Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kazašský ropný šampion chystá průnik do Evropy

Kazašský ropný šampion chystá průnik do Evropy

09.07.2013 16:17
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Kazašská státní ropná společnost KazMunaiGas (KMG) plánuje expanzi do evropského petrochemického sektoru. Nejrychleji rostoucí národní šampion hodlá zaujmout významné místo na evropském trhu s pohonnými hmotami. Podle místopředsedy představenstva KMG Daniyara Berlibajeva se prvními akvizičními cíli stanou čerpací stanice, ropné terminály a skladiště paliv v Turecku a na Ukrajině.

„Expandujeme na mezinárodní úrovni a chceme se dostat od vrtů k volantům,“ uvedl Berlibajev v rozhovoru pro deník Financial Times. Společnost KMG, která se před deseti lety přihlásila do privatizačního tendru o většinový balík v tuzemském Unipetrolu, rychle navyšuje těžbu a stala se hlavním nástrojem kazašského státu v úsilí o větší kontrolu nad domácím ropným a plynárenským sektorem.

V souladu s celosvětovým trendem se Kazaši pokoušejí získat co největší část zisků z rostoucích cen energetických surovin a neváhají kvůli tomu jít do konfliktu se západními ropnými koncerny. KMG se povedlo prodrat do dvou mezinárodních konsorcií pracujících na obřích kazašských ropných ložiscích: Kašaganu v Kaspickém moři a Karačaganaku na souši.

Kašagan byl objeven v roce 2000 a je považován za jeden největších nálezů druhé poloviny 20. století. Podle odhadů skrývá 9 až 16 mld. barelů komerčně těžitelné ropy. Kolem ložiska panují drsné klimatické podmínky, v zimě těžaře ohrožují ledové kry a teploty klesající hluboko pod bod mrazu.

Spuštění komerční těžby v rámci první fáze rozvoje ložiska bylo kvůli rostoucím nákladům a technickým komplikacím několikrát zdrženo a první barely by se měly začít plnit v druhé polovině letošního roku. Počáteční úroveň produkce by se měla pohybovat kolem 300 tisíců barelů za den, což Kazachstán rázem vykopne do nejvyšší ligy světových těžařů. Se započtením druhé fáze by výstup ložiska mohl dosáhnout 1 mil. barelů denně.

Kazachstán, který není členem kartelu OPEC, vkládá do Kašaganu velké naděje. Ložisko se má stát jedním ze tří tahounů plánovaného růstu ropné produkce o 60 % do konce dekády – ze současných 1,6 mil. barelů denně na víc než 2,5 mil. barelů denně. K tomu by mělo přispět i zvýšení produkce na poli Tengiz, kde těží americký Chevron (122,66 USD, 1,17%). Sousední Rusko nyní produkuje zhruba 10,5 mil. barelů denně.

Západní ropné koncerny se již delší dobu snaží získat ujištění kazašské vlády, že budou moci participovat na druhé fázi rozvoje ložiska, která by měla být lukrativnější než ta první, a získat tak zpět desítky miliard dolarů proinvestovaných do průzkumných a přípravných prací od roku 2000. Konečné náklady na první fázi převýšily původní odhad dvojnásobně a celkové zpoždění dosáhlo osmi let. Minulý měsíc ložisko u příležitosti spuštění produkčních zařízení navštívil britský premiér David Cameron.

KMG má první pokusy o průnik do Evropy už za sebou. V roce 2007 společnost koupila Rompetrol, který vlastní dvě rafinerie v Rumunsku a síť čerpacích stanic v sedmi zemích. Od té doby investovala miliardy dolarů do modernizace svých rafinerských kapacit, takže teď v Rumunsku vyrábí palivo nejvyššího standardu Euro-5.

Podle Berlibajeva má KMG v plánu do roku 2020 zdvojnásobit své ropné rezervy na 10,3 mld. barelů, k čemuž mají pomoci investice do průzkumu v rozsahu 3 mld. USD. Do konce dekády by společnost měla těžit 700 tisíc barelů denně, v porovnání se současnými 420 tisíci. Přiblížila by se tak velkým ruským těžařům.

KMG odhaduje, že celkový kazašský export ropy by do roku 2020 mohl dosáhnout 2,2 mil. barelů denně, z čehož 20 % půjde do Číny a zbytek do Evropy, obzvlášť do oblasti Černého moře. Velkou část tohoto vývozu chce KMG zpracovávat ve svých rumunských rafineriích. „Kdybychom nešli do downstreamu, jenom bychom prodávali surovou ropu na čínské nebo ruské hranici. Chceme se dostat do Evropy, až k benzinovým pumpám,“ shrnuje strategii společnosti Berlibajev.

(Zdroje: FT, WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university