Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nesplníme podmínky úvěrů, přiznává NWR. JPMorgan varuje před nedostatkem peněz a čeká pád akcií o 50 % (+komentář)

Nesplníme podmínky úvěrů, přiznává NWR. JPMorgan varuje před nedostatkem peněz a čeká pád akcií o 50 % (+komentář)

22.08.2013 13:02, aktualizováno: 22.8. 16:57

Aktualizováno

Představenstvo NWR předpokládá, že ve druhém pololetí nebude schopné splnit zmírněné podmínky poskytnutých úvěrů a upozorňuje na pokračující nejistotu ohledně svého financování. NWR má podle odhadu vedení v současnosti další hotovost pro zajištění provozu minimálně na další rok, ale nečekaný negativní vývoj na trhu nebo v plnění cílů v oblasti úspor a prodeje aktiv může vést k nedostatečné likviditní pozici a nutnosti dalších záchranných škrtů a hledání dalších zdrojů financování. Analytici JPMorgan po ranních výsledcích skupiny NWR a nečekaných odpisech uhelných aktiv za 307 milionů eur snížili svou cílovou cenu na nové dno mezi všemi analytickými domy a varují před nedostatečnou hotovostí NWR již na začátku příštího roku.

 

„Ředitelé (NWR) očekávají, že skupina nebude schopna dostát revidovaným podmínkám úvěrů ECA a RCF ke konci 4Q, resp. 3Q 2013, a vstoupí do dalších jednání s příslušnými bankami s cílem dohodnout buď další odložení testovaní dluhových kovenantů, nebo dojednání nahrazení úvěrů novými,“ upozorňuje NWR v prohlášení po výsledcích za první pololetí. Toto i následná varování představenstva ale obsahuje pouze kompletní anglická verze zprávy NWR, která unikla pozornosti médií.

Těžební společnost NWR již na začátku dubna oznámila (celá zpráva), že se dohodla s věřiteli na dočasném prominutí podmínek dluhu za 178 milionů eur omezujících zadlužení a volnou likviditu společnosti. Jednalo se o dva separátní úvěry – půjčka od Exportní úvěrové agentury (ECA) v objemu 78 milionů eur a revolvingový úvěr (RCF) v objemu 100 milionů eur do února 2014, z něhož však NWR v současnosti nečerpá.

Ratingová agentura Moody’s již na konci května (více zde) snížila rating hodnotící závazky NWR o jeden stupeň z „B1“ na „B2“ právě s tím, že kvůli zhoršení provozních výsledků a ve světle nelepšících se podmínek na trhu nemusí NWR stačit ani úlevy dohodnuté s věřiteli a může potřebovat další pomoc od bank. Na konci července potom Moody’s snížila rating NWR o další dva stupně až na vysoce rizikový stupeň „Caa1“ (více zde). „Stižené podmínky na trhu budou pro společnost znamenat obtížnější omezování zhoršení cash flow ve zbytku roku 2013 a v příštím roce a bude nadále vyvíjet tlak na likviditní profil,“ uvedl před necelým měsícem hlavní analytik Moody's pro NWR Paolo Leschiutta. 

Dne 12. července - tedy ještě před oznámením nižších smluvních cen NWR pro dodávky koksovatelného uhlí pro 3Q (více zde) - snížila rating NWR agentura Standard & Poor's na „B-“ z „B“ a výhled zrevidovala ze „stabilní“ na „negativní“. Stalo se tak také spolu s varováním ohledně zhoršování likviditní pozice těžaře (více zde).

„To, že se NWR ve 4Q13 nepodaří splnit podmínky čerpání ECA úvěru je podle mého názoru vysoce pravděpodobné. Ukazatel čistého dluhu vůči EBITDA by podle těchto podmínek neměl převýšit hodnotu 5. To by vyžadovalo výši EBITDA přes 100 mil. EUR, což se již dnes jeví jako zcela nereálné. Na druhou stranu ale věřím ve schopnost managementu dohodnout další uvolnění těchto podmínek s poskytovatelem úvěru,“ uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Vstřícnost věřitelů není jistá, hrozí další kroky

Představenstvo NWR dnes v anglické zprávě dále upozornilo, že navzdory novým jednáním s věřiteli nelze garantovat, že bude možné dohodnout další prázdniny z plnění podmínek úvěrů, nebo že dojde zajištění nových úvěrů, které by ty stávající nahradily. „V tom případě by úvěr ECA musel být splacen a revolvingový úvěr by již skupina neměla dále k dispozici,“ upozorňuje zpráva.

