Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruské státní firmy skrblí na dividendách. Nepomáhají ani výzvy Putina

Ruské státní firmy skrblí na dividendách. Nepomáhají ani výzvy Putina

04.06.2013 12:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Akcie ruských firem jsou v porovnání s burzami v jiných rozvíjejících se ekonomikách dvakrát levnější. Na vině není jen „specifické“ podnikatelské prostředí, nad nímž se vznáší stín nevybíravých praktik represivních složek státu. Nízká obliba ruských titulů a jejich zdánlivě podhodnocená valuace je také výsledkem ne příliš štědré dividendové politiky a pohrdlivého přístupu vůči menšinovým akcionářům.

Celý burzovní index Micex má tržní hodnotu 0,7násobku hodnoty čistých aktiv svých společností. Index MSCI Emerging Markets trh oceňuje na 1,5násobek čistých aktiv. Diskont ruských akcií vůči zbytku rozvíjejících se trhů tak v květnu vzrostl na čtyřleté maximum. Chuť vstoupit na nejlevnější trh v rámci rozvíjejících se ekonomik investorům nevrátila ani výzva prezidenta Vladimira Putina z loňského listopadu, aby státem kontrolované podniky zvýšily výplatu dividend alespoň na 25 % čistého zisku. Podle údajů agentury Bloomberg vládní nařízení ignorovalo 11 ze 17 státem ovládaných společností, které jsou součástí indexu Micex.

Moskevské burze nepomáhá ani stagnace cen ropy a prudce zpomalující růst ekonomiky. Micex od ledna odepsal 9 %, zatímco americký S&P 500 si o 16 % polepšil. Ropná společnost Rosněfť a elektrárny Inter RAO UES od začátku roku ztratily přes 20 % hodnoty.

„Nesplněné dividendové sliby mají negativní dopad na trh, obzvlášť proto, že dřív patřily k hlavním tahounům růstu burzy,“ hodnotí situaci Viktor Bark z moskevského fondu Alfa Capital. V situaci, kdy hospodářství směřuje ke stagnaci, je to podle něj velmi špatná zpráva.

Putinova výzva měla zvýšit příjmy státní pokladně a nalákat na burzu investory z Ruska i zahraničí. Jenže zůstalo jen u proklamací. Za první tři měsíce z burzy v Moskvě odteklo přes miliardu dolarů. Také soukromé společnosti nejeví v budoucnost země příliš velkou důvěru. Podle dat centrální banky z Ruska během 1Q13 odteklo 26 mld. USD, což je dvojnásobek původního odhadu. V dubnu odliv pokračoval a dosáhl 4 mld. USD.

Podle Maši Gordonové z divize emerging markets fondu Pimco snahy vlády o zvýšení dividend naráží na neochotu společností zbavovat se hotovostních rezerv v časech prudce klesajících zisků. Cesta ke zvýšení výplatních poměrů prý bude dlouhá a jen čas ukáže, jestli se státu podaří z firem dostat víc prostředků.

Akcie, které jsou součástí Micexu, se obchodují za pětinásobek odhadovaných zisků společností v indexu obsažených. To je nejnižší poměr v rámci 21 zemí ze skupiny emerging markets, které sleduje Bloomberg. Brazilský index Ibovespa vykazuje P/E na úrovni 11násobku, čínský Shanghai Composite 9,4násobku, indický Sensex 14násobku.

Jelikož jsou ruské akcie velmi levné, jejich dividendový výnos je i při nízkých platbách akcionářům nadprůměrný. Micex jako celek momentálně obchoduje se 4,3% odhadovaným výnosem, což je víc než 2,9% výnos u MSCI Emerging Markets.

Vláda, jejímž cílem je udělat z Moskvy mezinárodní finanční centrum, se snaží zvyšovat transparentnost a zavádět mezinárodní účetní standardy (IFRS). Celý trh letos s napětím očekával první výkazy tajemné ropné společnosti Surgutněftěgaz zpracované dle IFRS. Ani po jejich publikování však není jasné, kdo třetího největšího ruského těžaře ropy vlastní. Na setkání s investory nedorazil ani výkonný ředitel společnosti.

Zvýšení dividend má vládě pomoci ještě jinak. Díky větší atraktivitě titulů pro zahraniční investory a růstu jejich tržní kapitalizace má vzrůst výnos z privatizace státních podílů ve vybraných společnostech, což má rozpočet udržet v plusu. Ruské veřejné finance se dostávají do napjaté situace, jelikož výdaje na penze a platy státních zaměstnanců po loňských prezidentských volbách výrazně vzrostly, zatímco příjmy z vývozu ropy a plynu stagnují. Letošní plán počítá s privatizačními příjmy ve výši 13 mld. USD.

Podle dokumentu ruského ministerstva financí by na dividendách do ruské státní pokladny letos mělo připlynout kolem 172 mld. RUB (5,4 mld. USD), což je o 19 % méně než loni. Pokud by byla do puntíku splněna Putinova výzva, získal by rozpočet dalších 153 mld. RUB. Schodek rozpočtu by měl letos dosáhnout 0,6 % HDP. Vláda dokonce zvažuje, že minimální hranici výplatního poměru zvýší na 35 %, ale její zavedení bude podle představitelů kabinetu ještě pár let trvat.

Plynárenský gigant Gazprom sice letos vyplatí 25 % loňského zisku, ale podle ruských účetních standardů. Bráno dle IFRS, poměr dosáhne 12 %. Víc si nemůže dovolit, jelikož mu stát nařizuje stavět jeden drahý plynovod za druhým. Banka VTB hodlá vyplatit 17 % čistého zisku dle IFRS. Stejný poměr chce dosáhnout i Sberbank, jednička na trhu.

Putinovu výzvu uposlechla státní Rosněfť, jenže si na to vzala prostředky z pokladny nedávno zakoupené společnosti TNK-BP. Zatímco ruský stát, který vlastní víc než 75 % Rosněfti, vydělá slušný peníz, minoritní akcionáři TNK-BP se letos žádné dividendy nedočkají. Akcie TNK-BP od ledna propadly o 30 %.

„Ruský korporátní sektor by udělal vše pro to, aby byl vnímán jako moderní a transparentní. Všechno, až na výplatu férových dividend, respektování práv minoritních akcionářů či jmenování skutečně nezávislých členů představenstva,“ shrnuje problém Eric Kraus z moskevského fondu Nikitsky Capital.

(Zdroje: Bloomberg, Kommersant, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m