Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro vítězem jarních měnových turbulencí

Euro vítězem jarních měnových turbulencí

18.06.2013 7:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Klidným přístavištěm v rozbouřených vodách měnových trhů se v posledních měsících stal nepravděpodobný kandidát: euro. Zatímco japonské akcie, dluhopisy emerging markets či americké státní obligace v průběhu divokého jara propadly, společné evropské měně se zvýšená volatilita vyhnula. Na rozdíl od amerického dolaru, japonského jenu či australského dolaru dokázalo euro posílit a vůči americké měně si v posledních čtyřech týdnech připsalo 4% zisk.

Pro měnu, která byla v posledních několika letech epicentrem globálních otřesů, je to velká změna. Vzhledem k protahující se recesi eurozóny a obavám o její dlouhodobou životaschopnost dosud investoři spíše sázeli na pokles eura. Podle údajů Commodity Futures Trading Commission (CFTC) však počet medvědích pozic v posledních dvou týdnech klesl o 90 %.

Navzdory negativnímu růstu, špatným vyhlídkám, vysoké nezaměstnanosti a velké dluhové zátěži jižního křídla eurozóny je podle mnoha investorů její měna v těchto dnech oázou klidu. Pomáhá jí status široce obchodované rezervní měny (druhé nejvýznamnější po dolaru) a také klesající obavy z brzkého rozpadu.

Dalším faktorem hrajícím do not euru jsou spekulace o blízkém ukončení stimulačních nákupů dluhopisů americkou centrální bankou. Likvidita pumpovaná Fedem do finančního systému pomáhala měnám a aktivům rozvíjejících se trhů a dalším cenným papírům s vyšším výnosem, zejména akciím. Očekávání konce QE vede k opouštění měsíce hromaděných pozic, z čehož profituje euro, které je v časech nejistoty stále považováno za ekvivalent dolaru či jenu.

„Je těžké sázet proti euru. Dokud neskončíme s tištěním peněž v USA, nebo dokud s tím nezačne ECB, bude mít euro opět vítr v zádech,“ tvrdí Sam Katzman, hlavní investiční stratég fondu Constellation Wealth Advisors.

Za posilováním eura stojí omezování praktiky známé pod názvem carry trade: investoři si půjčují v měně s nízkými sazbami (a tedy i zápůjčními náklady), poté ji prodají a za utržené prostředky nakoupí aktiva s vyšším výnosem v jiných měnách (americké akcie či mexické dluhopisy). Výnosnost zajišťuje stabilní úrokový diferenciál.

Další vývoj úrokových sazeb ve světě se ale momentálně zamlžuje, takže se investoři snaží své pozice co nejrychleji uzavřít, než dojde k radikálnější změně kurzu centrálních bank. Euro od začátku května vůči australskému dolaru posílilo o 10 %. Pár EUR/AUD patřil k oblíbeným nástrojům carry tradu.

Posilování eura není vůbec dobrou zprávou pro evropské exportéry, zejména ty ze Španělska, Portugalska či Itálie, kteří v letech po zavedení společné měny ztráceli konkurenceschopnost a nyní jí za vysokou cenu nabývají zpět. Nedávný pokles cen španělských a italských dluhopisů naznačuje, že část eurozóny je stále považována za rizikovou. Řecko bylo minulý týden indexační agenturou MSCI deklasifikováno na rozvíjející se trh. „Z ekonomického hlediska by mělo euro oslabovat,“ tvrdí manažer investičního fondu, který dlouhodobě sází na pád evropské měny a stěžuje si, že základní pravidla pro orientaci na měnových trzích přestávají fungovat.

Euru v posledních týdnech také pomáhají lepší data z reálné ekonomiky, která naznačují, že mučivá recese by mohla do několika měsíců skončit. Indikátory z minulého týdne naznačily, že ke konci roku by se eurozóna mohla vrátit na růstovou trajektorii. To snižuje pravděpodobnost, že ECB bude muset dál uvolňovat měnovou politiku a zlepšuje vyhlídky eura proti měnám USA a Japonska, kde zatím probíhá rozsáhlá stimulace s hrozbou inflačního efektu.

Býci na euru poukazují také na fakt, že v průběhu řady minulých krizí prošlo euro zatěžkávací zkouškou, v níž obstálo. Naposledy vážněji oslabilo po záchraně kyperských bank a po nerozhodném výsledku italských voleb v březnu. Tehdy se vůči dolaru podívalo k 1,28, což však dalece zaostává za předchozími kalamitami, během nichž eurodolar klesl i pod 1,20.

(Zdroje: WSJ, FT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m