Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Totální selhání

Totální selhání

23.09.2013 21:32

Naše obavy z vysoké inflace, předlužení a podobných „prokletí“ v sobě mají implicitní obavu z toho, že nakonec kvůli nim přijde krize. Ta zničí (materiální) bohatství a (možná hlavně) nebude práce. Podobnou hrozbu nedostatku práce sebou pak paradoxně mohou nést i některé pozitivní šoky, například ve formě technologického pokroku. Pokud bychom tak měli vybrat jedno měřítko celkového ekonomického úspěchu, vážným kandidátem by měla být nezaměstnanost.

Graf ukazuje dlouhodobější i aktuální vývoj nezaměstnanosti mladých ve vybraných zemích. Japonsko a Německo jsou mezi premianty - chlubí se svými 10 %. Nedovedu říci, co je v tomto segmentu přirozenou mírou nezaměstnanosti, i odhady „běžné“ NAIRU se dosti liší mezi jednotlivými zeměmi. Např. OECD v roce 1999 odhadovala 4 % pro Japonsko, 5,2 % pro USA, či 4,9 % pro Rakousko a dokonce 2,4 % pro Švýcarsko. Ale také 10,4 % pro Itálii, 15,1 % pro Španělsko, či 9,5 % pro Řecko. Dovolím si ale říci, že minimálně u zbytku představených zemí je současná nezaměstnanost mladých vysoko nad nějakou přirozenou úrovní v tomto segmentu:

s1
 
Obludná je situace mladých v zemích, jako jsou Španělsko, Itálie, či Francie. Ale ani v UK a v USA není situace nijak růžová. Natixis se jí snaží vysvětlit pohledem na několik faktorů. Dospívá k závěru, že tuto i celkovou nezaměstnanost zvedá nekvalitní systém vzdělávání a vysoká míra ochrany pracovních míst. Samotnou nezaměstnanost mladých pak zvyšuje jejich nedostatečná kvalifikace a nastavení minimálních mezd. Z těchto závěrů se mi ale vytrácí jeden detail – z grafu je patrný růst po krizi, který jen u Německa, Japonska a USA po čase přešel v mírný pokles. Asi těžko tvrdit, že v tak krátkém období došlo k tak prudkému zhoršení zmíněných veskrze strukturálních faktorů. Je jasné, že svou daň si na mladých vybral i cyklus. A v případě zemí jako Španělsko či Itálie dosti krutým způsobem. I když jsme opět u toho, jak těžké je oddělit cyklické a strukturální faktory – viz „Můžeš umět, můžeš znát a přesto být „strukturálně“ nezaměstnaný“.

Uvedený obrázek a čísla podtrhují současnou absurdní situaci v Evropě ještě více, než pohledy na celkovou nezaměstnanost. Současná politika je nejednou vydávána za utahování opasků, ale s tím podle mého nemá moc co dělat. Skutečné utažení opasků bych vnímal jako „více práce, více úspor, placení dluhů“. To, co vidíme v praxi, je ale „méně práce, méně úspor, růst dluhů“. Jinak řečeno, dluhy se správně splácí tak, že více pracujeme a méně spotřebováváme. Ne tak, že pracujeme méně (roste nezaměstnanost), naše úspory klesají a to samé se děje s naší schopností splácet dluh. Jaký je konkrétní obrázek? Například ve Španělsku nemá asi šest z deseti mladých práci. Jeho celkové vnější zadlužení – to, co Španělé (vláda a soukromý sektor) dluží světu, ale dosahuje 167 % HDP. V Itálii nepracují čtyři z deseti mladých. Poměr jejího vnějšího dluhu k HDP dosahuje asi 108 %. Pro srovnání: v USA je to 106 %, u nás asi 45 %.

Kdo chce, aby mu dluhy byly spláceny, musí dlužníkovi dát práci, nebo mu jí alespoň nebrat.

Pokud mi někdo dluží a já mu přesto práci nedám, může to mít dva důvody. Buď nedělá nic, co je mi k užitku. Nebo to dělá, ale já vlastně dluhy splatit nechci. Chci totiž dál spořit – pracovat a vydělávat více než spotřebuji. Výše uvedené poukazuje na naše naprosté selhání ve schopnosti využívat zdroje a dokonce si nechat splácet dluhy. Kde je prapříčina? Když je něco v útlumu, to druhé by mělo být pro zachování rovnováhy aktivováno. Pokud je v útlumu soukromý sektor, musí být aktivován ten vládní – monetární a fiskální politika. Ta první všechno neutáhne. Ta druhá je ale paralyzována tím, že nejsme schopni v dobrých časech spořit (dosahovat přebytků).

Zajímavý je v této souvislosti pohled na následující obrázek. Ukazuje hodnotu vládních aktiv očištěnou o její závazky, vše dělené populací. Všimněme si, že mezi zeměmi, které jsou v pozitivních číslech, je jen jedna vyspělá západní ekonomika. Tou je ropou atypické Norsko. „Standardně“ fungující západní ekonomika bez výrazných nerostných zdrojů je v záporu. Naším selháním není to, že nyní nestimulujeme až se z nás kouří. „Totálním selháním“ je to, že jsme si to efektivně znemožnili v předchozích letech a desetiletích. Tím, že si dlouhodobě necháme od státu poskytovat služby a výdaje, které nehradíme hned (daněmi), ale slibujeme si, že je zaplatíme později (sami sobě vyššími daněmi v budoucnu).

s2

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m