Vedení NWR nicméně věří, že úsporné snahy společnosti a značná hotovost, která vyplyne z letošního prodeje koksovny OKK (nové informace zde), poskytne NWR dostatečnou likviditu aspoň na další rok. „Na základě této analýzy, jsou ředitelé (NWR) toho názoru, že skupina má dostatečné finanční zdroje pro pokračování provozu v dohledné budoucnosti (tedy minimálně do konce srpna 2014),“ shrnuje finanční vyhlídky NWR.

Výhled managementu NWR však nadále připouští také značnou míru nejistoty. „Další zhoršení vývoje cen uhlí, neschopnost plně realizovat plánované kroky (zvláště snižování mezd - více zde) nebo jakékoliv významné provozní problémy ovlivňující tvorbu výnosů, nemožnost získat a udržet významnou hotovostní sumu z prodeje OKK, nebo kombinace těchto faktorů může vyústit v nedostatek fondů, který by ředitele (NWR) donutil podniknout další kroky pro zachování hotovosti nebo hledat další zdroje financování,“ uvádí dnešní zpráva NWR bez dalších detailů.

JPMorgan čeká výpadek financí již v 1Q14

S prvním konkrétním odhadem, kdy by NWR reálně mohly dojít zásoby hotovosti, dnes po výsledcích za druhé čtvrtletí přišli analytici JPMorgan, kteří také následně snížili svou cílovou cenu na nové minimum mezi těmi, kteří akcie NWR pokrývají.

Zatímco na konci loňského roku měla NWR v hotovostních rezervách ještě 267 milionů eur, na konci března letošního roku to bylo již 193 milionů eur a dnes firma uvedla, že ke konci prvního pololetí roku 2013 měla zásoby hotovosti na úrovni 176 milionů eur.

„Odhadujeme, že na konci prvního čtvrtletí roku 2014 bude mít NWR schodek ve financování asi 200 milionů eur,“ varují dnes ve zprávě pro své klienty analytici JPMorgan. Kteří po dnešních číslech a odpisech důlních aktiv sice potvrdili celoroční odhady pro hospodaření NWR v letošním roce ale mírně zhoršili výhled na další dva roky.

Analytici JPMorgan dále potvrdili svůj zvláště medvědí postoj vůči NWR, když snížili 12měsíční cílovou cenu z dosavadních 40 britských pencí na 38 pencí. V přepočtu aktuálním kurzem tak cílová cena odpovídá asi 11,4 což je o 52 procent pod současným tržním oceněním.  Průměr aktuálních 25 cílových cen pro akcie NWR napříč trhem podle agentury Bloomberg odpovídá necelým 20 korunám (19,77 Kč). Investiční banka JPMorgan proto dnes potvrdila investiční doporučení „underweight“.

Akcie NWR dnes nejprve v Praze padaly o 5 procent až na 21,1 Kč, ale následně obrátily do 12% růstu až na 25,0 Kč, aby po otevření Wall Street padaly již opět o 6 procent, když informace o zlepšení provozní stránky hospodaření a pokračujících úsporách vystřídalo varování varování NWR ohledně nesplnění podmínek úvěrů a rizik financování do budoucna.

(Zdroj: NWR, Bloomberg, JPMorgan)


Čtěte více:

NWR (z +12 % na -6 %) za 2Q se ztrátou 315 milionů eur. Odepisuje uhelná aktiva a mluví o „nové realitě“  (+komentáře)
22.08.2013 8:21
Snížení hodnoty uhelných aktiv ve výši 307 milionů EUR uvrhlo těžební ...
NWR pokročila v úsporách hotovosti (komentář po 2Q13)
22.08.2013 10:14
Společnost dnes zveřejnila své výsledky za 2Q13, v rámci kterých mimo ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data