Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchody by od ledna měly růst asi o 65 Kč. To je neřestné a nemravné, říká ministr

Důchody by od ledna měly růst asi o 65 Kč. To je neřestné a nemravné, říká ministr

28.08.2013 13:19
Autor: ČTK

Starobní důchody by se v příštím roce podle nynějších pravidel mohly zvednout v průměru zhruba o 65 korun. Novinářům to dnes řekl ministr práce František Koníček. Penze zvyšuje vláda svým nařízením, rostou vždy od ledna. Předchozí kabinet přidávání důchodcům přibrzdil, snížení valorizace zvolil jako jedno z úsporných opatření. 
 
"Ani vláda, ani já jako ministr nemáme jiné možnosti, než které nám umožňuje zákon. Podle toho, co nám podle statistických údajů vychází, považuju to téměř za neřestné a nemravné, protože valorizace bude v průměru činit nějakých 63 či 65 korun," uvedl Koníček. Dodal, že zákon o zvyšování penzí musí respektovat.

Důchody se do loňska zvedaly vždy od počátku roku o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letoška rostou už jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Omezení valorizace na tři roky patřilo ke škrtům, díky nimž chtěla bývalá Nečasova vláda udržet schodek rozpočtu a zemi dál nezadlužovat. Počítala s tím, že by tak stát do roku 2015 mohl ušetřit celkem 47,7 miliardy korun.

Letos od ledna dostali starobní důchodci a důchodkyně přidáno v průměru 137 korun. Průměrný penzista tak měl měsíčně dostávat 10.913 korun. Pevná část důchodu se zvedla o 60 korun na 2330 korun. Procentní část vzrostla o 0,9 procenta. Stejně se zvýšily i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich


Váš názor
  • Platy a penze
    28.08.2013 14:37

    Průměrná čistá mzda prodavačů v Tescu, Albertu,Penny, Globusu,.... je asi 11 000 Kč měsíčně, tedy stejná jako onen průměrný důchod. Ovšem tito lidé neleží doma, oni živí děti, oblékají, mají výdaje se školou, družinou, ...atd, atd. Důchodci nad 70 mají MHD zdarma . Dva důchodci v 1 + 1 mají v průměru 20 000 čistého, je to málo ???
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Platy a penze
      28.08.2013 16:43

      Vážení, průměrný důchod. Jaké je rozdělení průměru nevím, ale co znám důchodce tak moc vesele si nežijí.
      Homo
      • Homo
        28.08.2013 16:46

        To máte tak. Pokud mají k večeři dva lidé průměrně půl kuřete, znamená to ve skutečnosti, že jeden měl celé a druhý byl hladový..
        Velkamedvědice
    • Re: Platy a penze
      28.08.2013 16:25

      Dva zdraví důchodci v bytě v Děčíně můžou z průměrného důchodu jet třeba dvakrát ročně na dovolenou u moře. jeden nemocný důchodce v Praze zvažuje, zda si koupí rohlík nebo jogurt. Prodavač v tesku co živí rodinu má možnost si sehnat druhé zaměstnání, nemocný důchodce žádné alternativy nemá.
      ..
    • Re: Platy a penze
      28.08.2013 15:51

      Ty si opravdu humanista. Ti vyčerpaní lidé leží doma zaslouženě po celoživotní práci. Tví přátele komunisté , proti kterým mimochodem američani, z jejichž smrti si nadšen, celý život vybírali dávky, za které slíbili důchody. peníze prožrali. Víš, co stojí důchodce měsíčně jen léky. Hanba Tobě.
      Velkamedvědice
    • Re: Platy a penze
      28.08.2013 15:43

      A nevadí ti, že práceschopní cikáni berou sociální dávky, které jsou vyšší než průměrný důchod? A nevadí ti, že náklady na bydlení pro důchodce jsou stejné jako u cikánů? Důchodci jsou ti poslední, kteří by měli škodit ekonomice, protože všechny prachy opět pošlo do reálné ekonomiky... a ne jak ti hajzli, kteří rozkradli v privatizaci někomil bilionů, umrtvili peníze na svých miliardových kontech a investovat neumí. Ty prachy dnes v reálné ekonomice chybějí. prostě nemel kraviny.
      Jesse
    • Re: Platy a penze
      28.08.2013 15:38

