou vyšší měrou svázány s finanční výkonností společností v případě jejich úpadku a potřeby zvratu. Zakladatelé s velkými balíky akcií zase mohou tvrdit, že už jsou bohatí dost. Jeden z otců Googlu Larry Page, jehož majetek se pohybuje v řádech desítek miliard dolarů, si v letech 2011 a 2012 jako CEO vydělal dva dolary a ani cent navíc. Vysoké bonusy pro Ellisona odráží kulturu Oraclu: jde se tvrdě za výkony, které jsou však pohádkově odměňovány, tvrdí Larcker.

Také Whitmanová, která se s pomocí hromadného propouštění snaží zastavit propad zisku HP, si krom jednoho dolaru základního platu loni přišla na slušné peníze, i když zdaleka ne takové co Ellison. Vydělala 7 mil. USD na získaných akciích, 6,4 mil. USD na opcích a 1,7 mil. USD na dalších prémiích. Od jejího nástupu akcie HP klesly o víc než 10 %.

Skromnou mzdu 100 tisíc USD si vyplácí výkonný ředitel a předseda představenstva Berkshire Hathaway Warren Buffett, jeden z nejbohatších lidí na planetě, či jeho protějšek ze serveru Amazon Jeffrey Bezos, který loni dostal 81 tisíc USD. Žádné další bonusy oba manažeři neobdrželi.

Vzorem askeze je zmiňovaný Kartsotis, který do texaského výrobce módních hodinek Fossil investoval své peníze téměř od začátku a nyní vlastní 11% podíl. Za nulový plat pracuje od roku 2008, přičemž společnost nevyplácí dividendy. Za posledních pět let její akcie posílily o 170 %. Od roku 2002 se jí tržby zvýšily na čtyřnásobek.

(Zdroje: YahooFinance, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university