Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asii trápí drahý plyn. Roste tlak na spolupráci odběratelů

Asii trápí drahý plyn. Roste tlak na spolupráci odběratelů

11.06.2013 17:01
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Trh se zemním plynem v rychle se rozvíjejících asijských ekonomikách, na který hodlají expandovat těžaři amerických břidlic či ruský plynárenský gigant Gazprom, by se mohl dočkat změn, které by mu mohly ubrat na atraktivitě. Vlády v regionu jsou krajně znepokojeny vysokými cenami klíčové energetické suroviny a zkoumají možnosti společné regulace trhu s dodávkami zkapalněného plynu (LNG). Většinu producentů, ať už z USA, Kataru či Ruska, to však podle analytiků od přeorientování se z evropských trhů na Asii odrazovat nebude.

Výzvu k jednotné regulaci energetického trhu a koordinaci nákupů včera na konferenci Oil&Gas Asia 2013 vydal malajský premiér Nadžíb Razak, podle něhož se jižní a jihovýchodní Asie potýká s „radikálními změnami v sektoru ropy a plynu.“

Mezi státy regionu jde o vůbec první podobný návrh, dříve či později k němu ale dojít muselo. Za několik uplynulých let se země jako Indie, Thajsko, Jižní Korea či Čína staly významnými spotřebiteli a importéry LNG. Za dodávky přitom musí platit o dost větší sumy než evropské státy. Snaha o spojení sil a získání výhodnějších podmínek je proto logická.

Podle ruského Fondu národní energetické bezpečnosti se podíl plynu v energetickém mixu asijsko-pacifického regionu pohybuje kolem 11 %, nicméně poptávka rychle roste. Energetické centrum ruského výzkumného střediska Skolkovo odhaduje, že objem globálně zobchodovaného LNG od roku 2000 vzrostl o 156 % na 236 mil. tun (330 mld. m3) ročně. Podíl Asie mezitím vzrostl ze 40 % na 80 %. Ruští těžaři počítají s tím, že do roku 2020 se asijská poptávka po LNG zdvojnásobí.

Ještě před několika lety bylo hlavním cílem asijských států najít dodavatele. Od té doby se situace změnila. Růst spotřeby v Číně a havárie jaderné elektrárny Fukušima v březnu 2011 plynu jako alternativnímu palivu výrazně pomohly a přispěly k růstu cen. Průměrná cena LNG v Japonsku tak začátkem roku dosahovala 1,5-2násobek evropských kotací a vyšplhala až k 570 USD za 1000 m3 suroviny. Významní producenti zkapalněného plynu v reakci přesměrovali dodávky z Evropy do Asie, což pomohlo Gazpromu, který zásobuje evropské zákazníky přes plynovody. Ruské potrubí ale nedosahuje ke všem potenciálním zájemcům, a tak se zásobníky ve Velké Británii na několik nejkrizovějších dní octly zcela prázdné.

Gazprom nyní do Asie dodává 10 mil. tun LNG ročně z ložiska Sachalin-2. Východní trhy pro něj v budoucnu budou mít stále větší význam, o čemž svědčí plány na výstavbu dalšího zkapalňovacího provozu ve Vladivostoku. Na Asii při své expanzi mimo Rusko spoléhá i soukromý těžař Novatek a státní ropný moloch Rosněfť, kteří se už delší dobu snaží zlomit monopol Gazpromu na vývoz plynu, což se jim s největší pravděpodobností podaří.

Rosněfť se spojila s americkým koncernem Exxon Mobil a zvažuje vybudování exportního terminálu za 15 mld. USD – buď na Sachalinu, či v Chabarovském kraji. Novatek plánuje ve spolupráci s francouzským koncernem Total těžit a vyvážet plyn z poloostrova Jamal (16,5 mil. tun ročně). Jejich společný podnik s názvem Jamal LNG vedl rozhovory s pěti evropskými odběrateli. Nyní se zdá, že dá přednost perspektivnějším asijským trhům, zejména Číně, Jižní Koreji a Japonsku. První dodávky by měly začít proudit v roce 2016.

Krom Ruska si na asijské zákazníky dělají zálusk těžaři ve Spojených státech a Austrálii. Americké úřady vydaly stavební povolení pro několik exportních terminálů na zkapalňování plynu a další se staví v Kanadě. Větší a rozmanitější nabídka by měla asijským státům postupem času dát při vyjednávání větší páky. Japonsko se takto snaží získat nejlepší nabídku při paralelních rozhovorech s Gazpromem, Rosněftí a Novatekem. Šance na větší sjednocení a koordinaci nákupů u zemí typu Japonska, Číny a Jižní Korey je však kvůli vzájemným politickým sporům velmi malá. Ostatně i Evropa, která by ke koordinaci teoreticky měla mít větší motivaci a méně překážek, má v otázkách plynu k jednotě ještě daleko.

(Zdroje: Kommersant, Bloomberg, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data