      Ty seš přeci pitomec. Promiň. Nechtěl jsem urážet.Něco si se sociologie nejdříve nastuduj a pak plácej takovéto nesmysly. Pokud máš někoho v rodině staršího 60-65 let zeptej se jej na zdravotní náklady. Pak buď moudrý.
      jarom
  •  
    28.08.2013 13:56

    co je nerestneho na tom, ze kdyz nemam penize, tak je nevydam? nebo by bylo spravedlivejsi si na valorizaci pujcit od budouci generace?
    ja
    • Ja
      28.08.2013 15:54

      Ano, jistě by bylo lepší půjčovat na životní úroveń lidí, než na transportéry, které jsou nk hovnu, nebo na stihačky, kterých je vzhledm k velikosti ČR zbytečně moc a šli by využívat dohromady třeba ze slovenskem atd..
      Velkamedvědice
    • Nepochopení
      28.08.2013 14:34

      Neřestného je na tom to, že peníze mám, jen priority pro jejich vydávání (přerozdělování) jsou zvoleny neřestně. Etické by bylo, kdyby důchody rostly tak, jak roste průměrný příjem pracujících obyvatel ČR. Jen tehdy bude životní úroveň důchodců přibližně sledovat životní úroveň ostatního obyvatelstva. Samozřejmě, já zastávám názor, že by to mělo platit i obráceně, tj. při poklesu průměrné mzdy také adekvátní pokles důchodů. Není však etické šetřit na úkor důchodců, když se peníze vydávají na miliardové zbytečnosti, tunely, atd. Však víte co tím myslím.
      jarom
      • Re: Nepochopení
        28.08.2013 15:18

        proc zvysovat duchody o realnej rust mezd, kdyz produktivni obyvatel ma jinou strukturu spotreby nez duchodce? problem je jinde. zadnej duchodce nemyslel na stari a nesetril si na duchod. spolehal se na stat. dnes se kazdej spoleha na stat. drive to bylo jinak. vse se resilo v ramci rodiny a pokud rodina nebyla s to se postarat, postaral se pripadne stat. dokud tohle nezacne platit, zadna reforma nepomuze. starneme a ja si na rozdil od mnoha dalsich uvedomuju, ze stat me na dcuhod nezajisti. cim vic lidi to pochopi, tim lepe pro budoucnost nasich deti...
        ja
        • Pleteš
          28.08.2013 15:34

          koše s baňama. Když si nějaký lempl nenašetřil na dobrý důchod, bude jej mít špatný. To je OK. Jde však o poměrné zvyšování důchodů. Malý důchod se zvedne o absolutně málo, větší více největší nejvíce. Poměr zůstane. (Pŕibližně) Taky nemá smysl rozepisovat se tady o tom, jaké náklady důchodce má či nemá proti těm co pracují. Je to komplikovaný a rozsáhlý problém, daleko přesahující možnosti tohoto fóra (i mých znalostí v této sociologické oblasti) Jen jsem pokládal za potřebné ozvat se, že není etické šetřit na důchodech, když se dá šetřit mnohem více a daleko efektivněji někde jinde. A že je ale dost kapitol, kde by se dalo hodně šetřit, bez toho aby to postihlo důchodce i ty poctivě pracující, nebo podnikající.
          jarom
        • jsi při smyslech?
          28.08.2013 15:28

          Meleš nesmysly. Lidé v pracovním věku akceptovali daná pravidla o důchodě, který předem stát avizoval a společnost si to prosadila, protože to jednou pán Bismark prosadil v Německu - funguje to dodnes - a mnoho civilizovaných zemí důchodový systém přijalo za svůj. Lidé s důchodem počítali a v podstatě na něj vydělávali. Důchodový průběžný systém je zatím nejdokonalejší a neexistuje k němu alternativa. Ti lidé, co si podle tebe nešetřili na stáří, pouze platili státu daně atd... Tak nemel nesmysly.
          Jesse
          • Re: jsi při smyslech?
            28.08.2013 17:42

            @Jesse k tomu Bismarckovi, to byl pěkný lump, když přišel s takovýmhle letadlem. Na jeho obranu, tak jak to on nastavil, tak se důchodu prakticky nikdo nedožil, což byl právě ten princip díky, kterému to fungovalo, průměrný věk se výrazně prodloužil od té doby a věkový limit pro odchod do důchodu toto reálně nezohlednil. To by ještě samo o sobě ještě nestačilo na vytvoření reálného problému, jelikož takové letadlo samozřejmě bude fungovat, když se populace bude rozrůstat, selžeš-li v obou, selže systém. Dříve jsi se musel spolehnout na rodinu a bude to tak i v budoucnu. Současná generace, bude navíc muset ještě současné důchodce živit, jelikož to je vůči nim opravdu nefér. Problém je, že to není ani moc fér pro tu současnou generaci, které ten stát vše sebere, takže si toho na ten důchod moc nenašetří, ale alespoň nějakou šanci má.
            levap
            • zapomínáte
              28.08.2013 17:49

