Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singapur se stává pokladnicí Asie i světa

Singapur se stává pokladnicí Asie i světa

25.07.2013 7:57
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Singapur je na nejlepší cestě k tomu, aby se stal nejvýznamnějším centrem správy bohatství. Závratnou rychlost, s jakou se městský stát na důležité křižovatce obchodních cest Asie přibližuje dosud dominantnímu Švýcarsku, dokládá včerejší zpráva singapurské centrální banky (MAS). Podle ní se objem prostředků na účtech tamních bank a dalších finančních institucí loni meziročně zvýšil o 22 % na 1,63 bilionu USD.

Peníze spravované v Singapuru jsou nejčastěji investovány do aktiv v Asii. Zatímco v roce 2011 na asijskou destinaci připadalo 60 % všech prostředků, loni jejich podíl vzrostl na 70 %. Dařilo se také singapurským hedgeovým fondům. Jejich aktiva zaznamenala 8% růst na 77,5 mld. USD.

Zveřejněná čísla dokreslují silný trend, v jehož rámci asijská finanční centra – krom Singapuru hlavně Hongkong – postupně dohání konkurenci v Evropě, zejména Švýcarsko a Londýn. Pomáhá jim v tom bobtnající majetek asijských podnikatelů a korporací a také úpadek slávy evropských finančních center.

Důvod je nasnadě. Série skandálů kolem daňových úniků, doprovázená tlakem Evropské unie a Spojených států na prolomení či odkrytí velké části bankovního tajemství, pověsti Švýcarska značně uškodila. Pozornosti neunikla ani konta v daňových rájích typu nešťastného Kypru. Navíc se bohatství bude rostoucí měrou tvořit a koncentrovat v Asii. Singapur je tak přirozeným cílem pro movitou klientelu z Indie, Číny či Indonésie.

„Švýcarský model správy bohatství je pod silným tlakem. Pověst daňových rájů byla v posledních čtyřech letech těžce poškozena a rozvinuté ekonomiky zvyšují dohled nad přeshraničními bankovními operacemi,“ uvádí se ve zprávě konzultantské firmy WealthInsight. Ta před třemi měsíci odhadovala, že Singapur by se na Luzern, Curych a Ženevu mohl dotáhnout do roku 2020. Podle nedávno vydané zprávy PricewaterhouseCoopers, která počítá s rychlejšími tempy růstu, by k tomu mohlo dojít už za dva roky.

Pozice Švýcarska se podle výčtu hrubých čísel zdá být velmi silná. S majetkem ve správě v hodnotě 2,8 bilionu USD, z čehož 2,1 bilionu USD pochází ze zahraničí, je země jednoznačnou jedničkou. Na trhu úložišť bohatství, jehož velikost ve WealthInsight odhadli na 8,15 bilionu USD, má 34% podíl. Velká Británie podle dostupných statistik zaostává o pár stovek miliard USD.

Singapur se stává magnetem pro peníze kvůli své blízkosti k dynamickým ekonomikám jihovýchodní Asie, kde žije zhruba 600 milionů lidí. Zejména Indonésie, Thajsko a Malajsie jsou schopné přestát útlum globální ekonomiky a spoléhat se na solidní domácí poptávku. Podle statistik singapurské centrální banky pochází ze zahraničí 80 % prostředků spravovaných v domácích finančních institucích.

Bankéři také úspěch městského státu připisují snaze bohatých Číňanů diverzifikovat riziko a ukládat část majetku mimo Hongkong, kde se projevuje rostoucí vliv centrální vlády v Pekingu. Ta v minulosti v zacházení s multimiliardáři upadnuvšími v nemilost projevila pramalé slitování.

I Singapur se nicméně musí přizpůsobit době – a ta vyhlásila lítý boj daňovým únikům. V souladu se snahami skupiny zemí G20 město začalo zpřísňovat pravidla, která mají pomáhat vystopovat podezřelé finanční toky a zabraňovat ukrývání načerno vydělaných peněz v daňových rájích. Za napomáhání únikům mají být zanedlouho trestně odpovědné i banky.

Zatímco Singapur přizpůsobení se novým mravům zvládá bez problémů, o Švýcarsku se to vůbec říct nedá. "Povinnost absolutního mlčení" o klientech je součástí švýcarského práva od roku 1934. Tato tradice, sahající daleko do minulosti, pomáhala Švýcarsku prosperovat, zatímco se okolní země zbídačovaly válkami. Jenže kvůli hospodářskému úpadku, dluhové krizi a prázdným státním pokladnám se pozornost vlád v Evropě a USA čím dál víc upírá na ty, kteří se snaží placení daní vyhnout stůj co stůj, a tedy i na Švýcarsko.

Sebevědomím švýcarských bankéřů otřásla série skandálů a také tlak Bruselu a Washingtonu. Otto Bruderer, manažer nejstarší švýcarské banky Wegelin & Co., se u amerického soudu přiznal, že banka umožňovala bohatým americkým klientům vyhýbat se placení daní (1,2 mld. USD) s tím, že je to běžná praxe. Banka byla nakonec uzavřena a o několik týdnů později byly donuceny ke změně struktury další dvě prastaré soukromé finanční instituce: Lombard Odier a Pictet. Po dvou stech letech se vzdaly výsadního postavení a budou fungovat jako běžné banky, i když nemusí publikovat hospodářské výsledky. Vláda v Bernu byla také nucena souhlasit s tím, že bude poskytovat informace cizím vládám, když půjde o daňové úniky, aby se nedostala na černou listinu OECD. 

 
(Zdroje: FT, CNBC, PwC, Bloomberg) 


Čtěte více:

Zpráva: Bohatství uteče ze Švýcarska do Singapuru
23.04.2013 11:41
Díky svému mírnému daňovému režimu patří Singapur už dávno mezi prefer...
Plameny pekelné
09.07.2013 17:58
Satelitní mapa jihovýchodní Asie nad Singapurem, Malajsií a západní In...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.