Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pod stolem je trpaslík

Pod stolem je trpaslík

09.10.2013 20:03

Je to už pár let, co jsem poprvé zjistil, že i v mém okolí se pohybují lidé, kteří věří v tzv. chemtrails. Do té doby jsem neměl ponětí o tom, že něco takového „existuje“. Pokud jste ve stejném stavu jako já tenkrát, tak jde o to, že kondenzační stopy za letadly jsou považovány za záměrně vypouštěné chemické látky. Verzí toho, kdo a proč tyto látky vypouští, je pravděpodobně hodně. Vždy jsou tu ale nějací zlí „oni“ chtějí poškodit „nás“. Za „oni“ si můžeme dosadit vládu, vlády, imperialisty, židy, Američany, armádu .... Ti nás chtějí úplně vyhladit, zmenšit náš počet, či nás alespoň zdravotně oslabit.

Proč se zde k tomuto tématu vůbec obracím? Protože chemtrails nejsou jádrem věci, ale pouhým symptomem. Petr Dvořák, mluvčí ČHMÚ, v rozhovoru pro HN vykresluje chemtrail problematiku následovně: „Zvláště v poslední době jsme zavaleni dopisy a e-maily vystrašených lidí. Snažíme se jim tento omyl vyvracet, většinou však marně ... jde o nepochopitelnou fámu a mýtus, který je rozšířen po celém světě ... bludy se dostaly divákům pod kůži natolik, že jsme byli v diskusi - když jsme fámě oponovali - obviněni ze spolčení s tajnými službami ... jakkoliv se tedy snažíme, na určitou skupinu lidí to nezabírá ... někdy je mi z toho až smutno ... je to ale těžká diskuse, při níž držíte v ruce jablko a váš protějšek říká, že jde o traktor.

S meteorology poměrně soucítím pokaždé, když slyším „fundovanou“ kritiku jejich předpovědí. Je to s nimi totiž úplně stejné, jako s trhy. Všichni chtějí nějakou předpověď, i když všichni snad vědí, že relativně spolehlivé jsou jen u velmi krátkého výhledu. Pokud si pak někdo dá tu práci a vymyslí ten nejpravděpodobnější scénář delšího vývoje, jsou všichni překvapeni tím, že se kvůli obrovské nejistotě jen málokdy vyplní. Pan Dvořák pak ve mě rozezněl strunu ještě silnějšího souznění, protože jeho pocity marnosti jsem dlouhou dobu měl také. Netýkaly se projekcí, ani chemtrails, ale ekonomie samotné. Tedy toho, že i v této oblasti někomu prostě nelze vyvrátit jeho příliš exotické názory. A není to proto, že by byl nechápavý.

Pan Dvořák použil přirovnání s jablkem a traktorem, já používám trpaslíka: Mohu s někým sedět v místnosti a donekonečna se s ním bavit o tom, že pod stolem je trpaslík. Já budu tvrdit, že tam není. On že tam stoprocentně je. Já na to, že trpaslíci neexistují, on na to, že jejich existence je záměrně zamlčována globálním komplotem. Na této úrovni je nemožné spor vyřešit, nanejvýše budu pasován na člena komplotu. Navrhuji proto, abychom se pod stůl podívali. Vše v tu chvíli stojí a padá s tím, zda se můj názorový oponent chce podívat. Může se to zdát jako triviální tvrzení, ale není. Někteří z nás se totiž nechtějí podívat a budou se tomu všemožně bránit. Motivace může být různá. Strach, že se budu muset vzdát něčeho, čeho se držím už hodně dlouho. Touha být zajímavý – v určitém okruhu lidí mě tmářské teorie okamžitě pasují do pozice „toho, který ví“. A podobně. Přiveď koně k vodě, ale pít ho nedonutíš.