              Kromě tebe, ještě ostatní zapomínají, že současný průběžný důchodový systém je jediný nástroj, jak eliminovat inflaci. Opakujte si stokrát a všichni - INFLACE INFLACE INFLACE INFLACE INFLACE INFLACE... Ještě nikdo neřekl, jak budou za 30 let otáčet "našetřené" peníze, až jim je požere inflace !!! proberte se včas. Za dnešní 1.000,- si v době důchodu koupí pár rohlíků a vlašák. Dnes to ovšem nikdo nepochopí. Zjevně nikdo nechce pochopit, že úspory tohoto tipu živí jen správce fondu, nikoho jiného. Ubožáci...
              Jesse
              • Re: zapomínáte
                29.08.2013 10:13

                Nenapsal jsem ani slovo o nějakých fondech, nebo, že si máš zašívat peníze do polštáře, to jak uspořené/našetřené prostředky rozprostřeš, je každého věc, něchť si každý diverzifikuje sám dle svého uvážení. Každý ví, že peníze nejsou uchovatelem hodnoty, že. Není třeba vyskakovat jako čertík z krabičky :)
                levap
                • ale no ták
                  29.08.2013 10:30

                  Ale deže Pavlíku, já se nečertím:-)) Jen diskutuju. Myslím, že většina lidí na inflaci totálně zapomíná. Neodporuju, že by si měl každý na svůj život (jak dlouhý nikdo neví) své ptf přizpůsobit sám. Potud je to správně:-)) Ale důchod přece není druh investice !! Proti investicím nemám vůbec nic. Institut důchodu přece sleduje naprosto jiná specifika. A že jich je. Sem by se to nevešlo, takže dopady inflace jsou jen jeden velký neznámý problém. V průběžném systému by totiž inflace žádnou generaci důchodců neohrozila. Žádná společnost přece nechce, aby po jakékoliv krizi vyřadila jednu sociální vrstvu, která defacto na svůj důchod pracovala - tedy šetřila.
                  Jesse
                  • Džesie
                    29.08.2013 10:47

                    Ale jdi Ty. Spoření na důchod zcela jistě investicí je. A inflace? Proto jsou uložené peníze úročeny...Takže při vhodném uložení je inflace kryta. Zase si to nepromyslel.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Džesie
                      29.08.2013 12:03

                      žííííš...:-)) tak jednoduché, že :-))) Jednoduchým jednoduché, tak to ma byť. Ani netoužím, abys pochopil dopady a souvislosti inflace. Víš vůbec co inflace je?:-)))
                      Jesse
          • Re: jsi při smyslech?
            28.08.2013 16:16

            nepochopils. ale nevadi. podle tvych prispevku se to dalo cekat
            ja
            •  
              28.08.2013 16:23

              Ale pochopil. Pochopil jsem, že zde obhajuješ idiotskou penzijní reformu ála ODS a TOP, na které vydělá jen správce fondu a to v případě, že účelově "nezkrachuje"... Není to tvoje vina, že jsi jim skočil na špek. Takové ideologické argumenty vždy doprovází snahu nad někým vládnout a masy lidí na ně slyší. Ve skutečnosti je funkce státu úplně někde jinde, než ji vydíš ty.
              Jesse
              • Jesse
                28.08.2013 16:38

                Jistě, všichni jsou idioti, jen Ty žvanil. Co Ti brání něco pozitivního navrhnout a ne jen kritizovat? Průběžný systém obhajuješ nesmyslně, jako obyčejně Nejsou na něj lidi, není dostatek dětí a to v celé evropě....
                Velkamedvědice
              •  
                28.08.2013 16:36

                prubeznej penzijni system neni ufinancovatelnej. za 20 let na to stat proste nebude mit. budto razantne zvysi vek odchodu do duchodu, nebo snizi pomer vyplaty duchodu k prumernymu prijmu. jina alternativa pro bismarcka neni....
                ja
                •  
                  28.08.2013 16:46

                  Ježinku, na to samý přišel už Kalousek a to byl nějakej ekonom.
                  Homo
          • Re: jsi při smyslech?
            28.08.2013 15:35

            moje řiť,,,totiž řeč
            bob
            •  
              28.08.2013 17:57

              Není možné rozdělovat více než se vybere! Rodina také neutratí více než vydělá. Půjčka na spotřebu je magořina!
              MiraV
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university