Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Europoslanci zvedli ruce pro krácení dotací, farmáři z ČR mohou přijít až o miliardu

Europoslanci zvedli ruce pro krácení dotací, farmáři z ČR mohou přijít až o miliardu

12.06.2013 15:28
Autor: ČTK

Poslanci Evropského parlamentu dnes podpořili krácení letošních přímých plateb zemědělcům ze zemí Evropské unie, což by nejvíce postihlo ty české. Podle návrhu má totiž Česká republika přijít o 4,5 procenta z celkových dotací, tedy až o miliardu korun. Kvůli způsobu škrtů by Češi tratili procentuálně nejvíce v Evropské unii, a jejich ztráty by tak byly mnohem citelnější, než třeba v Rakousku či v Polsku. Na formě krácení dotací se ještě neshodly členské státy, forma se tedy ještě může změnit. 

Výpočty ztrát pro české farmáře se různí: někteří hovoří zhruba o 900 milionech korun, Agrární komora částku odhadla na více než jednu miliardu. Suma se ale může měnit také podle kurzu eura ke koruně. 

Návrh Evropské komise, která chce díky plošnému snížení dotací ušetřit potřebnou sumu v letošním zemědělském rozpočtu, schválil parlament ve Štrasburku valnou většinou 506 hlasů. Opatření má ale také řadu kritiků, mezi něž patří také někteří čeští europoslanci. 

Podle nich je návrh nespravedlivý, protože počítá s tím, že krácením dotací budou postiženy země s větším podílem zemědělských podniků, které pobírají roční dotace vyšší než 5000 eur (asi 130 tis. Kč). Kritici proto chtějí, aby se všechny státy musely vzdát stejného podílu dotací. 

"Problém je v tom, že škrty v jednotlivých národních obálkách se mají počítat podle počtu podniků, jejichž celkové příjmy přesahují 5000 eur ročně. Šetření by tedy potrestalo především státy s většími zemědělskými podniky, což je kromě Německa nebo Velké Británie také Česká republika," uvedl europoslanec za ODS Hynek Fajmon. 

Česko by podle schváleného návrhu přišlo celkem o 4,5 procenta z celkového objemu plateb. Podobná situace by nastala i na Slovensku, které by dostalo o 4,3 procenta méně. Naproti tomu Polsko by tratilo jen 1,6 procenta, Rakousko 2,5 procenta a Maďarsko 3,5 procenta. 

"Návrh je naprosto nespravedlivý, nepřiměřený a nepřijatelný," řekl v úterní debatě britský člen konzervativní frakce v EP James Nicholson, který naléhal, aby všechny státy sedmadvacítky nesly stejně velké břímě škrtů. "Není to spravedlivé. Úprava se musí dotknout všech členských států stejně," prohlásil německý konzervativní poslanec Peter Jahr. 

Spor se vede především o zmiňovanou hranici 5000 eur ročních plateb. Ve chvíli, kdy se tato hranice uplatní, přijde Česko až o miliardu korun. Kdyby neexistovala a všechny členské státy se na krácení podílely rovnoměrně, ztratili by čeští zemědělci 3,4 procenta dotací, tedy 700 až 750 milionů korun. Částka 300 milionů eur, s níž v úterý operovali europoslanci za ODS, je tedy rozdílem mezi těmito dvěma sumami. Právě o tolik peněz navíc čeští zemědělci přijdou kvůli schválené hranici 5000 eur

Přes souhlasné stanovisko Evropského parlamentu bude způsob škrtů předmětem dalšího vyjednávání a jejich výše se ještě může změnit. Na věci se totiž zatím neshodly členské země sedmadvacítky. Na dubnovém jednání unijních ministrů zemědělství se nenašla dostatečná většina států, která by návrh podpořila, nebo naopak zamítla. Proto budou ministři plán znovu probírat na další schůzce koncem června. 

Pokud se orgány EU neshodnou do 30. června, začne podle procedurálních pravidel návrh platit v současné podobě, upozornil ČTK český zástupce v socialistické frakci a člen zemědělského výboru EP Robert Dušek. "Když se na podzim zjistí, že krácení je nedostatečné, může být snižování přímých plateb ještě větší, až o šest či sedm procent," dodal.


Váš názor
  •  
    12.06.2013 16:18

    ty dotace meli zrusit uz davno,vsem a byl klid
    Vata
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university