Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkum: Evropané přestávají věřit v EU, nejvíc Francouzi

Průzkum: Evropané přestávají věřit v EU, nejvíc Francouzi

14.05.2013 13:01
Autor: ČTK

Dluhová krize otřásla důvěrou Evropanů v projekt Evropské unie. Vyplývá to z březnového průzkumu střediska Pew Research Center v osmi členských státech EU včetně Česka. Nejrychleji iluze ztrácí Francouzi. V České republice se však podpora evropské myšlenky oproti loňsku zvýšila, ukazují výsledky zveřejněné na internetové stránce střediska.

Průzkumu se zúčastnilo 7646 lidí v Česku, Francii, Itálii, Německu, Polsku, Řecku, Španělsku a Británii. Podpora myšlenky Evropské unie se ve většině z nich snížila.

Průměrný podíl obyvatel s pozitivním pohledem na EU během roku klesl z 60 na 45 procent. Víc než polovina lidí je nyní unii nakloněna v Polsku (68 procent), Německu (60 procent) a Itálii (58 procent), nejmenší podporu má v Česku (38 procent) a v Řecku (33 procent). Česko je přitom jedinou ze zkoumaných zemí, kde se podpora projevovaná unii zvýšila - oproti loňsku o čtyři procentní body.

Britové, kteří bývají vnímáni jako euroskeptický národ, jsou ve skutečnosti v míře skepticismu vůči EU průměrní a v otázce, zda z EU vystoupit, jsou rozděleni zhruba na dva stejné tábory.

Nejvíc jsou z EU rozčarování Francouzi. Ještě před rokem jich bylo 60 procent pro unijní myšlenku, nyní už jen 41 procent. Ve Španělsku byl zaznamenán pokles o 14 bodů z 60 na 46 procent.

"Žádná evropská země se nestává deprimovanější a neztrácí iluze rychleji než Francie," tvrdí autoři studie. Francouzi podle nich EU jako instituci důvěřují méně než Italové nebo Španělé, na které těžce doléhají důsledky dluhové krize.

O tom, že ekonomika jde špatným směrem, bylo ve Francii přesvědčeno 91 procent dotázaných. A počet lidí, podle kterých se francouzskému prezidentovi nedaří řešit krizi, se proti loňsku zvýšil o 24 bodů na 42 procent. Loni ale Francouzi ještě hodnotili tehdejšího prezidenta Nicolase Sarkozyho, zatímco letošní výsledky se už týkají nové hlavy státu Françoise Hollandea.

Francouzi začínají silně pochybovat, zda je pro ně členství v EU výhodné, přičemž 78 procent Francouzů se domnívá, že evropská hospodářská integrace Francii neprospěla. Ještě loni si to myslelo jen 14 procent Francouzů. V pozitivní přínos hospodářské integrace EU pro svou zemi věří 29 procent Čechů, což je průměrná hodnota. V Itálii a Řecku je to pouze 11 procent. 

 
Stagnující ekonomika vedla ke ztrátě důvěry v politické vůdce nejen ve Francii. V jejich schopnost řešit hospodářskou krizi věří menšina respondentů s výjimkou Němců, kteří důvěřují Angele Merkelové; kancléřka se navíc těší důvěře i v jiných zemích. Její podpora mezi Němci sice klesla o šest procentních bodů, ale stále je na výrazně nadprůměrných 74 procentech. Nejmenší důvěru ve svého premiéra mají Češi: schopnosti Petra Nečase řešit hospodářkou krizi jich důvěřovalo 20 procent.

Postup při řešení finanční krize v eurozóně schvalují lidé v pěti z osmi zkoumaných zemí. V Řecku a ve Španělsku, kde prosazuje tvrdá úsporná opatření zejména Berlín, se ale většina dotázaných domnívá, že právě Merkelová svou práci nedělá dobře. V Řecku její práci hodnotí negativně 88 procent dotázaných, ve Španělsku 57 procent a v Itálii zhruba polovina.

V zemích platících eurem se výrazné většiny obyvatel vyslovily proti návratu k národní měně.

V drtivé většině lidé hodnotí negativně hospodářskou situaci svých zemí. Kladně ji posuzuje pouze jedno procento Řeků, tři procenta Italů, čtyři procenta Španělů a devět procent Italů. Ve Španělsku ještě v roce 2007, před příchodem globální finanční krize, hodnotilo ekonomiku své země pozitivně 65 procent lidí. V dobrou kondici české ekonomiky věří 20 procent Čechů, což je o 21 procentních bodů méně než v roce 2007.

Pozitivní nálada v tomto ohledu panuje jen v Německu. Počet lidí kladně hodnotících ekonomickou situaci dokonce vzrostl z 63 na 75 procent.

Německo označila za nejdůvěryhodnější zemi většina obyvatel v sedmi z osmi zkoumaných zemí. Výjimkou jsou Řekové, kteří považují za nejdůvěryhodnější zemi tu svou.


Čtěte více:

Čínská lekce Evropě: Pro Hollandea červený koberec, Cameron má kvůli Dalajlámovi smůlu
26.04.2013 18:08
Francouzského prezidenta na včera započaté státní návštěvě v Pekingu č...
Británie by měla opustit EU, soudí ministr z vlády Thatcherové
07.05.2013 12:48
Británie by měla opustit Evropskou unii, protože plán britského premié...
Cameron čelí rostoucímu tlaku na odchod Velké Británie z Evropské unie
13.05.2013 13:48
Velká Británie by měla rozhodnout o odchodu země z Evropské unie místo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data