Můžeme namítnout, že je hodně problémů, u kterých se nelze jednoduše podívat. Ty ekonomické mezi ně dokonce patří velmi často. Lze ale minimálně šáhnout rukou pod stůl a absenci trpaslíka ověřit takto. A chemtrails mě vedou k názoru, že problém není v tom, že by se nešlo dívat přímo, či alespoň šáhnout. Pro příklad zůstanu u svého oblíbeného neexistujícího a přesto ve všech pádech skloňovaného „tištění peněz“ vedoucího k neexistující hypersupermegainflaci. Jak jsem shodou okolností psal minule, namísto toho probíhá následující: Výměna aktiv se soukromým sektorem, kdy mu centrální banka dává aktiva krytá aktivy získanými od soukromého sektoru. I kdyby to ale bylo ještě mnohem, mnohem jednodušší, stále by to zůstalo „ekotrailem“. Může být pravdou, že „deset ekonomů dá na jednu otázku deset různých odpovědí (a jedenáct, pokud je mezi nimi Keynes)“. Ale ani jeden z nich (snad) nebude věřit v ekotraily.

Čtenář by mi také mohl namítnout, že každý má právo na svůj názor a pokud chce někdo věřit tomu, že pod stolem jsou trpaslíci, ať tomu věří. A měl by pravdu. Tento můj článek je možná i důkazem mé iracionality, protože sám tvrdím, že ti, co se podívat nechtějí, se prostě nepodívají. Důvod, proč ho píši, je jediný. Různé „...traily“ jsou totiž vážným problémem ve chvíli, kdy se celá společnost začne pod vlivem tmářství rozhodovat tak, jako kdyby pod stoly trpaslíci skutečně byli.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Chemtrails :o)))))))))))))))
    10.10.2013 12:30

    Pan soustružnik se možná vyzná v trpajzlících ale jinak si zase "pouští hubu na špacír" když nám tady podává vysvětlení o nějakých chemtrails. Proč si raději nezjistí jak se viditelné pruhy za letadlem, letící ve velkých výškách, spravně jmenují misto aby zde svoje čtenáře oblboval svými výmysly. Jsou to "contrails" pane Soustružníku. Když chcete někoho ohromovat svými znalostmi tak si alespon' zjistěte všeobecně známá fakta. Máte svoje čtenáře za opravdové blbce a chytračíte tady, zatimco nic nevíte a svoje moudra si cucáte asi z prstu, ale jinak zde zapadáte mezi své stejně znalé odborníky na všecho.
    Pilot
    • Re: Chemtrails :o)))))))))))))))
      10.10.2013 13:16

      Prectete si prosim znovu prvni tri radky clanku :-) Myslim, ze pan Soustruznik dobre vi, co jsou to "contrails" (cesky "kondenzacni stopy"), pouze Vy jste mel to stesti, ze jste se jeste nesetkal s "chemtardem" :))))
      had
  • Jsem jenom účetní, ALE
    10.10.2013 10:23

    Pane Soustružníku, když centrální banka FED nakupuje státní dluhopisy v objemu 85 mld USD, tak bude mít v aktivech přírůstek dluhopisů a v pasivech - ? V pasivech budou peníze (nově vytištěné). Bilance FED tedy roste. Takže prosím nekoukejte pod stůl a koukněte se do rozvahy :-) a zjistíte, že: ... a přece se tiskne. Jinak mám Vaše články rád.
    PetrP
    • Re: Jsem jenom účetní, ALE
      10.10.2013 11:11

      A deflace je inflace, že...
      Kalka.
      • Vysvětlení
        10.10.2013 12:32

        Peníze jsou na straně centrální banky v pasivech. Přesně opačně je tomu u ostatních ekonomických subjektů. Proto se na penězích kdysi psalo, že jsou kryty zlatem a ostatními aktivy.
        PetrP
        • Re: Vysvětlení
          10.10.2013 13:45

          Byly bankovky v blahých dobách pokryté zlatem a ostatními aktivy? ;-)
          Kalka.
    • Re: Jsem jenom účetní, ALE
      10.10.2013 10:43

      mno, pan Soustružník si vystačí s aktivy +/-, že
      mša
  • :)
    09.10.2013 20:31

    :) M
    round watcher
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data