Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daňoví hříšníci se v Německu sami hlásí úřadům. Země získá miliony, oni beztrestnost

Daňoví hříšníci se v Německu sami hlásí úřadům. Země získá miliony, oni beztrestnost

21.05.2013 14:40
Autor: ČTK

Po propuknutí daňové aféry prezidenta fotbalového klubu Bayern Mnichov Uliho Hoenesse se německým úřadům už přihlásily stovky lidí, kteří své peníze ukryli do zahraničí. Jen spolková země Dolní Sasko jejich počet odhaduje na více než 1000 včetně "velkých ryb". Bohaté Bádensko-Württembersko eviduje okolo 400 oznámení od daňových hříšníků. Německo tak může dodatečně získat desítky milionů eur i více. 

Hoeness je od března vyšetřován kvůli podezření z daňových úniků v souvislosti s jeho tajným kontem ve Švýcarsku, které prý v minulosti využíval k burzovním spekulacím. Slavný německý fotbalista a klubový funkcionář se úřadům přihlásil sám, díky čemuž by mohl po zaplacení všech dlužných částek vyjít ze skandálu beztrestně. 

Jeho příklad následovaly další stovky Němců. "Předpokládám, že jen my v Dolním Sasku jich v příštích čtyřech týdnech napočítáme přes tisíc," oznámil dolnosaský ministr financí Peter-Jürgen Schneider. "Zaznamenali jsme výrazný nárůst dobrovolných oznámení. Mluvíme tady přitom o velkých rybách," dodal bez bližších podrobností. 

Stejnou tendenci jako rozlehlé Dolní Sasko na severozápadě Německa zaznamenalo i Bádensko-Württembersko na jihozápadě země. Podle tamního ministerstva financí se úřadům od vypuknutí Hoenessovy aféry přihlásilo na 400 daňových hříšníků. 

Dodatečné daně z jejich úspor a penále jsou přitom nezanedbatelnými příspěvky do německých veřejných rozpočtů. Podle Schneidera obyvatelé Dolního Saska, jejichž tajná konta v zahraničí odhalily německé úřady pomocí nákupu kontroverzních CD s bankovními údaji, zaplatili už 146 milionů eur (3,8 miliardy Kč). "A mohlo by to být až 160 nebo 170 milionů," naznačil Schneider, že Hannover počítá ještě s dalšími daňovými nepoctivci. 

Bádensko-Württembersko eviduje od roku 2010 více než 12.000 lidí, kteří dobrovolně přiznali své účty ve Švýcarsku či Lichtenštejnsku a doplatili z nich podle odhadů okolo 373 milionů eur (9,8 miliardy Kč). Celkem se v Německu úřadům podle tisku přihlásilo asi 30.000 daňových hříšníků, kteří zpětně zaplatili přes miliardu eur

To, jaké příjmy očekávají od nejnovější vlny takových provinilců, ministerstva ani jedné ze zmíněných spolkových zemí neupřesnila. Schneider pouze uvedl, že jeho úřad nyní prověřuje první zlomek dat týkajících se Dolního Saska z posledního zakoupeného CD s bankovními údaji. Každý z těchto případů podle něj skýtá potenciál zisku nejméně milionu eur (26 milionů Kč). 

Podobný scénář jako nyní po odhalení uznávané fotbalové ikony se odehrál už před třemi roky, kdy německé spolkové země začaly s kritizovaným nákupem bankovních dat hlavně ze Švýcarska. Tehdy se během třech týdnů úřadům přihlásilo přes 2000 osob, jejichž dodatečný příspěvek do německého rozpočtu se odhadoval na 100 milionů eur.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data